Открийте ни и в

България

Въпреки COVID-19: общата смъртност в България за 2020 г. е по-ниска от тази през 2019 г.

Данните са категорични – дори в месеците, в които се очакваше пик на заболеваемостта и съответно смъртността от SARS-CoV-2, числото на починалите тази година е по-малко от това през изминалата

публикувано

на

сн. Архив/БТА

Общата смъртност в България до този момент, от началото на 2020 г., е по-ниска от тази през 2019 г. Това сочат данни от Националния статистически институт, цитирани от Флагман.

През последните 5 години като цяло се наблюдава драстичен спад в броя на починалите на годишна база в страната.

Данните са категорични – дори в месеците, в които се очакваше пик на заболеваемостта и съответно смъртността от SARS-CoV-2, числото на починалите тази година е по-малко от това през изминалата. Така например в началото на извънредното положение смъртните случаи в страната са били 2037 за седмицата между 7 и 14 март, докато за същия период през 2019 г. те са били 2084. Същата разлика се наблюдава и във всички месеци оттогава досега. За 17 седмица (третата от април) през 2020 г. починалите са били 1938, докато през 2019 – те са 2026. Единственото разминаване е от втората седмица на май, когато в настоящата година са починали повече хора спрямо 2019 г. – съответно 2040 т.г. и 1938 м.г.

В същото време паралелна проверка на Флагман показва, че броят на починалите от грип и пневмонии през 2019 г. са били 1414, което, ако се разбие по месеци, показва обща смъртност от около 117 човека на месец или 4 човека на ден.

На базата на информация от различни проучвания може да се направи извод, че средно за предходните години в България от пневмония са заболели около 100 хил. души на година.

Интересни са и фактите с тестването и с броя на новите заразени с коронавирус в страната. От една страна, редица проучвания за използваната методология – PCR – показват, че тя е несигурна в установяването на конкретен вирус. Това твърдение се доказа преди няколко месеца и от президента на Танзания Джон Магуфули, който изпрати за PCR тест проби от папая, коза, овца и… машинно масло, част от които се върнаха положителни за коронавирус.

Как става „предаването“ при SARS-CoV-2? Към момента този фактор се изчислява между 0.8 и 2 – това значи, че вирусоносител може да предаде инфекцията на най-много двама други човека в най-лошия случай и по-малко от 1 в най-добрия. Това число към момента отговаря почти едно към едно на обичайните сезонни вируси. За сравнение същият този фактор при морбили е 17 – тоест един болен може да зарази средно 17 човека. Преди време доц. Ангел Кунчев призна, че първите случаи на коронавирус в България действително са били „много странни“ и до днес не е установено как болните тогава са се заразили. Тоест все още не е установен нулевият пациент.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА