Открийте ни и в

Твоят глас 2021

В Германия, Великобритания и САЩ има недостиг на членове на избирателни комисии

Според Стоев проблем за съставяне на секционни комисии, е че много късно се обявяват резултатите от одобряване на протоколите от секционните комисии

публикувано

на

Сн.: БТА

Изпитваме затруднения при набирането на членове на избирателни комисии в Германия, Великобритания и САЩ, съобщиха от външно министерство. 

Причина за това са: планирани отпуски, а и възмущението на българските общности, че продължава първоначалното запълване на секциите от политическите партии, както е по закон. 

“Когато се правят промени в Изборния кодекс, се взима в предвид и външните наблюдатели. Ако искаме да имаме един съвременен Изборен кодекс е крайно време политиците да се съобразят с препоръките, които се дават от международните наблюдатели”, заяви външният министър Светлан Стоев. 

Всички машини за гласуване в чужбина са доставени

Според Стоев проблем за съставяне на секционни комисии, е че много късно се обявяват резултатите от одобряване на протоколите от секционните комисии. 

“Хората трябва да седят цяла нощ в изборното помещение. Най-често изборите се провеждат в неделя, а хората на следващия ден са на работа. От 2005 г. това е нещо, което е слаба точка на изборния процес”, каза още той. 

В 68 държави ще могат българите зад граница да гласуват, като ще бъдат открити 782 секции и ще участват 4262 души в комисии. В 148 секции са предвидени по 2 машини, а в 125 по една. 

В определени секции, където е трудно да бъдат набрани повече хора, ще се направи 3-членна комисия.  

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА