Открийте ни и в

Канада

В интернатите в Канада: Електрически стол и сексуално насилие

Разказът на една бивша възпитаничка на дом като този, в който откриха масов гроб на деца

bgvoice

публикувано

на

Ужасяващата история за бившия интернат в канадския град Камлупс, на чиято територия бяха открити останките на 215 деца от коренното население на страната, не спира да шокира както Канада, така и света.

Към шока се прибавят нови и нови подробности. Част от тях – от бивша възпитаничка на такъв интернат, която разказва в интервю пред ARD за мъченията и за болката, с която живеят оцелелите.

„Като деца от коренното население, бяхме насилствено извеждани от семействата ни и затваряни в интернати с цел превъзпитание. Или както казваха: за да заличат индианеца у нас. Смятаха ни за диваци“, разказва Евелин Коркмаз, която е прекарала време в училището „Света Ана“ (St. Anne’s Residential School) в канадския Форт Албъни.

Тя постъпила в дома през 1969-а, когато била 10-годишна.

„Останах там четири години и Господ ми е свидетел, че това определено не бяха добри хора: малтретираха ни, имаше сексуални посегателства

психически и физически тормоз

спомня си тя.

Евелин разказва, че децата в дома са знаели, че някои от съучениците им просто са изчезвали. „И сега всичко това излиза на бял свят… Сега разбираме, че са били заравяни в двора на училището. Сигурна съм, че във всеки един от тези 139 интерната има такъв масов гроб. Призовах правителството да отдели средства, за да изровим нашите съученици и да им устроим истински погребения. Тогава семействата дори не са били информирани. Представете си само: детето ви ходи на училище и един ден просто не се прибира, без никакво обяснение. Коя майка може да го преживее?“, казва още тя.

Евелин Коркмаз споделя пред ARD и че когато възпитаниците на дома разказвали какво се случва със съучениците им, никой не им вярвал.

„Казваха, че всичко това е лъжа. Никой не ни вярваше. Още по-голямо е разочарованието ни, че не получихме отговор от папа Франциск. В масов гроб откриват телата на мъртви деца, най-малкото от които е едва на 3 години. Сърцето ми се къса. Самата аз съм майка и баба и просто не мога да си представя какво им е на близките“, споделя още тя.

Seen through an upper window of the former Kamloops Indian Residential School, a makeshift memorial to honor the 215 children whose remains have been discovered buried near the facility, in Kamloops, British Columbia, Friday, June 4, 2021. (Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Евелин призова папата да поеме отговорността за този геноцид над коренното население на Канада. „Тези християни, без значение дали са от католическата, англиканската или някоя друга църква

трябва да отговарят за делата си

Само така може да възтържествува справедливостта“, категорична е тя.

Според Коркмаз и църквата, и държавата имат вина за случилото се.

„Нашето правителство е давало пари на църквата, за да поддържа тези интернати. Говорим за държавни училища, създадени от канадското правителство, а мисионерите са били преподаватели. Цели десет години тези училища отказваха да ни осигурят достъп до архивите си. Затова съдебният процес струваше 3,2 милиона канадски долара“, обясни още Евелин.

На въпрос на ARD от какво се страхуват тези училища, Евелин отговаря: „От това, че ще установим, например, че в моето училище е имало електрически стол. Никой не иска да повярва, че деца са били измъчвани по този начин. Но училището „Света Ана“ беше едно от най-ужасните в цяла Канада“.

Тя изразява съмнение в готовността на премиера Трюдо да направи всичко, за да осигури подкрепа. „ Нуждаем се от дела. И ако сега нищо не се промени, думите му ще си останат само кухи фрази“, категорична е Коркмаз.

Самата тя си спомня с ужас за времето в училището и признава, че да издържи човек в подобен ад, е много трудно.

„Но не ти остава друго, освен

да се опиташ да оцелееш

Щастлива съм, че днес мога да се боря за моя народ и за всички, които не са в състояние да говорят на тази тема заради непоносимата болка. Такава травма не отминава просто така. Страданията продължават цял живот“, казва още Евелин Коркмаз и допълва:

„Вкарваха ни в тези училища, за да не говорим на нашия език, за да ни откъснат от нашите традиции и нашата духовност. Трябваше да станем християни, а бяхме насилвани и тормозени именно от християни. Мога да кажа само едно: това е позор за тях. И Канада трябва да настоява пред Ватикана да предаде папките с информации, които е получавал от Канада. Там има данни за други възможни масови гробове и за електрически столове. Знаем, че е имало такива. С помощта на тази документация ще можем да го докажем. Още повече, че мисионерите са водили дневниците си много педантично и са записвали всичко в тях“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

В Онтарио ще изхвърлят хиляди дози ваксина на Moderna с изтичащ срок на годност

В хладилник ваксината има трайност 30 дни. Ако не се употреби в този срок, трябва да се изхвърли.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Много аптекари в Онтарио ще бъдат скоро изправени пред необходимостта да изхвърлят хиляди дози ваксина срещу коронавирус на Moderna, защото търсенето на тази марка ваксини намалява, а срокът им на годност изтича.

Въпреки че някои смятат това за „неморално, защото могат да се спасят много животи“, няма да имат избор, защото във фармацевтичен хладилник ваксината има трайност 30 дни. Ако не се употреби в този срок, трябва да се изхвърли.

Според някои аптекари отговорът е прост – да се подарят ваксините на страни, които се нуждаят от тях. Реализацията на това обаче не е така проста, защото не съществува регламентиран ред за такова дарение, главно заради неизбежната необходимост от стриктен контрол на качеството и съхранението на хладно на препарата по веригата на предаване.

„Много е късно за ваксина“: Лекар от Алабама за последния миг на COVID пациенти

Според Джъстин Бейтс, изпълнителен директор на Ontario Pharmacists Association, изземането обратно на такива продукти е трудно, след като вече са разпределени.

„След като веднъж са попаднали в хладилника на аптеката, няма лесно решение“ – каза той.

По негова оценка с намаляването на търсенето се очертава скоро хиляди дози в Онтарио да отидат на боклука.

Министерството на здравеопазването на провинцията съобщи, че работи с местните партньори за преразпределяни на количествата към райони в по-голяма нужда. Работи се и с партньори на федерално ниво, за да се изследва „възможността за даряване на ваксини в бъдеще“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Квебек ще прави тест-концерти за 20 000 на открито

Те ще бъдат организирани със строг научен подход и ще бъдат одобрени от общественото здравеопазване.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Правителството на Квебек организира тест-концерт на открито, с който ще измери възможността за пълно възстановяване на сектора след кризата с коронавируса. Плановете предвиждат около 25 000 зрители да се съберат на територията на град Квебек през септември. Тестът предвижда провеждането на два спектакъла – един на открито, а друг на закрито. Те ще бъдат организирани със строг научен подход и ще бъдат одобрени от общественото здравеопазване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Как са се казвали? Защо са починали?: Изчезналите деца на Канада

Когато учениците умирали в интернатите, телата им почти никога не са се връщали при родителите

Ирина Евгениева

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Пренаселени и недофинансирани, така са изглеждали интернатите в Канада, а индианските деца вътре са подлагани на физически, психически и сексуален тормоз.

Интернатите съществуват от 1883-а до 1996 г. Те са били задължителни за децата от 7 до 15-годишна възраст. В цяла Канада те са били над 150, а през тях са преминали обучение над 150 000 деца. Смята се, че

починалите деца са над 6000

Около 70% от интернатите са управлявани от Римокатолическата църква, а останалите са под юрисдикцията на протестантските деноминации.

До ден-днешен обаче все още папа Франциск не е поднесъл извинение към индианците, а Католическата църква не е осигурила достъп до всички документи, свързани с интернатите.

Сн.: БТА

Основният фокус на училищата е бил религиозното обучение, а църквите разглеждат тази възможност като основна задача коренното население да приеме християнството.

Те са били под Закона за постепенната цивилизация от 1857 г., според който се е изисквало коренното население да се научи да чете и пише на английски и френски, както и да смени имената си и да изостави традициите и вярванията си.

През май тази година бяха открити хиляди човешки останки в стотици необозначени гробове в три бивши интерната в Канада – два в Британска Колумбия и един в Саскачеван.

Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Как са се казвали?, Защо са починали?, Какво е довело до смъртта им?, Каква е била съдбата на децата в интернатите? – Най-вероятно никога няма да имаме отговорите на тези въпроси.

Когато учениците умирали в интернатите, телата им почти никога не са се връщали при родителите. Най-честите причини за смъртта им са били заболявания като туберкулоза, испански грип, а много от тях са умирали и при инциденти, свързани с пожари

сексуално или физическо насилие

 Децата често са пребивани и наказвани за това, че са говорили на индиански вместо на английски или френски.

Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Мона Джулс си спомня за първите стъпки в интерната в края на 40-те години. „Бях на шест години, не знаех езика и не разбирах абсолютно нищо. Толкова много деца имаше в двора, че беше като кошер с пчели. Аз просто гледах“, добави тя.

Евелин Камил разказа за своите травматични преживявания, докато е посещавала училището.

„Прекарах 10 години в интерната. Учениците се занимаваха с всякакъв вид домакинства – готвене и чистене. Голяма част от децата крадяха храна, за да не умрат от глад. Не мога да нарека това училище, защото там не научихме нищо. Дори не смеехме да говорим помежду си за това как бяхме малтретирани“, каза Камил.

Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Тя добави, че интернатите са направени така, че да могат да изкоренят „успешно“ езика, културата и традициите на индианците.

„Трябваше да станем християни, но какво е християнството без любов? Бяха разбити множество семейства. Взимаха ни от домовете и ни настаняваха в този ад. Възпитателите не ни уважаваха изобщо.

Децата крещяха, плачеха, молеха се

но никой не ни обръщаше внимание, а за сметка на това ни биеха жестоко“, обясни Камил.

Джулс, сестра на починало дете в интерната, разказа: „13-годишната ми сестра умря в такова училище. Спомням си, че директорът на интерната дойде вкъщи и съобщи за смъртта на сестра ми, каза просто, че е починала от някакво заболяване, без да уточни какво точно“.

Дори и след 52 години от затварянето на интернатите може да се види провалът на системата за интеграция.

В крайна сметка колко точно е било успешно евангелизирането с тези жестоки подходи, не можем да кажем, но едно е сигурно – хиляди деца повече никога не се връщат у дома, не прегръщат своите родители и не целуват братята или сестрите си. Оцелелите остават само с лошите спомени и болката от преживяното в т.нар. училище.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Администрацията на Тръмп е следила демократи от Конгреса 

Говорителят на Министерството на правосъдието отказа коментар, както и г-н Бар, представител на Apple

Затвори