Открийте ни и в

Любопитно

Върнаха Харви Уайнстийн в затвора

публикувано

на

сн. АП/БТА

Холивудският магнат Харви Уайнстийн беше преместен в нюйоркски щатски затвор ден преди 68-ия му рожден ден, за да излежи 23-годишната си присъда за изнасилване и сексуални нападения, съобщи Асошиейтед прес.

Бившият филмов магнат, чието осъждане стана емблематично за движението #Metoo, е в затвора „Уенд“. Това обаче няма да е постоянното му място за излежаване на присъдата. Там ще бъде преценено здравословното му състояние и други нужди и ще бъде определено къде да бъде преместен. Уайнстийн вече има затворнически номер – 20B0584.

Изписаха Харви Уайнстийн от болница

Говорител на Уайнстийн определи преместването като „сурово“.

Харви Уайнстийн беше признат за виновен от съдебните заседатели на 24 февруари. Присъдата му беше произнесена на 11 март.

Оттогава той прекарваше времето си между затвора „Рикърс“ и болницата „Белвю“ заради проблеми със сърцето и високо кръвно налягане.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здраве

Официално: носителите на кръвна група „А“ се заразяват по-често с коронавирус

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Европейски лекари и молекулярни биолози проведоха мащабен генетичен анализ сред почти две хиляди носители на новия коронавирус и откриха мутация, която прави хората с кръвна група „А“ по-уязвими на SARS-CoV-2, съобщи ТАСС.

Резултатите от проучването са публикувани в електронната библиотека bioRxiv.

„Наши колеги вече откриха доказателства за това, че кръвната група влияе върху вероятността от заразяване с вируса. Опитите ни потвърждават това и сочат, че първа кръвна група намалява опасността от зараза с новия коронавирус, а втората я увеличава. Това вероятно произтича от факта, че свързаните с нея мутации повишават кръвосъсирването“, пишат авторите на статията.

Още в средата на март тази година китайски лекари забелязаха, че вероятността от заразяване с новия коронавирус зависи не само от възрастта, от наличието на хипертония или диабет, но и от кръвната група.

Наблюденията им показаха, че носителите на втора кръвна група (А) попадат в болница с Ковид-19 с двадесет на сто по-често от останалите жители на Китай. В същото време носителите на първа кръвна група (0) се заразяват с новия коронавирус тридесет процента по-рядко.

Голям екип европейски лекари и биолози под ръководството на проф. Андре Франке от университета в Кил, Германия, успя да открие генетичната причина за това. Изследването е най-мащабното генетично проучване на 1980 носители на новия коронавирус, лекувани в седем болници в Италия и Испания от тежка форма на Ковид-19.

Учените проверили влиянието на над осем милиона и петстотин хиляди вариации в структурата на гените на вероятността от развитие и характера на протичането на Ковид-19. Оказало се, че на вероятността от заразяване и на начина на протичане на заболяването най-много влияят две мутации, едната от които била в третата хромозома, а другата – в деветата хромозома. Първата повишава 1,77 пъти вероятността от развитие на тежка форма на Ковид-19, а втората увеличава 1,32 пъти вероятността от зараза с новия коронавирус. Първата мутация е в гена 2SLC6A0 , а втората – в тази част от генома, която определя кръвната група. Генът SLC6A20 е пряко свързан с работата на рецепторите ACE2, които коронавирусът използва, за да проникне в клетките. Втората мутация обикновено води до повишено кръвосъсирване, което е характерно на втора кръвна група или „А“.

Франке и колегите му подчертават, че откритието им обяснява и защо имунитетът на хората реагира по съвършено различен начин независимо от сходството във възрастта и общото здравословно състояние. Съществуването на такива генетични различия трябва да се отчита и при профилактиката и хоспитализацията на болните, смятат учените.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Учени откриха най-голямата и най-древна конструкция на маите в Мексико

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. University of Arizona/ Takeshi Inomata

Учени откриха с помощта на дистанционно изследване най-голямата и най-древна известна досега конструкция, създадена от цивилизацията на маите – колосална правоъгълна издигната платформа, построена между 1000 г. и 800 г. преди новата ера в щата Табаско, Мексико, съобщи Ройтерс.

За разлика от пирамидите в градове като Тикал в Гватемала и Паленке в Мексико, платформата не е построена от камък, а от глина и пръст и вероятно е използвана за масови ритуали.

Конструкцията, открита край границата с Гватемала, е широка почти 400 метра и е дълга близо 1400 метра. Издигната е на височина 10-15 метра. Размерът й надвишава Хеопсовата пирамида в Гиза, Египет, построена 1500 години по-рано.

Не са открити следи или останки от скулптури на високопоставени фигури, което вероятно е знак, че културата на маите в този ранен период е била по-равнопоставена и едва по-късно се развива социално неравенство и йерархично общество, водено от монарси, казват учените.

Тъй като структурата е толкова голяма хоризонтално, ако ходите по нея, ви изглежда като част от естествения пейзаж, казва Такеши Иномата, археолог от университета на Аризона, който е ръководител на изследването. „Формата на конструкцията обаче се вижда ясно чрез лидар“, добавя той.

Лидар е названието на техниката за дистанционно изследване, която ползва импулсен лазер и данни, събирани при облитане на обекта, за да се генерира триизмерна информация за формата на повърхността.

Мрежа от резервоари и широки тротоари са свързани с конструкцията. Тя е обърната така, че противоположните й краища са насочени към точките, от които се вижда изгрева на слънцето в дните на лятното и на зимното слънцестоене, ако към платформата се гледа от пирамида, издигната на няколкостотин метра западно от нея.

Учените допускат, че платформата е била използвана от хората в региона за ритуали, свързани със специални случаи от календара. Възможно е да е имало процесии, водещи към централната платформа, върху която хората да са оставяли ценни или символични вещи.

Цивилизацията на маите е просъществувала няколко хилядолетия и е оставила много „мъртви градове“ и паметници на културата на полуостров Юкатан. Тя изчезва около девети век от нашата ера, когато повечето от градовете-държави са обезлюдени. Все още не е известна причината за отмирането на тази цивилизация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Антарктика: мястото с най-чист въздух в света

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Най-чистият въздух в света е над Южния Океан близо до Анатрктика, установи проучване. Въздухът там е описан от изследователите като „наистина първичен“ и незасегнат от замърсяване.

Учените от Colorado State University открили, че въздухът , който се съдържа в ниските слоеве на атмосферта бил чист от всякакви частици, получени в резултат на човешка дейност или прах от други континенти.

Изследователски кораб плавал от Тазмания до 40 км от ръба на Антарктическия лед, за да изследва „бактерийни профили“ във въздуха. Но учените открили, че въздухът е долкова чист, че няма никакво ДНК за изследване.

„Успяхме да използваме бактериите във въздуха над Южния океан като диагностичен инструмент за извеждане на ключови свойства на долната атмосфера“, каза съавторът на изследването Томас Хил.

Той каза, че частиците, които са открили, са свързани с морски бактерии от морски пръски, без замърсители извън региона.

Резултатите са в противоречие с други изследвания от океаните в северното полукълбо и субтропиците, при които е установено, че повечето микроби се носят от континентите.

„Антарктида изглежда е изолирана от разпръскване на микроорганизми и отлагане на хранителни вещества от южните континенти“, заяви г-н Хил. „Като цяло това предполага, че Южният океан е едно от много малкото места на Земята, което е било минимално засегнато от антропогенни дейности.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada