Открийте ни и в

Америка избира 2020

В дебатите за „закона и реда“ Тръмп използва насилието, за да уплаши белите избиратели

Общото усещане за безпокойство, обхванало страната, може да накара хората да се чувстват в по-малка безопасност, макар данните да показват, че те не са в по-голяма опасност.

публикувано

на

Сн.: БТА/АП

Президентът Доналд Тръмп посочва растящата престъпност като доказателство, че Америка има нужда от „закона и реда“, които той предлага. Тръмп показва статистически данни за предумишлените убийства и стрелбите, за да илюстрира колко голяма е престъпността по места и как кметовете и губернаторите не могат да се справят с управлението на градовете и щатите. В своята кампания Тръмп намеква, че само той може да спре това насилие.

В няколко града наистиона имаше обезпокоително рязко увеличение на предумишлените убийства това лято, но тези данни са само малка част от картината за престъпността в Съединените щати. Стратегията на Тръмп демонстрира как данните могат лесно да бъдат приспособявани към дадения момент и изкривявани, за да служат на реториката на президента.

На предаван по телевизията дебат с колебаещи се избиратели в Пенсилвания Тръмп говореше във вторник в местно кметство как според него престъпността рязко нараства в градовете след протестите срещу полицейската жестокост, които обхванаха цялата страна. Той се опитва да свърже насилието с протестите и използва насилието, за да уплаши белите избиратели в предградията и да ги насърчи да пгласуват за него.

„Погледнете Ню Йорк“, каза Тръмп. „Градът беше безопасен, а после изведнъж се появява кмет, който започва да съкращава полицейските служители, и престъпността нараства със 100 процента- 150 процента. Видях една форма на престъпност да се увеличава с 300 процента.“ Тръмп може би говореше за стрелбите. От началото на годината те са се увеличили с около 86% в Ню Йорк, но като цяло престъпността е намаляла с около 2% и има близо 34 000 униформени полицаи – почти толкова, колкото през последните години. Предумишлените убийства са се увеличили с 35%, но е имало 305 непредумишлени убийства в сравнение с 226, което все пак е ниско ниво в сравнение с минали години.

В други големи градове също има увеличение на насилието напоследък, но в огромната си част то нито е пряко свързано с протестите, нито се придвижва към райони, в които обичайно престъпността е по-малка, каза криминологът Рик Розенфелд от университета на Мисури.

А насилието често се увеличава през лятото и нямалява в по-студените месеци. „Правилно е хората не само да привличат вниманието, но и да бъдат доста разтревожени от увеличение на насилието, но в момента няма доказателства, за да се твърди, че протестите по някакъв начин са предизвикали това увеличение“, каза Розенфелд.

Като цяло престъпността в страната намалява от десетилетия. Още не е ясно дали увеличението напоследък е тревожна тенденция или трагична, но кратка част от почти безпрецедентните времена.

Публикуван във вторник предварителен доклад на ФБР за престъпността посочи, че макар броят на предумишлените убийства да се е увеличил през последните шест месеца, намаляването на изнасилванията и грабежите означава, че престъпленията с насилие като цяло намаляват, особено в по-малките градове.

Данните са от информация, доброволно предоставена от правоприлагащите агенции в страната. ФБР не е публикувало от 2018 г. окончателен доклад за престъпността, а бюрото винаги предупреждава да не се правят географски сравнения.

Общото усещане за безпокойство, обхванало страната, обаче може да накара хората да се чувстват в по-малка безопасност, макар данните да показват, че те не са в по-голяма опасност.

„Тъй като това ниво на непредсказуемост навлиза в ежедневния ни живот, то повсеместно увеличава страха“, каза изследователката Меган Холис от независимия изследователски институт „Ронин“. Тя изучава доколко хората вярват, че са в опасност от престъпността. „За съжаление, мисля, че хората използват създалата се в момента обстановка на страх, обхванала всички аспекти на нашия живот, за да обсъждат евентуалната опасност, която е възможно да съществува или не.“

Тя предупреждава да не се правят каквито и да е заключения за престъпността тази година.
„Просто има доста предизвикателства, с които се сблъскваме в момента, сравнявайки положението в различните части на страната и тенденциите във времето. Тъкмо сега трябва да се проявява голяма предпазливост, защото може да се допуснат неточности“, каза тя.

Междувременно цялостните статистически данни са от почти десет години, поради което е по-трудно да се каже дали честотата на престъпността нараства или просто има по-голяма престъпност, защото в определени градове има повече хора.

Обобщаващите изявления за престъпността в САЩ също така са подвеждащи, защото в страната има 18 000 полицейски управления, а няма единна централна система за управление на архивите, каза преподавателят по криминология Алекс Пикеро от университета на Маями. Някои управления проследяват престъпленията седмично. Други на тримесечие. Някои годишно. Някои докладват своите данни на ФБР, други – не.

„Ние нямаме нищо стандартно от гледна точка на поддържане на архив“, каза той.
Самите полицаи се занимават също така с коронавируса. Много служители на реда са се заразили с вируса, а стотици са починали. Други са под карантина, поради което остават по-малко полицаи да патрулират по улиците, каза Розенфелд.

Неговият анализ на 27 града показва, че убийствата и тежките нападения са се увеличили с около 35% от края на май до юни. Повечето от тях са били извършени в квартали, които отдавна са тормозени от насилие и са сериозно засегнати от пандемията и рецесията, каза той.
Насилието на някои места като Чикаго обаче се стабилизира по-късно през лятото, каза той. Както щатските, така и федералните власти предприемат сериозни мерки срещу насилието.

Увеличението, установено от него, наистина съвпада с протестите след смъртта на Джордж Флойд, но проучването му показва, че повечето престъпления са извършени налеч от демонстрациите. В края на май, точно когато започнаха протестите, е имало увеличение на грабежите на търговски обекти, но това е продължило само седмица.

По-скоро Розенфелд смята, че случаите на полицейско насилие и значителното внимание, което предизвикват те, може да влоши сриването на доверието между полицаите и общините, на които служат те.

„Страда легитимността на полицията, т.е. вярата и доверието в полицията“, каза той. „Ако тя намалее достатъчно, между обществеността и полицията се отваря пространство, празнина . . . а тази празнина се запълва от уличното насилие.“

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Българите в САЩ за дебата, пандемията и изборите (ВИДЕО)

„Ако не се беше случила пандемията с COVID-19, Тръмп със сигурност щеше да бъде преизбран“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българите, които живеят и работят в САЩ се интересуват от предстоящите избори не по-малко от всеки един американски гражданин. BG VOICE проследи с тях дебата между президента Доналд Тръмп и неговия опонент за поста Джо Байдън.

Според последните проучвания, Байдън има вече значителна преднина пред Тръмп.

Диаметрално противополжни: Тръмп и Байдън в сблъсък за имиграцията, коронавируса, расизма (ВИДЕО)

Ето как изглежда и електоралната карта: Джо Байдън има 233 сигурни електорални гласа срешу 126 за Тръмп. 270 електорални гласа са нужни за победа на който и да е кандидат за президент.

Проф. Бранислав Сланчев от Калифорнийския университет в Сан Диего и проф. Иван Иванов от университета в Синсинати.

Тръмп стана президент с победи в три щата – Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания. В тях той си подсигури побоедата с по-малко от 80 000 гласа, което е предина под 1%, с която той победи Хилари Клинтън.

Изнанедващо е, че в тези щати никога не са гласували за републиканец през последните 25 години до 2016-а година.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА: Кой ще стане президент?

В Мичиган в момента Байдън има преднина от около 10 процента, според няколко проучвания. Така че почти сигурно е, че Джо Байдън печели този щат.

Същото е положението в Уисконсин, където Байдън води с 5 процента. Подобна е ситуацията и в Пенсилвания, където преднината му е 6 процента. Това са осреднени резултати от шест социологически проучвания.

„Джо Байдън можеше да се представи доста по-силно. Да наблегне на екологичната политика, която е слабо място на Тръмп. Не е изключена възможността тези щати да минат на страната на Байдън, но има и вариант, в който разликата да се затегне, както се вижда от някои резултати и да се върнем в стуацията от 2016-а година, когато Тръмп победи с малко“. Това обяси пред BG VOICE проф. Иван Иванов от университета в Синсинати.

Разликата винаги намалява, когато изборите наближават. Хората, които не са решили за кого да гласуват, гласуват за досегашния президент в последния момент. Това пък обясни проф. Бранислав Сланчев от Калифорнийския университет в Сан Диего.

„Вярно е, че Байдън държи голяма преднина, която никой не е държал на такъв етап. Но както видяхме през 2016-а година, тези данни нямат особено голямо значение. Има твърде много неизвестни“, допълни Сланчев.

Жени, която живее от 20 години в САЩ.

Българката Жени, която е на 33 години и от 20 години живее в Америка се усъмни в електоралните проучвания. Тя изгледа с интерес дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп в център „Магура“ в Чикаго и обясни, че от 2 години е върла републиканка и вече няма причина да бъде демократ, въпреки, че Илинойс е демократичен щат.

„Доналд Тръмп няма нищо общо с моя избор. Демократите са актьори, които имат добър репертоар и не правят нищо след изборите“, каза още Жени.

Според професор Сланчев, ако не беше се случила пандемията от COVID-19, то Доналд Тръмп със сигурност щеше да бъде преизбран, без изобщо да има съмнения в това нещо. Причината – цифрите са показали, че икономиката е в подем и повечето американци са вярвали в това.

Българите в САЩ, една от които е и Жени, смятат, че COVID-19 се използвал за политически цели. А информацията в медиите е била пресилена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Тръмп разпространи още преди излъчването му прекъснатото от него интервю

„Вижте пристрастността, омразата и грубостта от страна на „60 минути“ и Си Би Ес“, написа Тръмп в Туитър

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува във Facebook пълната нередактирана версия на интервюто си за предаването на телевизия Си Би Ес „60 минути“, което той преди няколко дни внезапно прекъсна по време на запис. Това става няколко дни, преди интервюто да бъде официално излъчено в предаването тази неделя.

От кадрите се вижда как Тръмп става все по-раздразнителен, докато водещата от Си Би Ес Лесли Стол го притиска по редица теми, включително за действията му по отношение на коронавирусната пандемия, намаляващата му подкрепа сред жените от предградията, неносенето на маски на неговите митинги и плана за замяна на Закона за достъпните здравни грижи (Обамакеър), който той отдавна обещава да представи, но все още не го е направил.

„Вижте пристрастността, омразата и грубостта от страна на „60 минути“ и Си Би Ес“, написа Тръмп в Туитър, където пусна линк към публикацията във Facebook.

Диаметрално противополжни: Тръмп и Байдън в сблъсък за имиграцията, коронавируса, расизма (ВИДЕО)

В интервюто Тръмп отново атакува сина на Джо Байдън въз основа на непотвърдена публикация в „Ню Йорк пост“ и обвинява медиите, че са твърде меки към съперника му демократ.

Когато в един момент водещата казва, че Тръмп отправя атака след атака, президентът отговаря: „Това не е атака, това е защита. Това е защита срещу атаките“. „Защитавам себе си и защитавам президентската институция“, заявява той.

Тъй като Тръмп продължава да отправя недоказани обвинения към Байдън и бившия президент Барак Обама, журналистката се опитва да обясни: „Намираме се в „60 минути“ и не можем да подхвърляме неща, които не можем да проверим“. Тръмп обаче продължава да критикува традиционните медии. „Лесли, Вие дискредитирате себе си“, казва той.

В интервюто от самото си начало и ма напрежение. В момента, в който камерата се включва, Стол пита президента: „Готов ли сте за някои неудобни въпроси?“ След това разговорът става все по-изнервен. В края на почти 40-минутното интервю Тръмп недоволства: „Готов ли сте за неудобни въпроси? Така не се говори. Така не се говори“. „Толкова сте негативна“, коментира след това той.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА: Кой ще стане президент?

Впоследствие Тръмп прекъсва интервюто и отказва да застане пред камерите заедно с вицепрезидента Майк Пенс за втората част на записа. „Достатъчно. Да си вървим“, заявява Тръмп.

Си Би Ес нюз каза, че решението на Белия дом да разпространи интервюто преди предвидената за излъчването му дата е „безпрецедентно“, но добави, че въпреки всичко ще го излъчи в неделя, както е планирано. „Безпрецедентното решение на Белия дом да не спази уговорката си със Си Би Ес нюз и да публикува своите кадри, няма да попречи на „60 минути“ да представи своето изчерпателно, безпристрастно и контекстуално журналистическо отразяване на актуалните събития, в което президентите от десетилетия участват“, заяви телевизията.

„60 минути“, продължава тя, „е изключително уважавано предаване, защото негова запазена марка е всяка седмица да представя на зрителите си безпристрастност, задълбочено отразяване на събитията и информативен контекст. Малцина са журналистите като Лесли Стол, притежаващи такъв опит в интервюирането на президенти, натрупан през десетилетията като един от водещите кореспонденти в Америка; очакваме с нетърпение този уикенд нашата аудитория да види третото й интервю с президента Тръмп и последващото интервю с вицепрезидента Пенс“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Анкета: Байдън спечелил последния предизборен дебат с Тръмп

53% от участниците смятат Байдън за победител в словесния двубой с Тръмп

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Кандидатът на демократите за президентския пост в САЩ Джо Байдън е спечелил заключителния предизборен дебат със сегашния държавен глава Доналд Тръмп, състоял се снощи в Нашвил, щата Тенеси. Това сочат данни от анкета сред избиратели, осъществена от телевизия Си Ен Ен.

Петдесет и три на сто от участниците смятат Байдън за победител в словесния двубой с Тръмп. Според 39 процента обаче схватката е спечелена от стопанина на Белия дом.

Диаметрално противополжни: Тръмп и Байдън в сблъсък за имиграцията, коронавируса, расизма (ВИДЕО)

Телевизионният дебат в Нашвил бе последен преди общите избори на 3 ноември. Американците ще изберат президент, вицепрезидент, целия състав на Камарата на представителите – 435 души, и една трета от Сената, а също така губернатори на 13 щата и територии.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, закона и реда, насилие, реторика, стрелби, Тръмп
Началото на присъствените занятия в държавните училища в Ню Йорк се отлагат за втори път

Виртуални занятия вече има, но присъствените часове бяха отложени за 21 септември за учениците, които избират този вариант на обучение

Затвори