Открийте ни и в

Български истории

В България и в Италия: Две жени, едно име, една рождена дата и една майка

Една история от двете държави, в която има много драма и от която мирише на престъпление

публикувано

на

Кристина от Сардиния

32-годишна жена, която живее в Сардиния, изненадващо откри, че в България живее нейна връстничка, която носи рожденото й име, родена е на датата и годината, на която и тя, а биологичната й майка има същите имена като жената, която я е родила.

Всъщност Кристина от Сардиния е осиновена. Тя е живяла в България до 7-ата си година, казвала се е Милена и никога не се е връщала към миналото си. Просто защото нейните осиновители никога не са крили истината от нея, а тя разполага с документите, в които е описано всичко около нейното осиновяване.

Неотдавна обаче позната на семейството й й подхвърля, че понякога стават грешки и „онези документи“ може да не са нейните. Подозрението така се загнездва в съзнанието на младата жена, че в един момент тя решава да потърси истината. Кристина става член на група във Facebook, в която изоставени и осиновени някога български деца търсят информация за своите биологични родители, разказва „24 часа“. Там тя се свързва с много жени и мъже с нейната съдба, докато един ден

не научава нещо почти невероятно

че в групата има и друго момиче със същите като нейните рождени имена. Презимето и фамилията на Милена Г. Б. са изключително редки, така че е невъзможно да има втори човек със съчетанието от същите имена. Оказва се обаче, че другата Милена носи не само същите имена, а и като „италианската“ Милена е родена на 31.10.1988 г. в Пловдив. И двете Милени, поне по документи, имат една и съща биологична майка – Г. И. Б. от малка община до Пловдив.

Осиновената жена сега е майка на 3-годишен син.

Двете млади жени правят връзка една с друга, а после, през 2020 г., идва моментът и на виртуалната им среща. Първата е осиновена и е продължила живота си след седмата година в Италия – в Парма, а после и в Сардиния.

Втората пък никога не е била осиновена и е прекарала живота си по детски домове в България. Двете Милени имат много общи неща, но само по документи. Момичетата се „срещат“, говорят си чрез Google преводача, питат се за миналото си.

„Документите, с които разполагат родителите ми, твърдят, че аз съм родена в Пловдив на 31.10.1988 г. с името Милена Г. Б., че биологичната ми майка е Г.И.Б., а баща ми е неизвестен“, разказва италианката Кристиана. Същото обаче важи и за нейния български „аватар“.

От разказите си двете момичета разбират, че са били в един и същи дом в Стара Загора до осиновяването на италианската Милена (Кристина). Българската Милена остава там до навършването на седмата си година и е преместена в дом в Пловдив. Никога не е била осиновена.

Когато става на 14 години и трябва да си извади лична карта в Пловдив, на искането за документа в полицията отговорили, че лицето Милена Г.Б. „е осиновено в Италия“, разказва Кристиана.

Според нея директорката на пловдивския дом вдигнала скандал, твърдейки, че момичето се казва именно така по документи и че рождената й дата е 31.10.1988 г. в Пловдив. Картата в крайна сметка била издадена, но проблемът се повторил и

при навършването на пълнолетие

Под тези имена и рождена дата българската Милена Г.Б. фигурира и в последните избирателни списъци в Пловдив.

Двете млади жени се срещат, макар и по различно време, и с жената, която е записана като биологична майка на всяка от тях. Българската Милена прави това като тийнейджърка.

С регистрираната като нейна биологична майка Г.И.Б. „се среща“, макар и виртуално, и „италианската“ Милена – Кристиана.

 

Това става

Кристина, когато е още Милена – на 6 г. в дома в Стара Загора.

миналата година. На видеосрещата присъства не само г-жа Г.И.Б., а и единият от синовете й. По думите на Кристиана още в началото на срещата биологичната „майка“ казала, че Кристиана е твърде светла, за да бъде нейна дъщеря.

Г-жа Г.И.Б., както и синовете й, са с маслинен цвят на кожата. Това е първият и единствен разговор между тях. Никога повече Г.И.Б. не изявява желание да контактува отново с италианската си „дъщеря“.

„Питам се коя е тогава истинската ми биологична майка? Бих искала да разбера коя съм аз, как съм се казвала и кога всъщност съм родена“, казва Кристиана. Тя не е сигурна дали иска да се срещне с рождената си майка. Единственото, което би желала, е да разбере какъв е произходът й, и се надява, ако истинската й биологична майка прочете тези редове

да се свърже с нея чрез медиите

Българският „Семеен кодекс“ предвижда доста ограничена възможност осиновен да стигне до биологичния си произход. Член 105 позволява на лице, навършило 16 години, или на неговите осиновители да поискат от окръжния съд да разкрие тайната на осиновяването, ако има важни обстоятелства, които налагат това. Кои точно са тези „важни“ причини, не е ясно, защото те могат да бъдат различни според отделните случаи. Това зависи много от преценката на конкретния съдия.

Кристиана, осиновена на 6,5-годишна възраст като Милена Г.Б., има пълното право да разбере коя е всъщност, след като в България живее момиче със същите като нейните данни. Какво е довело до този парадокс – грешка с документите при прехвърлянето от един дом в друг или нечия измама?

Кристиана твърди, че според нейни „разследвания“ тя много вероятно е била оставена в дома от биологичната си майка само с искане за отглеждане, а не за осиновяване. Години по-късно, когато се върнала за нея, й било казано, че е осиновена в Италия.

Доколко тази версия е достоверна, не може да се каже.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Български истории

Сбогуваме се с отец Грую в сряда (ВИДЕО)

Вижте спомени за българския свещеник в Чикаго, който изненадващо почина в петък

публикувано

на

Отец Грую Виж цялата статия
Сн.: Saint Sophia Bulgarian Orthodox Church/Facebook

Поклонението пред отец Грую, който почина в петък от сърдечен удар, ще започне в 10 часа и ще бъде през целия ден в сряда в църквата „Света София“ в Чикаго, където всеки ще може да се сбогува с него. Опелото ще бъде в четвъртък от 11 часа, водено от митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф и уважено от свещеници от цялата Америка.

Отец Грую е роден през 1953-та година в Карлово и е потомствен свещеник – баща му е служил в Калоферския манастир. Отецът пристига в Америка през 1990-та година, първоначално в Детройт, а пет години по-късно се мести в Чикаго.

„Безспорно голяма загуба за църквата „Света София“. Това е човекът, който от пристигането си през 1995-та година, когато той дойде тук от Детройт, заработи за развитието на църквата „Света София“. Преместването на църквата от Лонгдейл в Дес Плейнс беше изцяло негова идея. Строителството дори и след това, всичко, което виждате – стъклописи, изписване. Един човек, който беше любим енорийски свещеник на всички, човек с голяма душа и сърце, който беше главният мотор, движещ напред църквата. Голяма загуба за цялата българска общност, не само за църквата“, каза пред BG VOICE д-р Михаил Николов, председател на църковното настоятелство към църквата „Света София“.

Отец Грую е починал, открили са колата му

Отец Грую е една от най-забележителните личности сред българската имиграция в Чикаго, редовно отслужващ сватби, кръщенета, помени и освещавания.

Службата му е отличавана от български президенти, политици и общественици, които посещават църквата „Света София“ в предградието Дес Плейнс при визитите си в Чикаго.

Десетилетия наред отец Грую е там, където българската общност има нужда от него.

„Знаете, всички знаят, че той винаги си беше на мястото и беше един изключително отзивчив човек, изключителен свещеник. Мястото му няма кой да го заеме, има един отец Грую и за съжаление той отиде при…“, казва още д-р Николов.

Отец Грую е главното действащо лице при изграждането на новата сграда на храма „Света София“.

Това е първата българска православна църква в чужбина, изцяло построена от наши сънародници.

Според доктор Николов, отец Грую би искал най-вече църквата „Света София“ да пребъде.

„Да се завърши отвътре цялото изографисване и църквата да остане като средище на българската духовност в Чикаго, защото тя е единствената църква, която е към нашия български Свети Синод в Чикаго. Винаги сме гледали на църквата като на едно място за духовно и национално самосъзнание и развитие и запазване на българския дух. Затова имаме и библиотека и училище и всички тези неща, и той успяваше да намери време за всичко това“, казва д-р Николов.

Съболезнования изказа и генералния ни консул в Чикаго Светослав Станков:

„Днес е изключително тъжен ден за българската общност в Чикаго и САЩ. Напусна ни любимият на всички нас свещеник, поп Грую. Едва ли има православно семейство, мъж, жена или дете, което да не познава или да не е било на свещенослужение на поп Грую. За мен той беше доброжелателен, мъдър и обичащ службата си към Бог човек. Но освен добър мирянин и свещеник, той беше и приятел на всеки, прекрачил Храма или потърсил неговата помощ и съвет. Общността ни в Чикаго загуби един от естествените си лидери, човек обединител и духовен водач. От името на Генерално консулство – Чикаго, поднасям искрените си съболезнования към съпругата му и всички близки и приятели. Мир на праха му“.

Станков отбеляза, че българската общност в Чикаго е загубила „един от естествените си лидери, човек обединител и духовен водач“.

Грую Цонков е наследен от съпругата му Пепа, син Димитър и внук.

Екипът на BG VOICE изразява най-искрените си съболезнования на семейството и близките на отец Грую.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Отец Грую е починал, открили са колата му

Той беше в неизвестност от петък на обед

публикувано

на

Отец Грую Виж цялата статия
Отец Грую на Богоявление в Чикато Сн.: Николай Василев

Уважаваният български свещеник от Чикаго поп Грую Цонков е починал, а властите са открили автомобила му, научи BG VOICE. Той беше в неизвестност от петък.

Изглежда, че свещеникът е получил сърдечен удар докато е шофирал,но не е катастрофирал. Не е ясно все още дали сам се е откарал до болницата или се е обадил на 911. Той е починал в болницата. Власите са откирили колата му на паркинга на лечебното заведение.

В петък сутринта отец Грую отишъл както всеки ден в църквата “Св. София” в чикагското предградие Дес Плейнс. Камерите в храма показват, че той е бил там до около 11:10 ч. На записите се вижда как върши обичайните си дейности, влиза в олтара. След това отецът закарва племеника си на летище O’Hare където следите му се губят.

Според мобилният оператор телефонът на отец Грую е изключен в 11:40 ч.

„Днес е изключително тъжен ден за българската общност в Чикаго и САЩ. Напусна ни любимият на всички нас свещеник, поп Грую. Едва ли има православно семейство, мъж, жена или дете, което да не познава или да не е било на свещенослужение на поп Грую. За мен той беше доброжелателен, мъдър и обичащ службата си към Бог човек. Но освен добър мирянин и свещеник, той беше и приятел на всеки, прекрачил Храма или потърсил неговата помощ и съвет“, пише генералният консул на Чикаго Светослав Станков като допълва, че българската общност в Чикаго загуби верен приятел.

Отец Грую е бил диабетик и страдал от високо кръвно налягане.

Поп Грую беше на 68 години.

Той е роден на 7 юли 1953 година и е син на свещеник. Завършва Семинарията в София след което служи като свещеникв Карлово и Пловдив. През 1990 г. идва в Съединените Щати, първоначално в Детройт, а през 1993 г. се мести в Чикаго.

Отец Грую и Митрополит Йосиф

Отец Грую и Митрополит Йосиф

Отец Грую е сред радетелите и главни действащи лица при изграждането на новата сграда на българската църква в Дес Плейнс. В нея се помещава и училището към църквата „Света София“. Много са учителите, които започват „американската“ си кариера като преподаватели по роден език именно тук, в църквата. Много са и децата, преминали обучението си по български език в училището.

През 2002 година с откриването на новата сграда по идея на тогавашния координатор на училището и член на църковното настоятелство – госпожа Боянка Иванова – училище „Света София“ , както и училището към църквата „Иван Рилски“ са лицензирирани

През годините двама български президенти – Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, много министри от различни правителства, депутати, представители на държавни учреждения и организации при посещенията си в Чикаго идват в църквата и в училището към нея.

Отец Грую е наследен от съпругата му Пепа, син Димитър и внук.

Екипът на BG VOICE изразява най-искрените си съболезнования на семейството и близките на отец Грую.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Мистерия около изчезването на българския свещеник в Чикаго

Според мобилният оператор телефонът на отец Грую е изключен в 11:40 ч. в петък, научи BG VOICE. Ето последното за разследването

публикувано

на

Отец Грую Виж цялата статия

Полицията в чикагското предградие Дес Плейнс все още няма никакви следи по случая с изчезналия български свещеник отец Грую Цонков от църквата “Св. София”. Той е в неизвестност от петък на обед.

Денят за отец Грую започнал обичайно. Камерите в храма показват, че той е бил там до около 11:10 ч. На записите се вижда как върши обичайните си дейности, влиза в олтара. След това отецът закарва племеника си на летище O’Hare където следите му се губят.

Според мобилният оператор телефонът на отец Грую е изключен в 11:40 ч., научи BG VOICE.

Семейството му е проверило всички местни болници където няма следа от свещеника.Няма данни и за катастрофа с неговата кола. В понеделник се очаква повече информация от GPS  чипа в автомобила.

Отец Грую е диабетик и с високо кръвно налягане, което го поставя в допълнителна опасност.

Той е висок около 172 и тежи около 90 килограма.

Цонков е с бяла коса и е бил бил с черно яке, тъмна блуза, панталони тип „каки“ и черни обувки. Управлявал е бял Mercedes GLS произведен 2017 г., като регистрационният му номер е L848086.

Умоляват се всички, които имат информация да се обадят на 911 или в полицейското управление на Дес Плейнс –  (847) 391-5400.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА