Открийте ни и в

СВЯТ

В Китай: Съпругът ти те пребива, но съдът не разрешава развод

Въпреки че Китай въведе закон за домашно насилие през 2016 г., санкциите са минимални

публикувано

на

сн. Скрийншот/The New York Times

Китайски съд отказа да разведе семейство, в което жената е била малтретирана от мъжа си. Историята й разказва The New York Times.

Охранителните камери записват всичко: той я бута надолу, удря с юмруци, шамари и я влачи за косата по пода.

На кадри от миналата година, които наскоро бяха разпространени онлайн, мъжът може да бъде видян да тегли съпругата си в друга стая. Минути по-късно жената – с разчорлена коса – се спуска от втория етаж на улицата долу в централния китайски град Шанхай.

Жената Лиу Зенгян казва по-късно, че това е било единственият начин да избяга. Докато тя лежи в болницата след нападението, с фрактури в кръста, гърдите и очната кухина и долните крайници временно парализирани, Лиу е твърдо решена да остави съпруга си завинаги.

Но съдът казва не.

Случаят на Лиу постави началото на национален дебат за два от най-големите проблеми, пред които са изправени жените в Китай: разпространението на домашното насилие и трудностите за постигане на справедливост в правната система срещу тях.

Проучване, проведено от Всекитайската федерация на жените през 2011 г., показа, че около всяка четвърта жена е претърпяла физическо или словесно насилие или е ограничила свободите си от партньорите си. Но активистите, позовавайки се на интервюта с насилени жени, смятат, че броят им е много по-голям, особено след като милиони бяха поставени под блокада по време на пандемията.

Въпреки че Китай въведе закон за домашно насилие през 2016 г., санкциите са минимални. Семейното изнасилване все още е законно и жените казват, че заповедите за неотклонение рядко се изпълняват.

Дори разводът става все по-труден, като правителството налага 30-дневен „период на сближаване“ на двойките, които се опитват да се разделят от следващата година.

Законодателите, разтревожени от нарастващия процент на разводи в Китай, твърдят, че новият закон ще попречи на двойките да се разделят прибързано, но защитниците на правата на жените казват, че ще задържи хората, заклещени в бракове с насилие за по-дълго време.

Проблемите за Лиу, 24-годишна, започват около година след брака й през 2017 г. с любимия й от гимназия Ду Джиахао, 23-годишен. По време на тяхното ухажване той се отнася много добре с нея, разказва жената в интервю.

След това през април 2018 г. Ду губи повече от 7200 долара хазарт и я пребива, когато се прибра.

„Първият път не се обадих в полицията, защото не класифицирах поведението като домашно насилие“, каза тя. „По това време фразата„ домашно насилие “не беше отпечатана в съзнанието на хората.“

Тя напуска Ду за повече от месец, но след това той се извинява и тя го приема обратно. Лиу си спомня, че е решила да остане с него, тъй като синът им, който сега е почти на 3 години, все още бил бебе.

През юли 2019 г. жената се оплакала на свекърва си, че Ду не се прибира по цяла нощ, играейки карти. Възрастната жена разговаря със сина си, който избухва в ярост и ударя с юмрук Лиу, разказва тя.

Въпреки че смята, че няма достатъчно доказателства, за да отиде в полицията, тя решава, че е време да прекрати брака си. Но преди тя да успее да направи това, се случва третият побой. През август 2019 г. Ду е ядосан, след като майка му го смъмря пред приятелите си, докато играе хазарт. Лиу разказва, че майка му, разтревожена колко е ядосан, й е изпратила съобщение: „Заключи вратата и бързо бягай“.

Лиу отива при майка си онази вечер. Но шест дни по-късно се връща в бутика си, мислейки, че съпругът й е извън града. Вместо това той нахлува в магазина, бута я на земята, плесна я, грабна мобилния й телефон и казва, че ще я убие, спомня си тя.

Единственият начин да се спре побоят, казва Лиу, бил да скочи през прозореца, приземявайки се твърдо на босите си крака. На видеозаписи от охранителни камери се вижда как Ду излиза навън и гледа прозореца горе, докато шокирани минувачи се опитват да помогнат на Лиу.

„Виждате, че той почти е станал психопат“, казва тя, като използва инвалидна количка, докато се възстановява. „Биеше ме, за да изпълни желанието си за насилие.“

Едва през последните години домашното насилие започна да се разглежда като значителен проблем в Китай, където законите се изготвят и прилагат до голяма степен от мъжете, а семействата се обезкуражават да излъчват проблемите си публично.

Няколко гръмки дела насочиха вниманието към проблема, а един град в Източен Китай наскоро започна да позволява на хората да проверяват дали техните партньори имат история на насилие, преди да се оженят за тях.

Но жертвите често срещат съпротива в правната система, която може да ги обезкуражи да търсят помощ. Въпреки че китайският закон за брака посочва, че домашното насилие е достатъчно основание за развод, много съдилища насърчават двойките да опитат да се помирят в името на социалната и семейната хармония. По същия начин законът за домашното насилие улеснява получаването на заповеди за неотклонение, но съдиите често искат доказателства за физическо насилие, като отстъпват вербалното и емоционалното насилие.

От март 2016 г., когато законът е влязъл в сила, до декември 2018 г. китайските съдилища са получили само 5860 молби за ограничителни заповеди и са одобрили по-малко от две трети от тях, според Equality, организация за правата на жените в Пекин. В основата на проблема, според активистите, е представата сред полицейските служители и съдилищата, че разводът е лош и че бракът е основата на обществото.

„Разводът се разглежда по-скоро като личен провал, отколкото като лек за живота ни“, каза Фън Юан, който ръководи „Равенство“.

След третия побой свекървaта на Лиу се опитва да я убеди да остане в брака с обещания за кола и апартамент, разказва тя. Тя отказва и от март семейството на съпруга й спира да й плащат медицински разходи.

Лиу среща малко съчувствие и, когато съобщава в полицията за съпруга си. Според нея служителите обвиняват падането за нейните наранявания, а съдебната комисия установява, че Ду е отговорен само за счупването на ямката на лявото й око, описвайки го като „леко нараняване“, според копие на доклада, разгледан от The New York Times.

Втора експертиза през ноември 2019 г. стигна до заключението, че Ду е причинил на Лиу „леко нараняване от първа степен“, което го е вдигнало до наказателно дело. Той беше задържан през март и обвинен в умишлено причиняване на вреда.

През юни Лиу подаде молба за развод в окръжния съд, показвайки видеото с побоя на бутика като доказателство. Съдът отхвърли искането й, като заяви, че Ду не се е съгласил на развода и че трябва да потърсят посредничество.

Казано й е още, че не може да се разведе, докато наказателното дело срещу съпруга й все още е в ход.

„Никога не ми беше хрумвало, че съдилищата не могат директно да ми разрешат развод на първото заседание“, каза Лиу. В опит да окаже натиск върху съда, тя качва видеоклипа с побоя си в WeChat, доминиращата платформа за социални медии в Китай.

Хиляди китайски потребители на интернет се обединиха в нейна защита и хаштаг за нейния случай бе разгледан повече от милиард пъти в сайта за микроблогинг Weibo. Не след дълго съдия се обажда на Лиу, за да каже, че няма нужда от медиация и съдът скоро ще издаде присъда.

На 28 юли, три седмици след като пусна видеоклипа, й бе разрешен разводът. „Толкова съм щастлива“, каза г-жа Лю, която се готви да отвори отново бутика си, след като го ремонтира. „Най-накрая получих това, което исках.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Доставките на ваксина срещу COVID-19 в британските болници започват следващата седмица

Все още продължават изпитанията, но се полагат огромни усилия, за да се гарантира, че болниците в столицата ще бъдат снабдени с ваксината в момента, в който тя бъде одобрена за масова употреба

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Доставки от ваксината срещу COVID-19 ще започнат да се изпращат в британските болници от следващата седмица, съобщи Mirror.

Лондонска болница е била информирана, че партидите от потенциалния препарат, разработен от Оксфордския университет и компанията Astra Zenеca могат да бъдат на разположение от седмицата, започваща на 2 ноември, твърдят здравни източници.

Все още продължават изпитанията, но се полагат огромни усилия, за да се гарантира, че болниците в столицата ще бъдат снабдени с ваксината в момента, в който тя бъде одобрена за масова употреба.

Съобщава се, че други клинични изпитвания са били спрени, за да се гарантира, че хиляди служители от „фронтовата линия“ могат да бъдат ваксинирани веднага щом има официално разрешение.

Това се случва, след като Mail on Sunday съобщи, че болницата Джордж Елиът в Уорикшир е била подготвена за ваксиниране от началото на декември.

Експертът по инфекциозни болести в Белия дом д-р Антъни Фаучи вече заяви, че до началото на декември ще стане ясно дали някоя от множеството потенциални ваксини е безопасна.

Говорител на Министерството на здравеопазването каза: „NHS има изпитани резултати за провеждане на програми за ваксинация и ще работи със съществуващите партньори в здравната система, за да гарантира, че ваксината Covid-19 може да се използва безопасно и ефективно. A Covid-19 ваксината ще бъде внедрена само след като е доказано, че е безопасна и ефективна чрез стабилни клинични изпитвания и е одобрена за употреба от независимия регулатор.“

Великобритания вече съобщи, че е складирала 340 милиона дози от шест прототипа ваксини – най-много от всяка държава.

Но ръководителят на британската работна група за ваксини Кейт Бингам призна, че все още има много неясноти и че всяка ваксина би изисквала поставяне на повече от една доза.

Миналия месец тя заяви пред Sky News, че „частично ефективната ваксина е по-добра, отколкото изобщо да няма ваксина“, посочвайки грипните препарати, които са широко използвани, но само 50 процента ефективни.

Тя добави, че Обединеното кралство е натрупало толкова много дози, за да „максимизира шансовете си“, и каза, че е важно да се обхванат всички „различни имунни профили“, но е малко вероятно жизнеспособната ваксина да бъде готова за въвеждане до 2021 г.

Оксфордският университет / ваксината AstraZeneca и друга от BioNTech / Pfizer се очаква да публикуват констатации от проучвания от фаза 3 през следващите седмици.

Оксфордският ръководител на ваксината професор Андрю Полард предупреди, че строгите ограничения трябва да продължат с месеци, дори ако някой от опитите се окаже успешен.

„Животът няма да се нормализира най-рано до лятото. Може да се нуждаем от маски до юли“, каза той пред Daily Mail.

„Докато не получим високо ниво на имунитет сред населението, за да можем да спрем вируса, така че най-уязвимите хора да са имунизирани, ще има риск.“

Той каза, че след като приключат изпитванията на последния етап и бъдат представени на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, контролът няма да се случи „за една нощ“, а по-скоро за седмици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

И Роналдиньо е с COVID-19

Роналдиньо съобщи, че засега няма симптоми на заболяването

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Бразилската футболна легенда Роналдиньо съобщи, че е заразен с коронавирус.

40-годишният бивш играч на Гремио, Барселона, Милан, Фламенго и още няколко тима в родината му, ще се изолира за 14 дни в къща в Белу Оризонте.

Той е в града от събота за откриване на събитие и се е тествал, а в неделя е получил новината, че резултатът от изследването е позитивен.

„Тестът ми е положителен, имам вируса, но съм напълно асимптоматичен. Добре съм, просто трябва да спазя мерките.

Роналдиньо дава 8 часа показания в прокуратурата заради фалшивия парагвайски паспорт

Засега оставам изолиран тук, а събитието, за което дойдох, ще отложим за след няколко седмици. Голяма прегръдка за всички“, написа в Инстаграм звездата.

Напоследък името на Роналдиньо бе замесено най-вече в негативни новини, след като през януари той бе арестуван в Парагвай и изкара близо 7 месеца в местен затвор под домашен арест в хотел.

Зрелищен арест за Роналдиньо. Влязъл в Парагвай с фалшив паспорт (ВИДЕО)

Изправиха го и пред съда по обвинение за участие в организирана престъпна група, замесена в пране на пари и фалшифициране на документи.

Като играч постигна всичко – носител на „Златна топка“, шампион на Европа с Барса, световен първенец с Бразилия… Считан е за един от най-големите магьосници с топка в историята.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Европа беляза седмицата с рекорд по нови случаи на COVID-19

Много страни в Европа отчетоха рекорден брой на новозаразените с коронавирус през последните дни

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Много страни в Европа отчетоха рекорден брой на новозаразените с коронавирус през последните дни.

Дания регистрира най-много нови случаи от началото на пандемията – 945 за 24 часа, с което надминават предишния рекорд от 860 в петък. В страната от понеделник е забранен алкохола след 22 часа, когато ще затварят и заведенията.

Пореден рекорд и в Румъния – настанените в интензивни отделения вече са над 800. Повече от 3800 са новите случаи там. 73-ма души са починали само за денонощие.

Италия регистрира над 21 хил. новозаразени с коронавируса, отново най-големия отчетен брой за денонощие от началото на пандемията.

Рекордно много са новите случаи и във Франция – за първи път страната регистрира над 50 хил. заразени за 24 часа и вече е на пето място в света по брой заразени – 1,1 млн.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Китай, побой
Митата на Тръмп срещу Китай са незаконни казват от Световната търговска организация

Митата, които Тръмп наложи преди две години, са за китайски стоки над 200 милиарда долара.

Затвори