Открийте ни и в

СВЯТ

В Китай издирват убиец: Хората се надяват никога да не бъде хванат

Мъжът нападнал съседите си, след като те години наред го спъвали в желанието му да си построи къща

публикувано

на

Китайските власти издирват У Жинжон вече повече от седмица. Той е обвинен в убийството на двама съседи и нараняването на други трима.

Местни власти в провинция Фудзиен предлагат парични награди за информация, която би довела до залавянето на 55-годишния мъж.

Китайските социални мрежи обаче са залети със съчувствие към предполагаемия убиец. Мнозина открито се надяват той никога да не бъде хванат. “Чичо, бягай. Надявам се, че все още можеш да намериш щастието до края на живота си”, се казва в коментар на Weibo, китайската платформа, подобна на Twitter.

Изливането на съчувствие и подкрепа е изключително необичайно за предполагаем убиец в Китай, където убийството се наказва със смърт. Според полицията, У е основният заподозрян за атака, за която се твърди, че е извършена на 10 октомври. Местната полиция и правителството на окръг Пинхай не са предоставили подробности за оръжието, за което се твърди, че е използвано, нито разкриват самоличността на загиналите и ранените. Жертвите включват четири поколения от едно семейство, живеещо в съседство с У, според китайски медии.

Служител на местните власти  заяви пред държавните медии, че 70-годишен мъж и снаха му са загинали при предполагаемата атака. Съпругата на мъжа, 30-годишният внук и 10-годишният правнук също били ранени, добавя той.

Те твърдят, че У е бил обикновен човек, изтласкан на ръба на отчаянието заради дългогодишен жилищен спор. Общественото съчувствие се увеличи още повече, след като се появиха съобщения, че той е спасил младо момче от удавяне в морето преди три десетилетия, както и два делфина, които били почти заседнали през 2008 г.

Мнозина обвиниха очевидния преход на У от спасител към заподозрян в убийство с пороците, които отдавна тормозят местното управление на Китай, от злоупотребата с власт до бездействието на официалните лица. Други виждат това като отражение на по -широкия провал на правната и бюрократичната система на страната, влошена от обсадената свободна преса и осакатеното гражданско общество. И някои предупреждават, че ако нещата не се променят, в бъдеще ще се случат подобни трагедии.

Близо пет години У и семейството му-включително неговата 89-годишна майка-не са имали дом, според публикациите му в Weibo и съобщенията в китайските медии. Вместо това те са живели в малка барака в морско село в град Путян.

Според публикациите, У многократно е бил възпрепятстван да построи собствена къща поради спорове за земя със съседа си, които той напразно се е опитвал да разреши. Всичко започнало през 2017 г., когато У решава да събори старата си къща и да построи нова, според публикациите му в Weibo. Той казва, че правителството одобрило молбата му за реконструкция, затова продължил и съборил старата къща. След това обаче не успял да построи нов дом, тъй като съседът му многократно е блокирал строителните работи.

По Weibo У твърди, че е търсил помощ от време на време от полицията, местните власти, правителството и медиите, но проблемът остава нерешен. Представител на селото потвърди за споровете за земята пред Beijing News, като каза, че местните кадри са се опитали да медитират, но без резултат.

След години на ожесточение, капката, която преля чашата, идва на 10 октомври, когато тайфун разкъса ламарината, покриваща бараката на У, а взриви фрагмент попаднал в зеленчуковата градина на съседа му.

Двамата влезли в спор, когато той е дошъл да вземе счупеното парче и ситуацията бързо ескалирала, според China News Week, държавно списание за новини.

Властите не разкриха подробности за предполагаемите убийства и не е ясно дали има свидетели или на каква сцена са се натъкнали полицаите, когато са дошли в дома.

С разпространението на новината в интернет се появиха снимки на бараката на У и мнозина изразиха шок от окаяното й състояние. Разкъсаният ламаринен лист беше разкрил оскъдния метален скелет на бараката, както и слой от черна пластмаса, за която се предполага, че предпазва от вятъра.

Той стои сред купчини отломки, само на един хвърлей от четириетажната къща на съседа му.

Това, че У и неговата майка живееха в такива тежки условия, предизвика широко съчувствие в мрежата. По-късно служител на селото каза на Beijing News, че У е построил бараката през 2019 г. и е живял там сам. Но неуспешните му опити да потърси помощ предизвикаха гняв. Роднина на жертвите оттогава отричат, че са били насилници или имат политически връзки.

Вътре в бараката си У е държал парче хартия за опаковане на цигари, на гърба на което е написал десетки телефонни номера – на организации на Комунистическата партия, правителствени ведомства, държавни медии и различни горещи телефонни линии, съобщаващи Beijing News.

“Нормалното общество не трябва да тласка законоустановения гражданин до отчаяние или дори да ги кара да извършват престъпления. Ако те изчерпат всички законни средства и все още не могат да защитят законните си права, тяхното частно средство за защита неизбежно ще предизвика широко разпространение съчувствие “, каза коментатор на Weibo.

„Винаги е било така, че честните хора играят по правилата, но законът никога няма да стои с честните хора“, пише У по-рано в публикация в социалние мрежи.

“Надявам се някой да ми каже къде другаде мога да обжалвам. Посетих както провинциалните, така и общинските бюра за писма и обаждания и изобщо не получих отговор. Моля всички, моля ви да ми покажете път напред.”

През май той публикува екранна снимка на съобщение от WeChat, което изпрати до провинциален уебсайт с новини, надявайки се, че ще пише за неговия случай. В друг пост той се обръща към кмета на Путян: “Здравейте кмете! Не съм много образован. Ако виждате това, моля ви да ни помогнете, благодаря!” Постовете му спечелиха минимално внимание, с няколко случайни харесвания.

Официалният отговор и общественото внимание, което У търсеше, така и не дойдоха – докато новината за предполагаемите убийства не се разчу на 10 октомври. В дните след това случаят му стана заглавие и доминираше в дискусиите в социалните медии.

Стотици членове на екипа за търсене го издирват в близките хълмове, където е бил видян за последно. Във видеозапис, заснет от камерата за пътна охрана на 10 октомври, У прави дълги, тежки крачки, с прегърбени рамене. След това, на 12 октомври, акаунтът му в Weibo също изчезва, след като публикациите му предизвикаха обществен протест.

Районното правителство излезе с изявление същата вечер, обещавайки да разследва твърденията за бездействие на местните власти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА