Открийте ни и в

Интересно

В китайски хотели проверяват с чип чисти ли са чаршафите

bg-voice

публикувано

на

Нова услуга в Китай дава възмжност да се провери със смартфон дали чаршафите са чисти.

Пералня в град Ухан вече предлага услугата да оборудва чаршафи и хавлиени кърпи с безконтактни чипове за радиочестотна идентификация, с които да се проследи дали са изпрани, съобщава Франс прес.

Миналата година на голяма популярност се радваше видео, на което служители на няколко луксозни хотела бършат чашите в стаите със същите парцали, които използват за чистене на тоалетните.

Това предизвика скандал в Китай и се наложи няколко петзвездни хотела, сред които “Риц-Карлтън”, да поднесат своите извинения. Скандалът извади на светло липсата на достатъчно хигиена в някои скъпи хотели.

Чиповете отчитат кога за последно е бил изпран съответният артикул, а клиентите могат да извлекат информацията от тях, като сканират QR код, изобразен на чаршафите и хавлиените кърпи.

Според базираната в Пекин фирма “Блускай Ти Ар ЕС”, разработила технологията чиповете могат да издържат на температури до 180 градуса и 200 пранета.

Интересно

Арменско момиче рони кристали вместо сълзи

bgvoice

публикувано

на

от

Плачещото със сълзи под формата на кристали арменско момиче Сатеник Казарян озадачава медицинската общност, съобщава телевизионният канал “Мир 24”.

По предварителни данни възможно е девойката да страда от цистиноза – вродено нарушение на метаболизма на аминокиселините.

Всяка сутрин очите на Сатеник секретират малки кристалчета. За един ден може да се появят на лицето й до тридесетина от тях.

Момичето се оплаква, че животът й се е превърнал в ад. Тя потърсила помощ от офталмолог и невропатолог, но след като й предписали капки и антибиотици, на практика състоянието й се влошило. Поради тази причина Казарян спряла приема на лекарства.

Заместник-министърът на здравеопазването на Армения Оганес Арутюнян заяви, че в близко време ще бъде проведена лекарска консултация, за да могат медиците да открият причината за образуването на кристали в очите на момичето и да й назначат лечение.

Случаят на Сатеник Казарян не е първият в света. По-рано подобно заболяване беше открито у жители на Бразилия и Ливан. По предварителни данни може да става дума за цистиноза – вродено нарушен метаболизъм на аминокиселините, при който в човешкия организъм се образуват кристали на цистина.

Продължете по-нататък

Интересно

Чий е “Сан Хосе”, потънал със съкровища за $20 млрд.

bgvoice

публикувано

на

от

Вече няколко века един испански галеон, потънал в дълбините на Карибско море, е повод за много легенди, открития и спорове.

На 8 юни 1708 г. галеонът “Сан Хосе” е обгърнат от пламъци близо до бреговете на колумбийския град Картахена. Екипажът на кораба от следобеда води морска битка с британците. До падането на нощта галеонът изчезва в дълбините на Карибско море. С него потъват близо 600 души и злато, сребро и скъпоценни камъни, за които се предполага, че днес биха стрували до 20 милиарда щатски долара.

Векове наред “Сан Хосе” е изгубен за човечеството и лежи на морското дъно. Мистерията около него започна да се разплита през 2015 г., когато правителството на Колумбия съобщи, че той официално е бил открит, пише webcafe. Четири години по-късно обаче галеонът все още лежи в колумбийските води на дълбочина 600 метра.

Сега корабът е в центъра на спор за това кой има права над него, като различни страни

искат да получат част от богатствата на “Сан Хосе”.

Колумбийското правителство не е разкрило точното местонахождение на легендарния галеон. Предполага се обаче, че “Сан Хосе’ се намира близо до островите Росарио – тропически архипелаг и национален парк на около 40 км от Картахена. В района преминават рояци малки моторни лодки, които транспортират отиващите на плаж туристи всеки ден. И докато си над водата, е трудно да не се опиташ да си представиш потъналия кораб и богатствата му някъде долу.

Всъщност този напълно реален кораб от много време е обект на фантазии. Писателят Габриел Гарсия Маркес пише за него в “Любов по време на холера”. Основният персонаж Флорентино Ариса има план да измъкне от водите съкровищата на “Сан Хосе” за своята любима.

“Това е магическият реализъм, който съществува в нашата страна”, обяснява колумбийката Бибиана Рохас Мехиа. “Не знаем [какво съкровище] всъщност има в галеона “Сан Хосе”. Всичко може да е една голяма легенда.”

Галеонът “Сан Хосе” напуска пристанището Портобело в Панама в края на месец май 1708 г. Натоварен е със

злато, сребро и скъпоценни камъни

изровени от земите на контролираното тогава от Испания Перу. Оценките за съкровището са, че днес би струвало между 10 и 20 милиарда долара. Това богатство е трябвало да стигне до испанския крал Филип V, който разчита на ресурси от своите колонии, за да финансира Войната за испанското наследство.

Капитан на кораба е Хосе Фернандес де Сантиян. Той знае, че британците, участници във войната, могат да имат кораби в Картахена, които да причакват в готовност за нападение. Градът е предвиден само за кратка спирка за ремонт на “Сан Хосе”, преди той да продължи към Хавана, Куба, и след това да се отправи към Испания. Въпреки това капитанът продължава към Картахена.

На 8 юни битката за съкровището на галеона започва. Британците, въоръжени с хладно и огнестрелно оръжие, три пъти опитват да се качат на борда и да завладеят “Сан Хосе”, разказва Гонзало Зунига – куратор в Карибския морски музей в Картахена.

Зунига обяснява, че “Сан Хосе” е бил напът да спечели битката, но не се знае в какво състояние е бил корабът – може да е загубил някое от платната си, може екипажът да се е обърнал срещу капитана, тъй като повечето са били цивилни.

Сигурно е, че нито една от страните не е искала корабът и съкровищата на борда да потънат. Теорията на Зунига е, че вместо да предаде “Сан Хосе” и да се върне в Испания с празни ръце, капитанът може да е възпламенил барута на борда и сам да го е потопил.

На 27 ноември 2018 г.

Сан Хосе” е “официално” открит

от роботизираната подводница REMUS 6000, която е управлявана от екип на базирания в САЩ “Океанографски институт Уудс Хол”. Близо 4-метровата автономна подводница може да достига дълбочини до 6 км. Тя успява да достигне до едва 9 метра над потъналия “Сан Хосе” и да му направи снимки, включително и на бронзовите му, оформени като делфини оръдия, които помагат на изследователите да го идентифицират. Смята се, че край бреговете на Колумбия са потънали около 1000 кораба, които все още чакат да бъдат открити.

Колумбия обяви, че е намерила кораба три века след потъването му. Сн. cadenaser.com

Но въпреки че “Сан Хосе” е намерен в колумбийски води, няма гаранция, че той ще остане в границите на страната. Испания вече е проявявала интерес към идеята да поиска част от галеона. Същото са правили и представители на кара кара – местното население на Боливия, от чиито земи, някога част от Перу, са извадени богатствата, натоварени след това на “Сан Хосе”.

Нещо повече, “Сан Хосе” е в центъра на юридически спор от близо 40 години.

От американската компания за събиране на морски отпадъци Sea Search Armada (SSA) твърдят, че са намерили кораба в началото на 80-те години на миналия век и настояват за 50% от намиращото се на борда му. Според SSA те са имали споразумение с Колумбия по онова време. През 2007 г. Върховният съд на Колумбия се произнесе в подкрепа на споразумението.

Същевременно бившият колумбийски президент Хуан Мануел Сантос не споменава SSA, когато през 2015 г. съобщава, че галеонът е открит. По-късно вицепрезидентът Марта Лусия Рамирез казва, че американската компания няма никакви права над “Сан Хосе” и съдържанието му, защото координатите, които посочват като местоположение на кораба, не съвпадат с истинската му локация.

Делото е все още в колумбийския Върховен съд

 Правителството на страната тази година също така отложи подписването на договор с друга частна компания, който договор е свързан с изваждането на “Сан Хосе” от водата. За момента Maritime Archeology Consultants (MAC), които участват в търсенето през 2015 г., са единственият кандидат. Партньорството с частна компания обаче може да доведе до разделяне на съдържанието на галеона и MAC да получат до 45% от богатствата на кораба. Това обаче ще са предметите, които не бъдат определени като “културно наследство” – решение, което предстои Колумбия да вземе.

Продължете по-нататък

Интересно

Дядо Влайчо – пророкът, надминал и Ванга по предсказания

bgvoice

публикувано

на

от

Дядо Влайчо сн. milla.bg

Пророкът Влайо Жечев е предсказал не едно и две събития от историята на България, дал е много съвети на объркани хора, които са го търсили за помощ, а хората не спират да го сравняват с феномена Ванга и дори да казват, че той е по-голям ясновидец от нея.

Дядо Влайчо, както му казват всички още от млад, е роден на 15 август 1894 г. в Коньово, Новозагорско. Никой не пише за него приживе, но сред народа е изключително популярен. Наричат го Безсребреник, защото не вземал и стотинка, а дарбата му е донесла повече беди, отколкото ползи, защото често бил наказван заради нея.

Едва 10-годишен, Влайчо

предрича Балканската война

“Пасях воловете в гората и видях война. Прибрах се в селото и казах, а те не ми вярват. Казват ми: Много знаеш…”, пише в спомените си феноменът, цитиран от „168 часа“.

Когато войната избухва, обикаля страната и казва кой от мъжете ще се върне от фронта жив и здрав и кой – не. Пророкува и на бойното поле, където отива като доброволец през 1916 г. Отказва да носи пушка и да стреля по врага.

Силата на дарбата му се отключва след тежко боледуване през 1920 г. Необикновен сън отвежда духа му в бяла мраморна стая, където го очакват учениците на Господ.

“Апостолите ме видяха и ми говориха. Аз чух разговора им. Каза някой от тях: “Ще го върнем на Земята и ще му помагаме, но кой от нас ще бъде? Те избраха първомъченик Стефан. И аз тръгнах по същия път”, разказва Влайчо пред роднините си.

През 30-те години по височайша покана в двореца във Враня Влайчо се среща дори с цар Борис III. Посредник на срещата е царският съветник Любомир Лулчев. Царят живо се интересува дали ще има наследник на трона. Пророкът предрича, че престолонаследникът ще е от мъжки пол. Неблагоприятно е предсказанието за перспективите пред наследника като цар на България. Говори се, че прогнозата на Влайчо била:

Нито ще е цар, нито ще е царствен!”

Легенди се носят и за срещата му с Ванга при Петър Дънов от онези години.

“Ти, брат Влайчо, какво виждаш за сестра Ванга”, веднага поставил въпроса Дънов. Петричката пророчица току-що се била омъжила. “Ти скоро се омъжи, сестра Ванга, но виждам, когато не е далеч времето, че ще останеш вдовица. Домът ти ще стане като клуб и много хора ще идват”, веднага изрекъл той.

Заради популярността му сред народа комунистическата власт започва да го притеснява още в първите години след 9.09.1944 г. Карат го да се признае за “шарлатанин” и да се откаже от твърденията, които не са в съгласие с материалистичната марксическа идеология… В едно от виденията си през 1947 г. Влайчо предвижда с точност скорошната смърт на Георги Димитров. Въпреки че познал датата, заради това пророчество комунистите го обявяват за народен враг.

И ясновидецът попада в шестгодишен ад.

Минава през пернишките и бобовдолските мини. Накрая го изпращат и в страшния концлагер “Белене”. По свидетелства на бивши лагеристи надзирателите не спирали да го измъчват, вързан за предварително подготвен кол и заливан със студена вода. Някакъв милиционер садист, облечен в топла шуба, започва да се подиграва с ясновидеца, отнасяйки се подигравателно към дарбата му, мислейки, че страдалецът е шарлатанин.

Тракайки със зъби, дядо Влайчо промълвил: “Не си губи времето с мен, а

побързай за вкъщи

Там сега имат много по-голяма нужда от теб.”

Милиционерът започва да му се подиграва отново, заявявайки му, че скоро той ще се нуждае от свети Петър. Изглежда, този жесток човек е мислел да остави Влайчо да умре. Но тогава дотърчал роднина на садиста и му съобщил, че боледуващото му от месеци дете е починало.

Дом на доброто, открит на 15 август в памет на Дядо Влайчо, сн. Portal 12.bg

Потресен, коравосърдечният надзирател се затичал към вкъщи. Но само след около минута, на бегом, се връща при клетия мръзнещ – разтрива го и го загръща в топлия си кожух.

През 60-те години в. “Работническо дело” организира национален конкурс анкета за ясновидци. Първенец е новозагорецът, докато пророчицата от Рупите остава втора.

Едва тогава комунистическата власт започва да го търси за съвети. Лично Людмила Живкова отива да го пита за съдбата на близките си. Той обаче й разказва мрачни неща както за баща й, така и за бъдещето на страната.

За дарбата му най-добрите свидетелства са от хората, които са пращали многобройни благодарствени писма, съхранени до днес в специален музеен кът, посветен на пророка в родното му село, казват близките на ясновидеца.

Съпругата на племеника му Жечо Жечев, Мария Жечева, която е автор на книга за ясновидеца, потвърди необикновените факти около феномена.

“Имаме много благодарствени писма, защото освен като пророк той се е изявявал като лечител – много хора е излекувал,

даже се явявал в сънищата им

уверява Жечева. – Например на една жена, на чиято гърда излиза нещо и трябвало да я оперират, през нощта се явява и й казва за някакво лекарство и тя се излекува. Жената е още жива.”

“Беше много скромен, с четвърто отделение, но ни е оставил и своя автобиография. В нея пише: “В Европа Ванга е втора, а първи е – многоточие, явно е искал да каже за себе си” – разказва Мария Жечева.

Говори се, че малко преди да си отиде от този свят през 1981 г., пророкът на народа, както вече го наричали, разказал какво вижда за следващите десетилетия. Той обяснявал, че ще има политическа промяна и комунистите няма да управляват България. Имал видения, че ще има екологично замърсяване, че все повече ще стават районите, в които ще има негодна почва. Затова давал съвети да се ядат повече плодове и зеленчуци, които виреят нависоко. По този начин нямало как да поемем от отровите на земята.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada