Открийте ни и в

САЩ

В кои щати абортите ще бъдат забранени без решението „Роу“ (КАРТА)

След отмяна на Роу, вероятно около половината щати ще забранят абортите или ще ги ограничат силно

публикувано

на

Мнозинството от американците подкрепят правото на аборт
Сн.: АП/БТА

Решението на Върховния съд отмени забележителното решение по делото „Роу срещу Уейд“, което установява правото на аборт в САЩ.

След отмяна на „Роу“ вероятно около половината щати ще забранят абортите или ще ги ограничат силно почти незабавно. В тях действат така наречените закони за задействане, които бяха приети в годините след решението „Роу 1973 г.“ и изрично отбелязват, че биха забранили абортите в своите граници, ако Върховният съд го разреши.

13 щата ще забранят абортите незабавно или много скоро

В няколко щата – Кентъки, Луизиана, Оклахома, Южна Дакота – забраните влязоха в сила незабавно.

В други, като Айдахо, забраната ще влезе в сила 30 дни след като Върховният съд отмени „Роу“.

Други щати може да изискват сертифициране от главния държавен прокурор или приемане на закон от законодателния съвет, процес, който може да отнеме седмици.

Алабама забрани абортите дори при изнасилване, инцест или увреждания на плода

Всички тези щати правят изключения от забраната, ако животът или здравето на жената са в опасност, но много от тях не правят изключения за бременности, които са резултат от изнасилване или кръвосмешение.

В 5 щата е имало забрана за аборти преди „Роу“, която може да бъде наложена отново. Там законът е бил анулиран от решението на съда, но биха могли да бъдат въведени отново, въпреки че прилагането във всеки щат остава неясно.

5 щата имат наложена забрана на абортите преди отмяната на Роу

Губернаторите, избрани от Демократичната партия на Мичиган и Уисконсин, публично заявиха подкрепата си за правата на абортите и наложиха вето на законопроектите за забраната им.

През април губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър стигна дотам, че заведе дело, като поиска от Върховния съд на щата незабавно да реши дали Конституцията на Мичиган защитава правото на аборт.

В Западна Вирджиния забраната за аборти, действала преди „Роу“, вероятно ще влезе в сила отново. Но в Аризона губернаторът Дъг Дюси каза, че неотдавнашната забрана за аборт след 15-та седмица ще има предимство.

Алабама наложи пълна забрана на абортите, приета през 2019 г. Северна Каролина имаше забрана преди „Роу“, която беше променена в края на 60-те години на миналия век, и юридически експерти в щата казаха, че забраната за аборт след 20-та седмица, приета през 2015 г., но в момента неприложима, ще има предимство.

14 щата могат да забранят абортите, които се извършват дори преди жизнеспособността на плода.

14 щата могат да забранят абортите преди феталната жизнеспособност

Съдилищата във Флорида и Монтана са признали правото на аборт съгласно конституцията на всеки щат, но те също са въвели ограничения за аборт преди жизнеспособността на плода. Четиринадесет щата могат да ограничат аборта до 22 седмици или по-рано, като много от тях може да забранят изцяло процедурата през следващите месеци.

Способността на щатите да поставят граници на абортите след точката на жизнеспособност на плода – обикновено около 24-ата седмица от бременността – беше потвърдена в решение от 1992 г., „Planned Parenthood срещу Кейси“, което Върховният съд също отмени.

Без „Роу“ или „Кейси“ щатските закони, ограничаващи аборта до 20-та седмица, 15-та седмица или шеста седмица, влизат в сила.

FDA отмени забраната хапчета за аборт да се получават по пощата

Очаква се главните прокурори в някои щати да поискат от местните съдии да отхвърлят или потвърдят забраните за прекъсване на бременност, ако „Роу“ и „Кейси“ бъдат отменени, каза Елизабет Наш, анализатор на щатската политика в Института Гутмахер.

„Това може да отнеме няколко дни или няколко месеца“, каза тя. „Не изглежда, че съдиите са обвързани с някаква времева рамка за произнасяне“.

В някои щати – включително Монтана и Флорида – висшите съдилища и преди са признавали правото на аборт съгласно конституцията на всеки щат. Въпреки това Флорида наскоро одобри 15-седмична забрана за аборти, която ще влезе в сила на 1 юли, а Монтана одобри 20-седмична забрана през 2019 г., която в момента не е в сила.

В Канзас жителите ще гласуват през август дали правото на аборт трябва да остане в щатската конституция.

Като цяло абортът може да бъде забранен или строго ограничен в до 28 щата през следващите седмици и месеци. Двадесет и два щата вероятно ще останат без промяна, запазвайки широк достъп до абортите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА