Открийте ни и в

България

Партии се отказват да работят с ПИК за местните избори

Кандидадът на „Демократична България“ видя чудовищна атака срещу себе си
bgvoice

публикувано

на

Основни партии се отказват да работят с ПИК за местните избори. Причината е скандалът с порно снимките на годеницата на кандидата на „Демократична България“ за кмет на София Борислав Игнатов, които  сайтът публикува.

Скандалът избухна преди дни и предизвика серия от коментари и осъдителни реакции както сред журналисти, така и сред политици. Голяма част от медиите, сред които и BG VOICE, се обединиха зад декларация с призив към политиците да изключат ПИК от проявите си.

Няколко дни по-късно премиерът Борисов коментира, че партията се е отказала от ПИК като възможна платформа за предизборни изяви, пише „Клуб Z“.

В съобщение до медиите преди дни и лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от половин година е разпоредила представители на ПИК да не бъдат допускани на „Позитано“ 20 и че партията няма да използва сайта като платформа за предизборната кампания.

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов също е дал заявка, че партията му няма да ползва услугите на агенцията.

В отговор на питане на ДПС обявиха, че все още не са дискутирали въпросите за медийните партньорства за вота. От НФСБ обявиха, че не могат да кажат, а от „Атака“ не отговориха. От „Воля“ казаха, че не ползват сайта като платформа.

Самият Игнатов пък нарече публикуването на снимките „чудовищна лична атака“, която е ударила най-близкия до него човек. Въпреки всичко обаче той обяви, че няма да се откаже от кампанията и ще продължи да я води още по-решително.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Президентският отчет за 3-тата година: Не е самореклама, рече Радев и захапа уплавляващите

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Кадър: bTV

Президентската институция все по-уверено задава политическият дневен ред, каза президентът Румен Радев по време на пресконференцията си за третата година от мандата на „Дондуков“ 2.

Като пример за това той посочи изборното законодателство и заяви, че парламентът за пръв път е започнал да разглежда промените, когато трябва.

„Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети“, каза още държавният глава.

Той отчете активен диалог с гражданите, синдикатите и институциитев България.

„Откроявах проблеми и давах насоки за тяхното решение. Отстояването на върховенството на закона и укрепването на държавността бяха мой основен приоритет“, настоя той.

„Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство. Наложих вето на 7 закона, сезирах и КСпо някои закони“, каза Радев и се похвали, че е инициирал и дебати за промени в Конституцията.

Държавният глава натърти, че действията му не са самоцел, а са функция от политическото и социално-икономическо положение в страната.

„Днес все по-често се задават въпроси: Защо въпреки повечето средства, които се заделят в различни, сектори, българите живеят зле? Защо влизаме от криза в криза, а бедността и неравенството продължава да се задълбочава? Защо България продължава да се топи и българи напускат страната? Каквито и икономически и социални модели да прилагаме, усилията за повишаване на качеството на живот, ще бъдат обречени, ако няма промяна на политическото управление на България.

Безнаказаност, корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство. Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението. Еднолично разпореждане с бюджета, отслабен суверенитет и тези проблеми се задълбочават.

Допуснахме и опорочаване на изборния процес и все по-силно срастване на партия и държава. В тази критична обстановка, мой основен приоритет ще е отстояване на правовата държава.

100% машинно гласуване, ограничаване на купения и контролиран вот. Ще продължа дебата за промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта на съдебната власт, баланса на институциите, разширяването на правата на гражданите. Ще бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в активен орган, ще настоявам за въвеждане на електронно управление.

По националната сигурност, ще продължа да работя за развитието на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация и трансфер на военни технологии.

Ще продължа да работя и за привличането на чужди инвестиции и развитие на българския бизнес.

Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики в социално-икономическата сфера, но има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията.

Адекватни ли сме срещу демографската криза? И не само с програми за увеличаване на раждаемостта и намаляване на смъртността, а с цялостна политика за младите, които да останат в България.

Имаме ли амбицията, за да мобилизираме наличните ресурси и европрограми за активиране на научния потенциал на нацията, така че България да се превърне в център на нови технологии и иновации, или ще се превърнем в страна, вносител на технологии, клиент на технологии“, попита той.

Президентът Румен Радев открои още като фокус на работата си детското здравеопазване, образованието, засилването на децентрализирането на общините, опазването на историческата памет и културното наследство.

Годишното обръщение на държавния глава идва на фона на питането от главния прокурор Иван Гешев към Конституционния съд: Какво е „държавна измяна“ и кога може да се разследва държавния глава.

Шест питания за имунитета на Радев отправя обвинител №1 към магистратите, а такова питане не е имало от 1991 г. досега.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

България обеща на САЩ: Диверсифицира 50% от потреблението на газ до края на 2020-а

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Министерство на енергетиката

По време на работното посещение на министърът на енергетиката Теменужка Петкова и ръководена от нея делегация в САЩ са обсъдени възможностите за развитие на двустранните отношения.

В рамките на визитата във Вашингтон Петкова е провела редица срещи със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес, с помощник държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник-генералния директор на Търговската служба на САЩ Дейл Ташарски, със заместник-помощник секретаря на Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър и с представители на американската индустрия за втечнен природен газ, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и Съединените американски щати имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ.

По думите на министър Петкова до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната – 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

През месец юни миналата година България получи своите първи доставки на американски втечнен природен газ. За миналата година доставките на втечнен природен газ за България са в размер на близо половин млрд. кубични метра.

“Това е важна стъпка за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ не само в България, но и в региона“, каза Петкова.

По време на срещата енергийният министър посочи, че в началото на тази година Министерският съвет прие решение България, чрез „Булгартрансгаз“ ЕАД, да придобие 20% в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Това е поредна стъпка за реализиране на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в Централна и Източна Европа.

Днес в Хюстън българските енергийни компании ще се срещнат с производители на втечнен природен газ, за да обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничество в тази област.

По време на срещата със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес министър Петкова е очертала напредъка по ключовите за България инфраструктурни проекти, сред които и изграждането на междусистемна газова връзка Гърция-България.

„От стратегическо значение е запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа“, подчертала тя.

По думите на министър Петкова за осъществяването на тази цел България развива своята националната газова инфраструктура и успоредно с това у нас вече функционира газова борса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Полицията в Пловдив проверява гавра с ученик – ритнат, счупил ръка

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Полицията в Пловдив започна проверка, след като в социалните мрежи бе публикуван клип с гавра над ученик от Професионалната гимназия по строителство и архитектура в града.

На него се вижда как 3-ма възпитаници на учебното заведение скачат на високо.

Единият от тях е ритнат отзад в момента на скока, пада и се удря.

Неговата майка разказва за случая във Facebook, тъй като се оказва, че издевателството е предварително замислено.

Нейният син е получил фрактура на ръката при падането.

Случаят е възложе за разследване на 6-то РУ в града.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada