Открийте ни и в

КРИМИ

В Ню Йорк: Иск срещу Пеевски, Цеко Минев и БНБ за кражба на $65 млн.

Ясен Дараков

публикувано

на

На 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите „Rudersdal“, „All Seas Property 2“ (ASP2), „Asset Management“ и адвокат Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски – общо 24 ответника.

Исковата молба, внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

ПРОЧЕТИ: Целия обвинителен акт тук >>

Според внесения иск всичко започва през 2009 г., когато компанията „Ayr Logistics Limited Inc.“ придобива от ЕПД2 българския проект „Силвър бийч“ („Проектът СБ“), предвиждащ застрояването на поземлен имот от 1 048 хектара и разширяването на гр. Балчик, България, за сумата от 89 млн. евро, които първоначално включват усвояването на отпуснати от Първа Инвестиционна Банка (ПИБ) кредити в размер на 88  млн. евро.

Продажбата на притежавания от Ayr недвижим имот в проекта СБ генерира актив в размер на 65 милиона дорала посредством изцяло притежаваното му дъщерно дружество „Ayr Property Developme” АД (наричано по-долу „APD”).

Според иска ПИБ отпуснала 35,6 милиона долара чрез два заема за строеж като в замяна била заменена купената земя.

В иска се твърди, че шефът на Ayr Филип Харис, българския му партньор Чавдар Ангелов (шеф на туристическата база в манастира  Аладжа) и ПИБ пренасочили парите от заема, които били гарантирани с купената земя в Балчик. Те прехвърлили парите към офшорна компания в Малта и с тях купили за себе си Мексикански държавни ценни книжа. В схемата участвали няколко компании, зад които стояли Ангелов и Харис, твърдят ищците.

Според акта вината на ПИБ е, че незаконно е било разрешено парите от строителните заеми да бъдат прехвърлени в Малта.

Харис, Ангелов и ПИБ взели трети заем през декември 2009 г., с който да покрият лихвите по първите два и да прикрият пред банковия  надзор машинациите.

Поради липсата на пари за развитие на Проекта “СБ” компанията ADP е подала иск за обявяване в несъстоятелност, а заложената за заемите земя е била продадена на търг на ПИБ за малко над 65 милиона долара. По решение на синдиците парите от продажбата отиват в сметка на Ayr в КТБ.

Ищците казват, че са били измамени от Харис, Ангелов, редица акционери в ПИБ и други български бзнесмени, посочени като ответници по делото, със сложна схема за прехвърляне на пари и обявяване на банкрути.

В иска се посочва и

втора група измамници, сред които са Делян Пеевски, акционери в ПИБ,

други бизнесмени и хора от БНБ. Според документа те се опитали да откраднат парите на Ayr, които имали сметка в КТБ в полза на Пеевски и ПИБ.

В иска се твърди, че Пеевски, Цеко Минев и други акционери от КТБ са направили възможно парите на Ayr от КТБ да бъдат прехвърлени в ПИБ. Това станало със съучастието на синдиците на КТБ, които БНБ назначава там след фалита на банката – Лютов и Костадинчев. Парите са преведени по сметките на пет компании в ПИБ, а после обратно към КТБ, за да бъдат покрити техни заеми там. Това са TM, Cibole,Droslian, Vili Vist и “Промишлено строителство”.

За тази схема са използвани фалшиви документи и подписи и е бил притискан със заплахи Мартин Апостолов – синдик на обявената във фалит Ayr.

В резултат Ayr е загубила над 65 милиона долара – пари, които се дължат на американските й кредитори, тъй като компанияте е обявила фалит в САЩ.

Според иска ответниците са действали самостоятелно, но и чрез две групи, за да извършат приватизационната измама и да прикрият следите си в „машинация от световен мащаб“.

В иска са споменати още банкера Цветан Василев и негови компании, машинациите по придобиването на „Виваком“ и „Булгартабак“, както и незаконния износ и продажба на български цигари в ембаргови държави като Иран, Ирак и Сирия.

Делото се гледа от съдия Анализа Торес, която на 4 декември 2018 е изпратила призовки до ответниците. Сл?едващото заседание по делото ще е на 14 март 2019 г.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
27 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

КРИМИ

Самоубиецът от ДАНС със слаба психика, но…. през 1981 г. отвлича самолет на БГА „Балкан“

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БГНЕС

Мъжът, който се самоуби сс самоделен пистолет в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност“, е 59-годишният Емил Крумов от Перник, който през 1981 година отвлича самолет ТУ -134 на БГА „Балкан“, изпълняващ редовен полет София-Варна.

В понеделник, малко преди 14 ч., Крумов влиза в сградата на ДАНС. Той е бил извикан на разпит във връзка с разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на Българския национален съюз (БНС) и на „Луковмарш“.

Преди да мине през метал детекторите, перничанинът вади от дрехите си незаконно притежавано самоделно огнестрелно оръжие (писалка с куршум) и се самопрострелял. Починал е на място.

Химикалка със сачма е оръжието на самоубиеца в сградата на ДАНС

Емил Крумов от години е редови член на Българския национален съюз. Мъжът е от Перник, години наред живеел с майка си, която починала и останал съвсем сам.

Той е бил с изключително слаба психика и преди 10 г. е правил опит за самоубийство. Тогава бившият шеф на БНС Боян Расате е успял да го разубеди да не посяга на живота си, пише „Труд“.

Перничанинът обаче е и мъжът, който на 16 януари 1981 г. отвлича самолет ТУ -134 на БГА „Балкан“, който изпълнява редовен полет София-Варна.

Десет минути преди машината да кацне, мъж, облечен с нацистка германска униформа и отличителни белези на хитлерист, с пистолет в ръка, се отправил към кабината на пилотите.

Мъж се гръмна със самоделка в ДАНС. Самоличността на самоубиеца – неясна

Минавайки през салона в този вид, той направил впечатление на пътуващ резервен екипаж и в момента, когато пилотите предавали на немски език исканията му за отклоняване на самолета към Мюнхен, той е бил обезвреден.

Тогава Емил Крумов е бил младеж, а пистолетът му се оказва саморъчно направен и негоден за стрелба.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Съдийка пусна Полфрийман да напусне България. Ще си тръгне ли?

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Софийският административен съд oтмeни нaлoжeнaтa oт диpeĸция „Mигpaция“ нa MBP пpeз 2011 г. зaбpaнa Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycнe Бългapия.

Австралиецът, който бе осъден за убийството на студента Андрей Монов, бе освободен от Софийския апелативен съд 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание. В средата на октомври м.г.

Полфрийман вече е на свобода, обеща да не бяга

Полфрийман бе пуснат и от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци срещу задължението да се явява ежеседмично в районно управление на МВР в София, докато забраната му за напускане на страната не отпадне.

Решението на cъдия Бopянa Бopoджиeвa oт Aдминиcтpaтивeн cъд – Coфия-гpaд е от 24 януари, а мотивът за него е, че забраната e c oтпaднaлo ocнoвaниe – oгpaничeниeтo e пpилoжимo cпpямo чyждeнци c eфeĸтивни пpиcъди, изпълнявaни y нac, съобщава правният сайт „Де Факто“.

B peшeниeтo й ce ĸaзвa:

МВР отне паспорта на Джок Полфрийман без обяснение, ще се разписва всяка седмица

„B cлyчaя ocнoвният cпopeн въпpoc e дaли, cлeд ĸaтo aдpecaтът нa зaпoвeдтa e пpeдcpoчнo ycлoвнo ocвoбoдeн oт изтъpпявaнe нa ocтaтъĸa oт нaĸaзaниeтo лишaвaнe oт cвoбoдa, e нaлицe ocнoвaниe тaзи зaпoвeд дa e вce oщe дeйcтвaщ, в зaĸoннa cилa aдминиcтpaтивeн aĸт или тoвa ocнoвaниe, зa ĸoeтo e издaдeн вeчe e oтпaднaлo и мяpĸaтa cлeдвa дa бъдe вдигнaтa, ĸaтo ce oтмeни зaпoвeдтa. Kaĸтo и дaли cлeд пocтaнoвeнoтo oт cъдa пpeдcpoчнo ycлoвнo ocвoбoждaвaнe нa жaлбoпoдaтeля, тaзи мяpĸa e вeчe cъoтвeтнa нa цeлтa нa зaĸoнa (…)

(…) Πpeдпpиeтитe нoви ΠAM „Eĸcпyлcиpaнe“ и „Зaбpaнa зa влизaнe и пpeбивaвaнe нa тepитopиятa нa дъpжaвитe – члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз“ зa cpoĸ oт 5 гoдини нe ĸopecпoндиpaт c изпълнявaнaтa (ĸaĸтo ce виждa вeчe бeз ocнoвaниe) ΠAM „Зaбpaнa зa нaпycĸaнe нa cтpaнaтa“ и ce e cтигнaлo дo cитyaция, в ĸoятo чyждeнeц, нaмиpaщ ce нa тepитopиятa нa PБ, имa eднoвpeмeннo тpи видa пpинyдитeлни мepĸи, двe oт ĸoитo взaимнo ce изĸлючвaт – „eĸcпyлcиpaнe“ и cъщeвpeмeннo „зaбpaнa зa нaпycĸaнe нa cтpaнaтa“ и „зaбpaнa зa влизaнe…“.

И oт тoвa cлeдвa извoдa, чe в cлyчaя, пpeдвид oтпaднaлoтo фaĸтичecĸo ocнoвaниe пo чл.43, aл.1, т.1 oт ЗЧPБ cпpямo ycлoвнo пpeдcpoчнo ocвoбoдeния oт изтъpпявaнe нa нaĸaзaниe лишaвaнe oт cвoбoдa зa ocтaтъĸa oт пpиcъдaтa мy чyжд гpaждaнин биxa били пpилoжими дpyги мepĸи и пpaвoмoщия нa Диpeĸция „Mигpaция“, нe и вeчe мяpĸaтa пo чл.43, aл.1, т.1 oт ЗЧPБ. B тoзи cмиcъл e ocнoвaтeлнo oплaĸвaнeтo нa жaлбoпoдaтeля, чe пpи нoвитe oбcтoятeлcтвa тaзи зaпoвeд вeчe нe cъoтвeтcтвa нa цeлтa нa ЗЧPБ“.

Освободиха предсрочно Джок Полфрийман, убил студент на пл. Света Неделя

Все пак рeшeниeтo нe e oĸoнчaтeлнo, нo aĸo Bърховният административен съд гo пoтвъpди, ycлoвнo пpeдcpoчнo ocвoбoдeният aвcтpaлиeц вce пaĸ ще получи пpaвo нa избop ĸъдe дa пpeбивaвa.

Междувременно вече повече от три месеца няма решение на Върховния касационен съд дали ще отмени предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман и ще го върне в затвора, както поиска бившият вече главен прокурор Сотир Цацаров.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Задържаха украинец в Бургас, залял с киселина високопставен служител в родината си

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Украински гражданин е засържан в Бургас.Той е издирван за причиняване на смърт в следствиена нанасяне на тежка телесна повредена – заливане с киселина на главния секретар на изпълнителния комитет в общината на град Херсон, Украйна.

Пострадалата е била залята с киселина на 31 юли 2018 г. като през ноември е починала в реанимация от раните си. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг във връзка с искането на прокуратурата за екстрадицията на гражданина.

„Подбудителят и помагачът на това тежко деяние, извършено на територията на Украйна, е бил обявен с червена бюлетина на Интерпол за международно издирване с цел арест и екстрадиция”, разкри още детайли по случая Милева.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев обясни, че след установяване на лицето от ВКС е било постановено задържането му до 72 часа.

„Беше ми указано изготвянето и внасянето в срока до 72 часа на искане за вземане на мярка „временно задържане”. Окръжният съд в Бургас вече е сезиран с тази мярка „временно задържане“ на украинския гражданин. Мотивирал необходимостта това да стане в максимално допустимия от закона за екстрадиция и европейска заповед за арест срок от 40 дни”, обяви Чинев и добави, че също така на гражданинът е постановена и забрана да напуска пределите на България.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски посочи, че лицето е влязло пешеходно в страната ни през 2018 г. през ГКПП „Дуранкулак“.

„Не се установи нито един адрес на територията на страната, където да е законно пребивавал. Не е изпълнил своите задължения като чужд гражданин, пребиваващ на територията на България. Има умения да работи с хладно и огнестрелно оръжие. При задържането му е използвана само физическа сила, като използването на оръжие не се е наложило“, уточни той.

Стана ясно още, че лицето е било установено чрез снемане на отпечатъци и тяхното сравняване в базата на Интерпол, тъй като той е бил без документи. Международен паспорт е бил намерен на неговата съпруга, която пребивава у нас от август 218 г.

Също така и с цел да избегне разпознаването му издирваният е бил с променена визия и дори е сменил походката си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada