Открийте ни и в

САЩ

В защита на Земята: Сондата на НАСА е успяла да промени орбитата на астероид

НАСА потвърди отклоненията в орбитата на малкия астероид чрез сравнение с нейната дължина преди и след удара на сондата

публикувано

на

Мисия DART: НАСА "репетира" спасяване на Земята от космически сблъсък

НАСА е успяла в опита си да промени орбитата на астероид при мисията миналия месец, когато нейна сонда се удари в него именно с тази цел. Мисията бе репетиция за справяне с евентуални бъдещи опасности за Земята от космически тела на траектория към сблъсък с нея. По думите на администратора от НАСА Бил Нелсън това е “Повратен момент” за планетарната защита и за цялото човечество.

Сондата Double Asteroid Redirection Test (DART) се удари в астероида Диморф на 26 септември, след като измина около 11 милиона километра, за да го достигне. Той е спътник на по-голям астероид, Дидим.

НАСА потвърди отклоненията в орбитата на малкия астероид чрез сравнение с нейната дължина преди и след удара на сондата, поясни Нелсън.

Русия добави Facebook към списъка с "терористични и екстремистки" организации

Преди удара Диморф е обикалял около Дидим за 11 часа и 55 минути. След сблъсъка това става 32 минути по-бързо. По думите на Нелсън постигане на забавяне дори само с 10 минути е щял ода се оцени като голям успех.

“Това беше точно в десетката” – каза той.

В момента на удара сондата DART, която е голяма колкото хладилник, е летяла със скорост 20 000 км в час. Самият Диморф, за който НАСА съобщи, че е с големината на футболен стадион (диаметър около 160 метра), в конкретния случай не представлява опасност за Земята.

Защо принц Уилям не носи сватбения си пръстен? (СНИМКИ)

Мисията беше тест за технологиите, които трябва да спасят планетата от евентуална бъдеща заплаха от сблъсък с космическо тяло.

“Всички имаме отговорност да опазваме нашата планета – каза Нелсън – в крайна сметка тя е единствената, която имаме.”

Той подчерта, че мисията показва стремежът на НАСА да бъде готова за “каквото и да хвърли срещу нас Вселената”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено