Открийте ни и в

Съд и прокуратура

Върховният съд на Джорджия връща забраната за абортите

Службата на главния прокурор на щата обжалва решението пред Върховния съд на Джорджия

публикувано

на

Протестиращи в защита на правото на аборт пред Капитолия на щата Джорджия
Протестиращи в защита на правото на аборт пред Капитолия на щата Джорджия /сн: архив, БГНЕС/

Върховният съд в щата Джорджия възстанови щатската забрана за извършването аборти след шестата седмица от бременността, съобщи Асошиейтед прес. Върховният съд преустанови действието на решението на по-долна инстанция, с което забраната бе отменена, докато разглежда жалбата.

Окръжният съдия Робърт Макбърни постанови на 15 ноември, че щатската забрана за аборти е невалидна. Причината е, че когато тя е била наложена със закон през 2019 г., съдебният прецедент от делото Roe v. Wade и още едно съдебно решение са позволявали правенето на аборт и след шестата седмица.

Решението на окръжния съдия отмени забраната за аборти в целия щат. Тогава клиниките, в които могат да се правят аборти, започнаха да извършват процедурата след шестата седмица на бременността.

Великобритания изпраща три военни хеликоптера на Украйна

Службата на главния прокурор на щата обжалва решението пред Върховния съд на Джорджия. Службата поиска от Върховния съд и заповед за преустановяване на действието на решението, докато тече обжалването.

Върховният съд на Съединените щати отмени решението по делото “Роу срещу Уейд” през юни тази година. Забраната не позволява извършването на аборт, след като е налице “откриваем човешки сърдечен ритъм”.

Сърдечната дейност може да бъде открита около шестата седмицата на бременността чрез ултразвук в клетки на ембриона, които в крайна сметка ще се превърнат в сърце.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено