Открийте ни и в

България

Въпросите, които не зададох на Пеевски

публикувано

на

от Петя Владимирова
„Дневник“

Твърде много писма получих, в които ме питат защо не съм задала на Делян Пеевски важни въпроси. Не мога да ги отмина.

В изборната секция в с. Света Петка, където екипът ни пристигна точно когато той излизаше от кабинката за гласуване, причината да се спре за секунди е, чене ме разпозна като журналист. Според мен ме помисли за негов избирател от местните хора и това ми даде шанс да го заговоря. Ако беше разпознал екип на „Дневник“, щеше да отмине като хала.

Охранителите от НСО, мисля, ме познаха, като влязох, защото единият веднага ме помоли, докато Пеевски пускаше бюлетината си, да изляза от секцията „за малко, съвсем за мъничко“. Каза го учтиво и почти умолително, аз твърдо отказах, също учтиво. Минути по-късно на излизане след Пеевски бодигардът, който вече грубо ни изблъскваше и закриваше с ръка камерата ни, изглеждаше да е от частната охрана на депутата-бизснесмен-медиен собственик, а не от НСО (видеото е в края на текста).

Но фактът, че

толкова голямо внимание се отделя как сме могли да говорим с Пеевски

какво сме успели да го питаме, защо не сме го питали друго или че той все пак е благоволил да каже няколко думи, само потвърждава усещането, че стоим пред някакъв странен тъмен феномен. Той доминира с неподдаващо се на рационално обяснение могъщество, а името му отдавна е метафора на тайната власт, без която номиналната не може да управлява, независимо от избори и народен вот.

Депутатът, който не се появява в парламента от пролетта на 2017 година, нито на публични места, когото и от току-що спечелилата поредна победа управляваща ГЕРБ не смеят да коментират; а самият той никога не говори с медии и не отговаря на въпроси. Освен ако случайно не се е заблудил кой стои насреща му. Това е впечатлило дори американското издание „Политико“, което също цитира думите му пред „Дневник“ в изборния ден и пита

дали това е кандидатът на АЛДЕ с най-тежка охрана и как ще го посрещне Макрон…

Може пък в Брюксел да проговори пред чужди медии и колегите да питат това, което ние от години нямаме възможност:

Защо не се появява в българския парламент, като е избран от тези хора, които видях пред секцията, за техен представител? Ще работи ли и в европарламента по същия начин?

Какъв му е бизнесът в Дубай и доколко е свързан с държавата?

Знае ли защо е имал забрана за влизане в Турция ?

Борисов каза преди време, че който владее съдебната власт и има медийна империя, може да управлява, и визираше Доган и Пеевски: в какво се състои властта на Пеевски над номинално управляващия Борисов, който вече не смее и да изрича името му?

Ако Доган е почетният председател, каква е ролята му в ДПС? А спрямо самия Доган?

Защо не реагира конкретно на твърденията на Цветан Василев, че е носил пари на главния прокурор?

И т.н. И т.н. Мога да продължавам с въпроси за няколко интервюта, но мога и само с един: от какво и от кого се страхува толкова, за да се движи с толкова охрана?

Освен че тя му помага да избяга от такива въпроси.

Да, той бяга, сякаш го преследват въоръжени до зъби бандити

И за да успее, е впрегната колона от държавни автомобили и дузина охранители само около него.

Шансът на екипа на „Дневник“ да свари Пеевски в селото дължим на изключителното майсторство и концентрация на колегата, който шофираше. Спирам се на този детайл само като потвърждение докъде трябваше да стигнем, за да се опитаме да зададем въпроси на Пеевски… На народния представител Пеевски… Наложи се да предприемем дълго „преследване“ от гранд хотел „Велинград“ до… неясно докъде, на кортежа от четири автомобила (три на НСО и един без син буркан, завършващ колоната, вероятно частната охрана на Пеевски). Без да знаем къде отиват, накъде ни водят, къде ще се озовем, а караха много бързо. На мен цялата ситуация ми се стори много опасна. По тесен и със завои планински път, и то след като последната кола на охраната – тази без синия буркан, опита да ни заблуди, като забави ход, за да изчезне основната част от кортежа от погледа ни, след което ни отведе на грешен път… Разконспирирахме номера и след обратен завой и отбивка открихме селото, скочихме в движение и заварихме депутата в изборната стаичка.

Дотук ни докара депутатът Пеевски в тандем с една… национална охранителна служба… Тоест депутат и служба, които издържаме всички с данъците си. Затова добавям този детайл за препускането ни след кортежа.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

92-годишният дядо Тодор пребори коронавируса, отива да копае лозето си

публикувано

на

Виж цялата статия

92-годишният дядо Тодор е най-възрастният пациент, преборил коронавируса във ВМА. Това разказа пред bTV полк. доц. Георги Попов, ръководител на катедрата по Инфекциозни болести във ВМА.

„Най-възрастният ни пациент е 92-годишният дядо Тодор, който се пребори с болестта, но дълго време престоя при нас. Сега дойде на контролен преглед и ни каза, че си отива във Варна да си копае лозето. Той е със свеж ум, интересува се активно, загрижен е за внучетата – да не ги зарази“, сподели доц. Попов.

Само крачка остава всичко да бъде наред, болните от коронавирус изключително намаляха, почти сме накрая на ситуацията прогнозира в предаването „Тази сутрин“ медикът.

По думите му има различни хипотези за това какво предстои, но класическата е, че има епидемична опашка – ще има единични случаи, докато се преодолее целият процес.

„Още в средата на януари обсъждахме с ген. Мутафчийски възможността коронавирусът да дойде до България предвид масовото разпространение в Китай. Не сме предвиждали обаче да засегне в такива мащаби Европа и САЩ, Бразилия“, посочи доц. Георги Попов.

„В голям степен успяхме да запазим българските лекари, сестри и санитари“, категоричен беше той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Жертви на COVID-19 ли са починалите с коронавирус в България? Няма кой да каже

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

За целия период на епидемията от COVID-19 в България са направени 7 аутопсии, три от които в „Пирогов“. И в трите случая починалите са били с високо кръвно и наднормено тегло, казва д-р Ния Сърбиянова пред bTV.

Двама от пациентите са възрастни, единият е млад мъж, и при тримата е констатиран остър респираторен дистрес синдром, който се появява във финалната фаза от развитие на заболяването и има специален риск, тъй като поразява целите бели дробове.

Подобна е констатацията и на проф. Александър Цанков, който работи в клиника в Швейцария.

„Всички пациенти, на които направихме аутопсия, с изключение на един, са починали от придружаващи заболявания“, казва лекарят. Той и колегите му са сред първите в Европа, които правят аутопсии на починали от COVID-19.

При 23 аутопсии са констатирани сериозни заболявания, особено високо кръвно, наднормено тегло.

Преобладават пациентите с кръвна група А. При по-младия пациент, починал на 54 г., е имало наднормено тегло.

„От аутопсиите научихме нещо важно, че има много сериозни последствия за кръвоносната система, възникват тромбози на белия дроб в малките кръвоносни съдове и кръвта, която бива обогатена с кислород, не може да бъде придвижена в белия дроб“, обяснява специалистът. По думите му това е довело до използването на повече лекарства, които предотвратяват кръвосъсирването.

В началото на епидемията предупрежденията на СЗО бяха, че правенето на аутопсия на починали от COVID-19 е опасно и изисква строги мерки за сигурност и най-често не се налага с цел доказване на болестта.

В България още на 10 март патолозите са изпратили за одобрение от държавата инструкции за специални мерки за работа с починали от коронавирус, без които работата с труповете би била смъртоносна. Отговор от иституциите и досега няма, твърдят специалистите от сайта на Българското дружество по патология.

Документът е измислен, не е необходимо някой да го измисля – казва д-р Сърбиянова, според която аутопсии трябва да се правят, защото е изключително важно да се разбере взаимодействието на коронавируса с другите заболявания.

Пред bTV главният държавен здравен инспектор доц Ангел Кунчев заяви, че аутопсиите никога не са били забранени. „Аутопсиите никога не са били забранявани. Разбираме желанието на колегите те да бъдат ограничени до минимум с оглед тяхната безопасност. Това, с което аз съм запознат, звучи логично като начин на организиране, ползване на лични предпазни средства. Болниците могат да си го позволят, зависи от тях, няма нужда това да става с нов документ“, каза доц. Кунчев.

Българските болници масово нямат зали за аутопсия, обезопасени по международните изисквания. По думите на патолога д-р Александрина Влахова за bTV в това никой не инвестира. Тя обаче напомня, че аутопсията е създадена да помага на живите, а не на мъртвите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Още един журналист си тръгва от Нова: Аделина Радева се връща в БНТ

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. 24 часа

Аделина Радева е поредният журналист, който си тръгва от Нова телевизия. Тя ще е новото лице в публицистичното предаване „Оше от деня“ по БНТ.

Тя се връща в обществената телевизия от понеделник, след като днес за последно води сутрешния блок „Здравей, България“ в Нова тв. Минути преди края на блока Радева се сбогува със зрителите на Нова тв и екипа на сутрешното предаване.

Журналистката, чиято кариера започва в БНТ, сега ще е част от екипа на дирекция „Информация“ в обществената телевизия.

„Аделина Радева е доказан журналист, автор и водещ на много филми и телевизионни предавания. Всички познаваме работата й, повече от 10 години е била част от БНТ, винаги е демонстрирала професионално отношение и много се радвам, че прие поканата ни отново да се присъедини към екипа. Това е поредна крачка към привличането на стойностни кадри, които вярват в каузата БНТ и са готови да работят за нея“, казва за нея Емил Кошлуков, генерален директор на телевизията.

„Вълнувам се и се радвам, че отново ставам част от БНТ. Поглеждам пътя, изминат дотук, и този, който предстои, и виждам приятели. Благодаря от сърце за доверието и очаквам с нетърпение всичко ново“, казва Радева.

Тя се присъединява към екипа на публицистичното предаване „Още от деня“, което се излъчва всеки делничен ден по БНТ1.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada