Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск за тромбози. Това обяви на извънреден брифинг здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Той представи решението на националния имунизационен щаб по отношение на ваксинацията с препарата на AstraZeneca, след като се появиха редица в Европа и света съобщения за получаване на съсиреци след имунизация с този препарат. На заседание при здравния министър са взети пет решения:

  • Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск за тромбози.
  • Всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.
  • Лицата, които са ваксинирани с първа доза и не желаят да получат втора доза, могат да получат доза от Pfizer не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca – тогава имунизацията се счита за завършена.
  • При лица, заболели с коронавирус, след поставяне на първата доза, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират напълно не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата