Открийте ни и в

САЩ

Върховният съд на Северна Каролина блокира изборно прерайониране, подпомагащо републиканците

Това решение е поредният от поредицата подобни успехи на демократите

публикувано

на

Върховният съд на Айова: абортът не е конституционно право

Върховният съд на щата Северна Каролина определи като неконституционни съставените от доминираната от републиканците законодателна власт карти с новите избирателни райони за Конгреса. В седемчленния състав четиримата съдии-демократи надделяха над тримата републиканци при гласуването.

Според решението картите са противоконституционни според клаузите за свободни избори, за право на еднаква защита, за свободно слово и за свобода на събиранията, според конституцията на щата. Решението казва още, че при съставянето им Общото събрание на щата не е трябвало да омаловажава или разводнява гласовете на които и да било лица въз основа на партийни пристрастия.

Картата с новото прерайониране за Конгреса бе приета от републиканските законодатели приз ноември и вероятно би помогнала на тяхната партия да спечели поне две делегатски места от този щат.

За първи път: Байдън ще номинира чернокожа жена във Върховния съд на САЩ

Върховният съд даде на законодателите две седмици да преначертаят картата и да я представят пред по-низш съд, който да определи корекционен план.

Това решение е поредният от поредицата подобни успехи на демократите. Съдилищата наскоро отмениха начертани от републиканците карти в Охайо и Алабама, като решението за втория щат вече стигна чак до Върховния съд на САЩ.

Същевременно в клонящият към демократите Върховен съд на Пенсилвания пое контрола над същия процес в щата, а в Ню Йорк бе приета карта, която може да докара на демократите няколко места на изборите през ноември.

Демократите на Северна Каролина приветстваха решението, а републиканците очаквано го критикуваха. Сенаторът републиканец от същия щат Ралф Хайнс заяви, че “съдиите, юристите и активистите на демократите са работили в концерт, за да трансформират Върховния съд в политическо тяло, което да налага техните идеи”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА