Открийте ни и в

Интересно

В Мексико откриха мини на 12 000 години

Входът на пещерите, които преди хиляди години са били на сушата, е разположен на около 10 километра от известните мексикански плажове, които всяка година привличат милиони туристи от цял свят

публикувано

на

Останки от мини за охра датиращи отпреди 12 хиляди години, най-старите на американския континент, бяха открити в подводни пещери на полуостров Юкатан в югоизточната част на Мексико, предаде Франс прес.

„Натъкнахме се на най-старите мини за охра, които навремето са се намирали на сушата“, заявяват археолозите от Центъра за изследване на водните системи на щата Кинтана Роо.

Входът на пещерите, които преди хиляди години са били на сушата, е разположен на около 10 километра от известните мексикански плажове, които всяка година привличат милиони туристи от цял свят.

Леководолазите от изследователския център е трябвало да плуват десетки километри в подводните пещери и понякога са преминавали през тунели с широчина само 70 сантиметра. Те констатирали, че подводният пейзаж е бил променян по изкуствен начин, с човешка намеса отпреди 12 хиляди години.

Леководолазите взели проби и заснели над 20 хиляди снимки и часове видео материал. Те били предоставени на Националния институт по антропология, така че и други учени да имат достъп до тях.

„Мините се оказаха удивително добре запазени, със съответните шахти за добив, отломки и изкопни оръдия на труда“, отбелязват специалистите. Охрата, която е минерален пигмент, е била много ценена от първите обитатели на Западното полукълбо, което ги е карало да я добиват и в опасни места. Подземните изкопи се намирали на сушата, но са били наводнени преди около 8000 години. Това е позволило да бъдат запазени в много добро състояние следите от човешка дейност по тези места.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Интересно

Перперикон: Българската Троя лежи край Кърджали

Край днешния град е била една от столиците на тракийското царство

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Архив
АНИТА ХРИСТОВА

В свещения град Перперикон, наречен на бога на камъка Пер, останал свещен и по времето на християнството, ще се срещнете с древността. От ХХI век ще се пренесете 8000 г. назад преди Христа. И ще видите едно от чудесата на света, дълго търсено от изследователите и намерено край Кърджали – светилището на Дионис, описано от Херодот.

Това е уникалната хипотеза на учените, която се доказва с всеки разкрит сантиметър от Перперикон. Тук е била резиденцията на тракийските царе и това убедително се потвърждава от направените досега разкопки. Дворецът е бил масивна Г-образна сграда с дебели стени. Част от стените са рязани естествени скали, по които личат ниши за гредите на поне триетажния дворец с височина над 15 м.

В унисон с монументалната сграда е и подходът към царската обител. До парадния вход с добре запазен праг водят около

200 м каменни стъпала

които са широки около 3 м. Този уникален подход е срещан в Мала Азия.

Край днешния Кърджали е била една от столиците на тракийското царство. В онези времена имало няколко столици резиденции. Където е царят, там е престолнината, с него е армията и хазната. Царят е бил първожрец, затова неговата резиденция е била и храм. Това обяснява големия брой жертвеници около крепостта – вероятно над 1000. Предполага се, че всеки род имал свой жертвеник на някоя от стърчащите скали.

При последните разкопки на няколко метра от двореца бе открит голям жертвеник, подходящ за едри животни и човешки жертвоприношения, каквито са правени по онова време.

Според специалистите дворецът е граден в V-IV в. пр.н.е. В най-ниския етаж на двореца бяха откриха пет ограбени от иманяри саркофази. Те са вкопани в скалистия под, до тях има ниши за даровете. Според специалистите там са били погребани важни особи от тракийското царско семейство.

Новите открития потвърждават хипотезата, че

покръстването на Родопите

 е започнало от Перперикон. Версията на учените е, че това може би е катедрала на епископ Никета от Ремесиана – кръстителя на Родопите. Тази раннохристиянска черква е съществувала до XII век, когато е била унищожена при нашествие на езичници или прабългари, все още неприели християнството.

Открити са следи и от прабългари – рисунки в жертвеници се тълкуват като изображения на прабългарската богиня на плодородието Умай.

Българският цар Иван Александър, осъществил през 1343 г. военен поход, завоювал твърдината и назначил архонт. Скоро обаче ромеите си върнали крепостта. Точно тук в ново време е открит златният печат на цар Иван-Александър. Уникалната находка за съжаление била открадната.

Перперикон е светилище, извисяващо се на скален връх, разположено в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния град Кърджали. Състои се от четири основоопределящи части, представляващи съвършена композиция от новокаменната епоха: мощна крепостна стена, акропол – изграден от огромни каменни блокове, разположен в най-високата част на хълма,

 дворец, изсечен в скалите

и заемащ площ от 10 000 кв.м.

Хилядолетия назад Перперикон е приютявал различни поколения, оставили отпечатък върху скалите. В новокаменната епоха е представлявал оголен скален масив. Хората не познавали сечивата, затова са оставяли скалната обработка на природните стихии – вода, вятър, дъжд. Така за Перперикон се заговорило не като за селище, а за обожествена скала. В по-късен етап, усъвършенствайки сечивата, римляните и траките отнемали все по-големи повърхности от скалните масиви и претворили камъка в крепостни стени, зидовете на които са създадени без никакъв свързващ материал.

Перперикон преживява своя първи разцвет с Троя и Микена. От този период са и хилядите скално изсечени паметници, представляващи олтарни ниши, канализационна система, гробници. Археологическите открития при разкопките крият мистика от античността за храма на Дионис в Родопите.

 


От тайното минало към загадъчното бъдеще

На Перперикон и в Източните Родопи са оставили следи различни култури и религии. Всички те обаче почитат един ден в годината – този на лятното слънцестоене. При прабългарите това е ден на върховния бог Тангра, при славяните – на свещените треви и вълшебното изцеление. Християните пък отбелязват деня на рождението на свети Йоан Предтеча или Иван Купала, носещ и името Еньовден. Няма съмнение, че в християнския празник са се съхранили следи от езическите култове, от почитането на древния бог Дионис.

Фестивалът край Перперикон се провежда именно тогава – винаги в навечерието на този празник и завършва в най-късата нощ на годината, нощта срещу 22 юни. Според вярванията на различни народи в тази нощ стават странни неща, излизат самодиви и русалки.

Скритият замисъл на тържествата е, че нашият път от обгърнатото с тайни минало отива към загадъчното бъдеще.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

В италианския град Марино откриха 1,25 кг златно съкровище

Откритото злато има необичайна история, свързана с домакинството на Италия на световното първенство по футбол през 1990 г.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Властите в италианския град Марино неочаквано откриха истинско съкровище – 50 малки слитъци злато, които са съхранявани в банков сейф от 1990 г., сподели кметът Карло Колица.

„Признавам, че когато отворих двете картонени кутии, пълни със злато, се почувствах като момче, открило пиратско съкровище. Това беше голяма, но приятна изненада“, разказва той пред РИА Новости.

Откритото злато има необичайна история, свързана с домакинството на Италия на световното първенство по футбол през 1990 г.

Златото за първенството било отлято именно в Марино, където тренирал италианският отбор. Тогавашният ръководител на местната администрация Джулио Сантарели решил да проведе силна ПР кампания. По поръчение на кмета били отлети 50 кюлчета злато проба 750, всяко с тегло 25 грама. Сантарели възнамерявал лично да връчи златото на футболистите, треньорите и техническия екип по време на тържествена церемония в общината.

Треньорът обаче бил непреклонен, заявил, че футболистите не може да се отклоняват от тренировките си, и отказал да участва в подобна акция.

В крайна сметка ценните подаръци не били връчени и били прибрани на съхранение в местна банка в сейф на името на кметството.

Твърде вероятно е никой да не е знаел за случая, докато неотдавна 85-годишният вече Сантарели не разказал за него в интервю за местен вестник.

Кметът Карло Колица признава, че не приел съвсем сериозно думите на своя предшественик, но все пак поръчал на екипа си да открие документацията по случая, за да разберат каква е историята. Оказало се, че такава липсва. Тогава се обърнал за съдействие към местния банков клон на Banca di Credito Cooperativo, където се оказало, че такъв сейф действително имат.

„Това беше поразително. Бях избран за кмет на града преди 4 години, но никога даже не бях чувал тази история“, споделя той.

В крайна сметка сейфът бил отворен в присъствието на служители от банката, като всичко е било заснето на видео.

В двете картонени кутии имало 50 бели кутийки със златни слитъци, на всеки от които е било гравирано името на човека, за когото е бил предназначен подаръкът.

Кметството публикувало видеото в социалните мрежи и предложило на гражданите да решат какво да правят с 1,25 кг злато. Жителите на Марино имат право да изберат дали да подарят слитъците на някогашния звезден отбор на Италия, или да го продадат и да използват парите за развитие на градската инфраструктура или за нуждаещи се граждани.

По оценки на сегашните цени на златото, общата сума за него се изчислява на около 50 000 евро.

През септември ще се проведе местен референдум, на който жителите на Морино ще гласуват как да бъде решен този въпрос.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Лекарство от Средновековието може да е нов вид антибиотик

Рецептата за него била открита в ръкопис на 1000 години

публикувано

на

от

Виж цялата статия

1000-годишно лекарство, открито от учени в средновековен ръкопис, може да е нов вид антибиотик, пише СNN.

Екипът във Великобритания търси и изследва различни видове стари еликсири и природни лекове в търсене на нови медикаменти.

Според различни изчисления до 2050 г. около 10 млн. души ще умират годишно заради резистентност към лекарства. Заради мрачната прогноза екипи учени от цял свят непрестанно търсят нови алтернативи на антибиотиците.

Необичайният средновековен лек се прави от лук, чесън, вино и жлъчни соли. Първоначалните проучвания сочат, че успешно влияе на състояния като диабетични възпаления и гангрени на краката.

Лекарството от ръкописа лекува изглежда като да лекува бактериални инфекции, които иначе биха били резистентни към антибиотици.

Средновековният лек е открит за първи път като потенциално антибактериално лекарство още през 2015 г. То е написано в една от най-старите медицински книги, част от колекцията на Британската библиотека.

„Когато прочетох рецептата като микробиолог, знаех, че това трябва да върши някаква работа – всички използвани съставки имат силно антибактериално действие. Освен това от описаните симптоми в ръкописа става ясно, че се е използвало за бактериални инфекции“, коментира д-р Фрея Харисън, автор на изследването.

Екипът забъркал лекарството с лук и чесън, закупени от най-обикновен супермаркет. Използвали са английско бяло вино, а жлъчните соли извлекли от стомаха на крава.

В съвременната медицина антибиотиците са изключително широко използвани по цял свят. Ако те загубят своята ефективност, операции и химиотерапии, например, биха станали прекалено опасни за пациентите.

Според д-р Харисън откритият средновековен лек би могъл да се използва в клиничната практика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА