Открийте ни и в

България

В дом на ужасите във Варна: За година и половина – 368 починали!

Домовете, чиито собственици имат и погребална агенция, са с по-висока смъртност, обясняват специалисти

публикувано

на

Някои от домовете за възрастни хора в България все повече заприличват на къщи на ужасите. За това свидетелстват зачестяващите  сигнали на близки и роднини. В последните дни разкритията валят за един от домовете за възрастни във Варна, чиито пациенти умират често. В друг дом в морската столица пък за година и половина са починали 368 души! Стряскащата бройка съобщи пред NOVA Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги.

По отношение на първия хората разказват, че техните възрастни близки  или влошават здравословното си състояние, или губят живота си след кратък престой в социалното заведение.

„Доведохме наша близка в дома с линейката на заведението. Казаха, че ще я лекуват. Обясниха ми, че е в прекрасно състояние, хапнала, започнала новите лекарства. Три дни, след като я настанихме, ми се обадиха, че е починала. Това, което видях, беше… тя по памперс, мръсна, а устата й беше кафява. Не я бяхме пуснали в такова състояние”, обясни Блага Андонова.

„Баба ми прекара в дома 19 дни. Беше в добро физическо здраве, само с деменция. В началото всичко беше наред. В крайна сметка обаче ни се обадиха, че е починала”, каза близък на друг настанен в дома.

Николина Иванова обясни, че в дома е била извършена проверка.

„Всичко, което казват гражданите, е вярно. Първата проверка беше по сигнал, който обаче не беше потвърден. След комплексна проверка през септември сме дали 10 задължителни предписания. До дни трябва да получим информация дали са изпълнени”, добави тя.

„В репортажа се говореше за частна линейка, за частна погребална агенция, за COVID отделение в старчески дом. Това е абсолютно недопустимо. Питам къде са здравните органи”, каза още Иванова.

Тя обясни, че домовете, чиито собственици имат и погребална агенция, са с по-висока смъртност.

„В този дом хората са по-малко, но в друг дом във Варна – за период от година и половина бяха починали 368 души, което е ужасяващо. За целия си опит от 40 години за пръв път видях такъв ужас”, допълни специалистът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА