Открийте ни и в

Новини

В “Локхийд Мартин” са започнали сглобяването на първия Ф-16 за България

През 2019г. София подписа за изтребители, които да дойдат на българските летища през 2023-а, но наши Ф-16 в българското небе ще имаме най-рано през 2025-а

публикувано

на

Южна Корея с предупредителни изстрели по севернокорейски дронове

“Локхийд Мартин” са започнали сглобяването на първия изтребител Ф-16, съобщиха от компанията-производител. България трябва да получи 8 такива изтребителя по първия договор, сключен през 2019 г.

Страната ни плати над 2 милиарда лева за осем изтребителя, които трябваше да дойдат през 2023 г.  Фирмата-производител обаче каза, че първата доставка може да бъде най-рано през 2025 г, а като аргумент за забавянето беше изтъкнат усложненият процес на работа заради пандемията. Тъй като COVID-19 спада към форсмажорните обстоятелства за проблем с производствената динамика, компанията не дължи неустойки на България.

От “Локхийд Мартин” припомнят, че изтребителите “ще предложат на страната най-добрата комбинация от модерни способности в 21 век”. В сумата платена от София влиза още обучението на пилотите и допълнителна инфраструктура, която ще бъде необходима за самолетите.

Уволнена учителка: Изгорях, защото учениците напипаха мое секси клипче

Преди дни България реши да купи още осем нови изтребителя от серията Ф-16 Блок 70. Парите този път ще бъдат плащани разсрочено. Тежкото състояние на българските ВВС обаче вероятно ще наложи по-ранно закупуане на бойни самолети, които да бъдат взети и експлоатирани преди пристигането на първата партида американски изтребители. Според документи на отбранителното министерство, България обмисля спешното придобиване на въздушни единици от европейски държави, а обсъжданите варианти са шведският Грипен, френският Рафал или мултинационалният проект Юрофайтър. Идеята на София е по този начин сигурността на българското небе  да бъде гарантирана без времеви периоди, в които то няма как да бъде защитавано добре от родните ВВС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено