Открийте ни и в

САЩ

Върховният съд на САЩ: Конституцията защитава носенето на оръжия извън дома

Критиците на решението изтъкват, че то може да препъне смислени мерки, които да прекършат нарастващото насилие с огнестрелно оръжие

публикувано

на

Върховният съд защити правото на носене на оръжие извън дома

Върховният съд в четвъртък нанесе удар по над 50-годишен нюйоркски закон, който налагаше ограничения на носенето на прикрити оръжия извън дома. Съдебното решение маркира най-голямото от десетилетие разширение на правата за носене на оръжие.

“Тъй като щатът Ню Йорк издава разрешителни за носене на оръжие на обществено място само когато е кандидатстващият покаже специална нужда от самозащита, ние заключаваме, че разрешителният режим на щата нарушава Конституцията” – написа съдия Кларънс Томас от името на мнозинството, което подкрепи решението с 6-3 гласа.

Отсъждането променя рамката, към която да се придържат по-низшите съдилища, когато анализират случаи с ограничаване на огнестрелните оръжия, което можа да засегни и предложенията, които в момента се придвижват в конгреса, ако станат закон.

Сенаторите разчистиха пътя на двупартийно подкрепен пакет за контрол над оръжията

Критиците на решението изтъкват, че то може да препъне смислени мерки, които да прекършат нарастващото насилие с огнестрелно оръжие. По-малко от половин дузина щати имат законодателства, сходни с това на Ню Йорк. Те са Калифорния, Хаваи, Мериленд, Масачузетс и Ню Джърси. В тях обаче се намират някои от най-гъсто населените градове в страната.

25 щати като цяло разрешават на повечето обществени места да се носи прикрито оръжие без специално разрешително, проверка на миналото и подготовка, според Giffords Law Center to Prevent Gun Violence.

Президентът Байдън, който си сътрудничи с Конгреса по прокарване на законопроект за контрол над огнестрелните оръжия, каза, че е”дълбоко разочарован” от решението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА