Открийте ни и в

България

Съветник на Петков: Сертификатите за антитела трябва да отпаднат

В България смъртните случаи на COVID-19 са от Делта варианта

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

„Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта”, заяви вирусологът проф. Радка Аргирова пред NOVA.  

Съветникът на премиера по здравните въпроси заяви, че основната цел на новия план за борба с пандемията е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. В него България условно е разделена на 6 клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага. 

„Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев”, обясни проф. Аргирова.

Проф. Аргирова: "Делта" вариантът е по-смъртоносен при неваксинираните

Според нея с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени хората. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

„Боя се, че не се спазват мерките – маски, дезинфекция. Боя се за възрастните хора, особено, ако не са ваксинирани”, каза още проф. Аргирова.

По думите й вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират. 

Проф. Аргирова: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо

„Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци. В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват”, каза проф. Аргирова.

Според нея сертификатите за антитела трябва да отпаднат.

„Чисто българско наше произведение са сертификатите за антитела”, обясни проф.  Аргирова.

Тя смята, че на хората с фалшиви сертификати трябва да бъде даден шанс да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира и бустерните дози. „Преди около 10 дни се появи в научните среди идеята, че трябва да се смени подхода и да не се правят непрекъснати бустери. Но трябва да видим колко устойчив ще е Омикрон. Според вирусолозите това ще е или последен, или един от последните варианти. Тогава е възможно да се направи универсална ваксина. Не е изключен и друг поход. Да се види в коя част на света какъв вариант е доминиращ и да се подготви такава ваксина”.

Относно протеста в сряда срещу зелените сертификати, проф. Аргирова смята, че участниците са били сериозно заплашени от заразяване. „40-50% може би ще се заразят. Как ще го изкарат – не знам. Не е тайна, че между тях има ваксинирани”, коментира вирусологът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено