Открийте ни и в

Коронавирусът

В България от 24 февруари започва облекчаване на COVID мерките

В магазините и заведенията може да се влиза без зелен сертификат

публикувано

на

Започва поетапно облекчаване на Ковид мерките в България.

От днес в магазините и заведенията може да се влиза без зелен сертификат, но това ще се случва по преценка на собственика.

Изискването за сертификат обаче остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение. Това става възможно със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

От същата дата се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

В доклада на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложен тристъпков подход за облекчаване на противоепидемичните мерки. Първата стъпка е тази, която влиза в сила от 24 февруари.

От 5 март във всички заведения, магазини и закрити обществени места официално ще се влиза без зелен сертификат.

От 20 март пък изискването за зелен сертификат отпада и за персонала. Очаква се посещенията на дейности и услуги да може да се извършва без ограничения. Присъственото обучение в университетите също няма да изисква зелен сертификат. Това ще е и третата стъпка.

Здравните власти обясниха, че маските ще отпаднат най-късно, като не се ангажираха с конкретен срок за това. Трябва да остане и препоръчителният елемент на маските, там, където има струпване на хората. На този етап тестването на учениците също ще продължи, за да може да има реална представа за тяхната заболеваемост.

Здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че с постепенното облекчаване на мерките не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. “Напротив – заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани. Трябва да се научим да живеем с вируса”, посочи тя.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че след две години ограничения, проблеми и трудности идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре. Спадането на заболеваемостта бележи ръст в последните 3 седмици. Спадът е 24,8% за последната седмица. Тази седмица очаквам заетостта в болниците да паднат под 5000. “На базата на този анализ ние възприехме методиката, ползвана и в някои други страни в ЕС, на тристъпково облекчаване”, допълни той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА