Открийте ни и в

САЩ

Върховният съд на САЩ блокира наредбата за задължителното ваксиниране в бизнеса

Трима либерални съдии са несъгласни със заключението

публикувано

на

Върховният съд на САЩ постави важна пречка пред ваксинационната политика на администрацията на Байдън, като блокира изискването й за задължителна ваксинация на работещите в бизнеси с над 100 служители. Съдът остави в сила задължителната ваксинация за някои здравни работници.

Решението се базира на аргумента, че Конгресът не е дал на Администрацията по безопасност и здраве на работното място властта да налага такива задължения в национален мащаб. Според магистратите тя има правомощията да контролира опасностите на работното място, но не е получила права от Конгреса да регулира общественото здравеопазване на такава широка база, каквато са засегнатите от наредбата около 84 милиона американци.

Изискването за тяхната ваксинация, само защото работят в предприетия с над 100 служители, е регулация, за която няма правомощия.

Франция засилва COVID ограниченията за неваксинираните

Трима либерални съдии – Стивън Брейър, Соня Сотомайор и Елена Каган – са несъгласни със заключението. Те смятат, че не е “мъдро” да се подменят решенията, базирани на мнението на утвърдени експерти работещи за правителството.

“Днес не сме мъдри. Пред лицето на бушуващата пандемия тоза съд каза на агенцията, натоварена със защитата на сигурността на работниците, че тя може и да не прави това на всички работни места, където е необходимо. Докато болестта а смъртта продължават да се трупат, този съд каза на агенцията, че тя не може да реагира по най-ефективният възможен начин” – писаха те.

Администрацията по безопасност и здраве на работното място твърди, че има право да действа по силата на извънредни временни стандарти, предназначени да предпазват служителите от “смъртна опасност”.

На устните изслушвания администрацията поиска, ако съдът реши, че няма да има изискване за ваксинация, поне да се въведе алтернативно изискване за носене на маска и тестване. Мнозинството от съдиите отхвърли и това.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА