Открийте ни и в

СВЯТ

Въпросът за подаване на молба за членство на Кипър в НАТО не стои на дневен ред

Петридис посочи, че за да влезе Република Кипър в Северноатлантическия алианс, трябва да се изпълнят определени условия

публикувано

на

Сн: БТА

“В момента на дневен ред не стои въпросът за подаване на молба за членство на Кипър в НАТО”, заяви министърът на отбраната Хараламбос Петридис.

Преди заседание на комисията по отбрана в парламента Петридис посочи, че за да влезе Република Кипър в Северноатлантическия алианс, трябва да се изпълнят определени условия.

Коментирайки отбранителното споразумение между САЩ и Гърция, Петридис посочи, че подсилване на позициите на Гърция, отбранителни или дипломатически, е положителна новина и за Кипър.

Байдън: Швеция и Финландия са напълно готови за НАТО

През годините интересът по темата се е засилвал, но без въпросът да бъде придвижван. От една страна това се дължи на несъгласието на Турция, а от друга – на нежеланието на международната организация и мнозинството от страните-членки в НАТО да влезе държава, която въпреки геостратегическата си позиция, има проблем, който би повлиял на сплотеността на Алианса.

Виждайки, че няма перспектива по въпроса, Никозия не направи нито една стъпка по посока присъединяване към НАТО. По време на втория мандат от управлението на Анастасиадис темата НАТО беше извън дневния ред, тъй като за кипърското правителство е ясно, че Турция не би позволила никаква дискусия по въпроса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА