Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

В кои щати имигрантите играят ключова роля за икономиката

публикувано

на

Имиграционната реформа продължава да е гореща тема в тази страна, защото засяга всички ни не само политически, а и икономически. Имиграционната тема е като оръжие на двете политически партии – едната екзалтира електората си с призиви, че ще изгони имигрантите, другата печели точки с това, че ще ги спаси от депортация.

Проучване на WalletHub показва, че поляризирането е и чисто географско – защото имигрантите са ключово важни за икономиката на някои щати и без особено значение в други.

Според Доналд Тръмп политиката на администрацията му да ограничи имиграцията има за цел да предпази страната от “потока имигранти, които идват нелегално” и “вземат работните места на американците”. Данните от проучването обаче показват, че в щати като Калифорния и Ню Йорк имигрантите са създали много нови работни места.

Проучването анализира имигрантите в страната по 20 различни признака, сред които образование, приходи, дял, който заемат в общия брой работни места, брой на имигранти на ръководни позиции сред 500-те най-големи корпорации и други.

Географията ни разделя

Данните показват, че предимно щатите по източното и западното крайбрежие разчитат до голяма степен на работници от чужбина, които са и ключови за икономиката им.

33,7% от служителите в Калифорния са имигранти, които са и най-големият помощник за икономката в щата. Втори в списъка на щатите, където имигрантите играят ключова роля, е Ню Йорк, където 26,6% от всички работещи са родени извън САЩ.

“В Калифорния има повече висококвалифицирани работници на Н1-B визи, отколкото в Ню Йорк”, казва Джил Гонзалез от WalletHub. Той добавя, че 8.6 процента от работните места са осигурени от имигранти, собственици на бизнеси, а в Ню Йорк този процент е 5.5.

Калифорния се нарежда и на първо място по това колко внасят имигрантите за данъци, такси, данъци за имоти и разходи по бизнеси.

Ето защо темата за имиграционната реформа звучи по различен начин в Калифорния и в Монтана например.

В Ню Йорк, където има най-голям брой международни студенти, заедно с Масачузетс и столицата Вашингтон има най-голям процент на работни позиции, създадени за студенти от чужбина. Там е и най-големият принос на международни студенти към местната икономика.

Ню Джърси се нарежда на второ място след Калифорния по най-много открити работни места благодарение на бизнеси, собственост на имигранти. Щатът е на четвърто място и по това къде имигрантите имат най-високи приходи.

Илинойс се нарежда на 8-о място сред щатите, където имигрантите играят ключова роля за икономиката.

Според Ребека Ши от Illinois Business Immigration Coalition и  нискоквалифицираните, и високвалифицираните работници са много важни за икономиката на щата. “Болници, технологични компании, производства зависят от имигранти като доктори, специалисти и програмисти, но Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите също разчита на работници като сервитьори, готвачи и камериери”, казва тя.

Щатът с най-много българи в Америка се нарежда на 8-о място по работни места, създадени заради международни студенти, и на 9-о по броя работни места, създадени от имигранти. Според Ребека Ши това се дължи на недостига на имигранти, защото много от бизнесите в нейната организация имат проблем с намирането на работна ръка. “Те имат незапълнени позиции и плащат много над минималната заплата, както и застраховки, казва директорът на Illinois Business Immigration Coalition. – Но заради недостига на кадри не виждат толкова имигранти, кандидати както за висококвалифицираните, така и за нискоквалифицираните позиции, в сравнение с преди.”

По приблизителни данни близо 11 милиона имигранти в страната все още нямат легален статут или са т.нар. нелегални имигранти. Над 480 хиляди от тях са в Илинойс. Според Ребека Ши двете политически партии трябва да постигнат компромис, който да задържи тези имигранти в щата, и респективно в страната, защото в противен случай това ще навреди на икономиката на много места в САЩ.

Имиграционни САЩ

Масовата депортация на нелегални имигранти се отлага

публикувано

на

от

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че отлага с две седмици планираната масова депортация на нелегални имигранти, за да даде време на конгресмените да договорят споразумение във връзка с американското законодателство за предоставяне на убежище, предадоха агенциите.

“По искане на демократите отложих с две седмици процедурата”

“Депортирането на нелегалните имигранти се отлага, за да видим дали демократите и републиканците могат да седнат заедно и да изработят решение на проблемите по южната граница, свързани с предоставянето на убежище и вратичките (в закона)”, написа Тръмп в социалната мрежа. “Ако ли не, депортациите започват”, допълни той.

Трима неназовани представители на правителството във Вашингтон заявиха пред Асошиейтед прес, че операцията е била отложена поради това, че в медиите са изтекли подробности за нея и това можело да застраши безопасността на служителите, които ще участват в нея.

Операцията се очакваше да започне утре

и под прицела й щяха да попаднат хора с окончателни заповеди за депортация, включително семейства, чиито случаи са били разгледани от съдиите по бързата процедура. По-рано през седмицата Тръмп написа в Туитър, че предстои подобна операция и заяви, че имиграционната служба ще започне да депортира “милиони” хора.
Президентът съобщи днес в Туитър и че в понеделник, 24 юни, САЩ в значителна степен ще затегнат санкционния режим срещу Иран. “В понеделник въвеждаме сериозни допълнителни санкции срещу Иран”, посочи той в публикацията си.

Продължете по-нататък

Имиграционни САЩ

Администрацията на Тръмп скрила смъртта на дете-мигрант

публикувано

на

от

Само три дни, след като имиграционните власти бяха под обстрела и на медии, и на обществото, че са допуснали пето дете от Гватемала да почине докато чака евентуално да получи легален статут за престой в Америка, изплува информацията, че умрелите деца са всъщност шест и никой не е съобщил за това. А

6-тото дете е починало още през септември

преди всички останали и от администрацията на Тръмп са прикрили случая. Става дума за момиче от Ел Салвадор, на 10 години. То е било с диагноза за вродени сърдечни дефекти. Умира в болница в Небраска. Когато на 4 март миналата година, то е било предадено от имиграционните на службата за презаселване на бежанци в Сан Антонио, Тексас, е

било в „крехко здравословно състояние“

казват в изявление от Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

След неопределена хирургическа процедура, момичето изпада в кома. То все пак излиза от болницата през май и е изпратено във Финикс в клиника за тежко болни, където осигуряват само състрадателно лечение. През септември е преместено в друго болнично заведение в Омаха, Небраска, за да бъде по-близо до всвои близки. Три дни след това детето умира, в следствие на висока температура и затруднено дишане.
Министерството на здравеопазването и социалните грижи не е задължено по закон да обявява смъртта на малолетни деца-мигранти.

Информацията изплува обаче точно, когато Тръмп и администрацията му са критикувани от всички страни

заради политиката на „нулева толерантност“

която той наложи спрямо имигрантите и която според много специалисти е неефективна и е довела до смъртта на 6 деца-мигранти в рамките на само осем месеца.

Министърът по националната сигурност в кабинета на Тръмп, Кевин Макалинан, беше питан от конгресмени за смъртта на децата, докато даваше отчет пред тях по други въпроси. Той призна, че имиграционните продължават да стават свидетели на смъртни случаи по границата, но подчерта, че са необходими повече пари, за да се помогне за управлението на миграционната криза, защото огромния поток семейства от Централна Америка, които навлизат в САЩ незаконно, натоварват използването на ресурсите до последно.

Продължете по-нататък

Имиграционни САЩ

Ще депортират задържаните в Тексас мигранти през Сан Диего

публикувано

на

Сн.: US Customs and Border Protection

Служители на граничните служби на САЩ са взели решение да започнат масово да качват мигранти, държани в Тексас, на самолети за Сан Диего или Бостън, откъдето да бъдат връщани по родните им места. Ние сме в

хуманитарна криза в Тексас

заради поразително големия брой мигранти тук, казва служител на граничните патрули.

Виднъж пратени в Сан Диего или Бостън, мигрантите ще минават проверка за това дали имат право на убежище в Америка и ако не е така, ще бъдат депортирани. Но има възможност и да бъдат освободени. Ще се проверяват както причините заради които са избягали от родината си, така и медицинското им състояние. Мярката се налага, защото потокът от нелегално преминаващи границата през река Рио Гранде не спира, а лагерите със бежанци са претъпкани, като броят им е преминал 8 хиляди.

От октомври миналата година до сега са задържани повече от 500 хил. бежанци или около 4 500 на ден. Повечето хора са от Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор. За същия период са регистрирани 10 смъртни случая на хора, опитали да преминат през водата. На 1 май пък трима души се удавиха, включително 10-месечно момче и 7-годишно момче, когато сал, пренасящ общо девет души, се е преобърнал.

 

Три полета на седмица

пренасящи около 130 души, ще пристигат в района на Сан Диего от долината на Рио Гранде в Тексас. Подобни полети най-вероятно ще има до Маями, Детройт и Бъфало, Ню Йорк. Представители на Флорида изразиха недоволство, че администрацията на Тръмп планира да освобождава на тяхна територия стотици мигранти всеки месец и с това да застраши сигурността на жителите на щата. Всеки полет с мигранти ще струва около 6 хил. долара на държавата, като за сега няма данни за крайна дата за този процес.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено