Открийте ни и в

СВЯТ

В Никозия поставиха специална коледна елха за изчезналите кипърски гърци

Според последни данни изчезнали все още се водят и 201 кипърски турци

публикувано

на

Сн.: https://www.pio.gov.cy/

Специална коледна елха бе поставена в центъра на разделената кипърска столица Никозия. Тя е посветена на изчезналите кипърски гърци по време на турската инвазия на острова и на нея са окачени снимки на хора, които все още, 47 години по-късно, са в неизвестност.

Турция трябва „най-накрая да отговори положително“ на призивите на правителството на Кипър, на международни и европейски институции за окончателно решаване на проблема с изчезналите при турското нашествие, заяви президентският комисар по хуманитарните въпроси Фотис Фотиу при откриването на специалната коледна елха.

781 кипърски гърци все още се водят в неизвестност. Това е близо половината от включените имена на кипърски гърци в първоначалния списък на изчезналите от двете кипърски общности.

Тяхното издирване и връщане на останките на семействата им е в мандата на специално създадената Комисия за изчезналите лица.

Тя включва представители на двете кипърски общности и на ООН, под чията егида работи.

Според последните й данни изчезнали все още се водят и 201 кипърски турци.

Анкара продължава да отказва да сътрудничи по този хуманитарен въпрос, подчерта по време на коледната церемония президентският комисар.

Кипър настоява Турция да предостави информация от архивите на турската армия от инвазията и да разреши провеждането на разкопки на редица места и военни зони в северната част на острова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено