Открийте ни и в

СВЯТ

В Австрия влиза в сила закон, позволяващ самоубийство с помощта на лекар

От 1 януари възрастните с неизлечимо или упорито заболяване ще могат да изберат асистирана смърт

публикувано

на

В Австрия влиза в сила законът, позволяващ самоубийство с помощта на лекар. От 1 януари възрастните с терминално заболяване или упорито, инвалидизиращо заболяване ще могат да изберат асистирана смърт.

Парламентът одобри новия закон през декември след решението на конституционния съд по въпроса. Практиката ще бъде строго регламентирана и всеки случай ще бъде оценяван от двама лекари, единият от които е специалист по палиативна медицина.

Служители казват, че правителството е отпуснало допълнителни средства за палиативни грижи, така че никой да не избере да умре, когато има други възможности.

Подпомогнато самоубийство означава да се даде възможност на някого да посегне на живота си и включва съзнателно съдействие. Евтаназията, от друга страна, е умишленият акт за прекратяване на живота на човек, за да се сложи край на страданието му. Например лекар, който прави инжекции, съдържащи токсични химикали.

Подпомаганото самоубийство, което е законно в Швейцария, също е декриминализирано в няколко европейски държави, включително Испания, Белгия и Холандия.

Активната помощ за самоубийство ще остане незаконна в Австрия и новите правила ще изключат непълнолетните или тези с психични проблеми.

Възрастните, които искат да сложат край на живота си, ще трябва да докажат своята диагноза и способността да вземат свои собствени решения. След като получат одобрение от двама лекари, пациентите ще изчакат 12 седмици, за да обмислят решението си, или две седмици, ако са неизлечимо болни.

Ако все пак се съгласят след този период на изчакване, те ще могат да закупят смъртоносни лекарства от аптеката, като уведомят адвокат или нотариус.

За да се предотврати злоупотреба с приложението, имената на аптеките, продаващи тези лекарства, ще бъдат разкривани само на адвокати и нотариуси, които получават тези уведомления, и няма да бъдат оповестявани публично.

Досега според австрийското законодателство всеки, който подбужда или помага на някого да се самоубие, е изправен пред пет години затвор.

Абсолютната забрана за асистирана смърт беше отменена миналата година от федерален съд, който според него “нарушава правото на самоопределение”.

Преди новите правила да бъдат одобрени от парламента тази година, някои опоненти твърдяха, че твърде много бариери са поставени на пътя на тези, които искат асистирана смърт.

Други твърдят, че са наложени твърде малко ограничения, като казват, че психиатричната оценка не е достатъчна за оценка на способностите на пациентите да вземат решения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА