Открийте ни и в

България

Въпреки COVID-19: НСИ отчете рекордно ниска смъртност от началото на годината

публикувано

на

сн. Tobacco21.org

Рекордно ниска смъртност от началото на 2020 година, в сравнение с последните пет години, показват най-новите данни на НСИ.

Над 6% е по-ниска смъртността от началото на 2020 до третата седмица на май в сравнение със същия период на миналата година.

В месеците на изолацията спадът на смъртността е между 3% и 4%. Демографът от БАН д-р Камелия Лилова смята, че е рано да се направи оценка на причините за феномена на ниската смъртност по време на пандемията.

Според НСИ отговорът може да се крие в променения начин на живот и една от причините да е неходенето в болница, както и правенето на планови операции, които най-често водят до фаталния край.

През 2019 са починали 46 576, а през 2020 – 43 607 за периода януари – май, като в първия месец на годината имаме най-драстична разлика 15,2% по-малко починали, сочат данните на Националния статистически институт.

Освен това ако се сравни с 5 години назад, може да се види, че през 2017 г имаме над 300 починали за първата седмица на януари, а за същата, но през 2020 г. имаме с 52 на 100 по-малко – или 2065.

Данните за най-засегнатите страни по света от коронавируса показват точно обратната тенденция на тази в България.

Сравнено с Швеция и Италия, където се вижда, че заради пандемията има голямо покачване на смъртните случаи, като в Италия те са почти 91 хиляди, докато за миналата година за същия период през 2019 са били 65 хиляди.

Обобщение на данните може да се направи в края на годината, когато може да се окаже, че нивата на смъртност ще се окажат по-високи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА