Открийте ни и в

КРИМИ

В Ню Йорк: Иск срещу Пеевски, Цеко Минев и БНБ за кражба на $65 млн.

Ясен Дараков

публикувано

на

На 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите “Rudersdal”, “All Seas Property 2” (ASP2), “Asset Management” и адвокат Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски – общо 24 ответника.

Исковата молба, внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

ПРОЧЕТИ: Целия обвинителен акт тук >>

Според внесения иск всичко започва през 2009 г., когато компанията “Ayr Logistics Limited Inc.” придобива от ЕПД2 българския проект „Силвър бийч“ („Проектът СБ“), предвиждащ застрояването на поземлен имот от 1 048 хектара и разширяването на гр. Балчик, България, за сумата от 89 млн. евро, които първоначално включват усвояването на отпуснати от Първа Инвестиционна Банка (ПИБ) кредити в размер на 88  млн. евро.

Продажбата на притежавания от Ayr недвижим имот в проекта СБ генерира актив в размер на 65 милиона дорала посредством изцяло притежаваното му дъщерно дружество „Ayr Property Developme” АД (наричано по-долу „APD”).

Според иска ПИБ отпуснала 35,6 милиона долара чрез два заема за строеж като в замяна била заменена купената земя.

В иска се твърди, че шефът на Ayr Филип Харис, българския му партньор Чавдар Ангелов (шеф на туристическата база в манастира  Аладжа) и ПИБ пренасочили парите от заема, които били гарантирани с купената земя в Балчик. Те прехвърлили парите към офшорна компания в Малта и с тях купили за себе си Мексикански държавни ценни книжа. В схемата участвали няколко компании, зад които стояли Ангелов и Харис, твърдят ищците.

Според акта вината на ПИБ е, че незаконно е било разрешено парите от строителните заеми да бъдат прехвърлени в Малта.

Харис, Ангелов и ПИБ взели трети заем през декември 2009 г., с който да покрият лихвите по първите два и да прикрият пред банковия  надзор машинациите.

Поради липсата на пари за развитие на Проекта “СБ” компанията ADP е подала иск за обявяване в несъстоятелност, а заложената за заемите земя е била продадена на търг на ПИБ за малко над 65 милиона долара. По решение на синдиците парите от продажбата отиват в сметка на Ayr в КТБ.

Ищците казват, че са били измамени от Харис, Ангелов, редица акционери в ПИБ и други български бзнесмени, посочени като ответници по делото, със сложна схема за прехвърляне на пари и обявяване на банкрути.

В иска се посочва и

втора група измамници, сред които са Делян Пеевски, акционери в ПИБ,

други бизнесмени и хора от БНБ. Според документа те се опитали да откраднат парите на Ayr, които имали сметка в КТБ в полза на Пеевски и ПИБ.

В иска се твърди, че Пеевски, Цеко Минев и други акционери от КТБ са направили възможно парите на Ayr от КТБ да бъдат прехвърлени в ПИБ. Това станало със съучастието на синдиците на КТБ, които БНБ назначава там след фалита на банката – Лютов и Костадинчев. Парите са преведени по сметките на пет компании в ПИБ, а после обратно към КТБ, за да бъдат покрити техни заеми там. Това са TM, Cibole,Droslian, Vili Vist и “Промишлено строителство”.

За тази схема са използвани фалшиви документи и подписи и е бил притискан със заплахи Мартин Апостолов – синдик на обявената във фалит Ayr.

В резултат Ayr е загубила над 65 милиона долара – пари, които се дължат на американските й кредитори, тъй като компанияте е обявила фалит в САЩ.

Според иска ответниците са действали самостоятелно, но и чрез две групи, за да извършат приватизационната измама и да прикрият следите си в “машинация от световен мащаб”.

В иска са споменати още банкера Цветан Василев и негови компании, машинациите по придобиването на “Виваком” и “Булгартабак”, както и незаконния износ и продажба на български цигари в ембаргови държави като Иран, Ирак и Сирия.

Делото се гледа от съдия Анализа Торес, която на 4 декември 2018 е изпратила призовки до ответниците. Сл?едващото заседание по делото ще е на 14 март 2019 г.

27 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

КРИМИ

Вижте как мъже бутат труп, натъпкан в пазарска количка в Харлем (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Сн: New York Post

Двама мъже с пазарска количка на веригата магазини „Таргет” бутат труп. Абсурданата случка е записана от охранителна камера, съобщава „New York Post”.

На видеото се виждат двамата, които носят бейзболни шапки, докато бутат по тротоара количката в 2,30 ч. след полунощ из квартал Харлем, Ню Йорк.

Мъжът, който върви отпред, постоянно се обръща, за да направлява правилната посока. Часове по-късно, минувач, който отивал на фитнес, забелязал тялото, понеже от килима стърчали два крака.

Свидетелят се обадил на полицията. Пристигнала и линейка. Медиците установили, че все още неизвестният мъж е мъртъв, а причината за смъртта е травма на главата. Полицията в Ню Йорк издирва мъжете от записа.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Оправдаха мажоретка, убила и закопала бебето си (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Съдът в Охайо оправда мажоретка, която убила и закопала бебето си. 20-годишната Брук Скайлар Ричардсън чу „невинна“ от журито за зверството от преди две години.

Смята се, че тя разбила черепа на новороденотоо си, а след това положила трупа му в задния си двор.

Kareem Elgazzar/The Cincinnati Enquirer via AP

Трейси Джонсън, баба на убитото бебе и майка на баща му. (Сн: Kareem Elgazzar/The Cincinnati Enquirer via AP)

Очакваше се Брук да получи доживотна присъда, тъй като беше обвинена в предумишлено убийство, извършено, докато била тийнейджърка.

В заседателната зала обаче момичето се разплака от облекчение, когато разбра, че съдебните заседатели я оневиняват за убийството, което е прецедент за законодателството на щата.

Адвокатът на Брук – Чарлс Ритгерс я поздравява, след оправдателната присъда. (Сн: Kareem Elgazzar/The Cincinnati Enquirer via AP)

Единственото обвинение, което остана висящо, е за гавра с труп. За него бившата мажоретка може да получи присъда от 1 година, но не е изключено и да се отърве само с пробация.

Нейните родители също се разплакаха, след като чуха оправдателната присъда „Обичаме те, скъпа”, каза майка й.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Четирима българи арестувани за източване на банкомати на о-в Бали

bgvoice

публикувано

на

от

Четирима българи са арестувани на о-в Бали за поставяне на скимиращи устройства на няколко туристически точки на острова. Полицията съобщава само инциалите на арестуваните. Те са мъже на възраст от 37 до 54 години.

Един от задържаните е заловен докато монтирал устройство и скрита камера на банкомат. Записващото устройство било, за да запише въвеждания ПИН-код от картата, докато скимиращото устройство служи за дублиране на картата, за да бъдат изтеглени пари. С парите, българите си купували дрехи и часовници, обясниха от полицията.

Останалите трима били арестувани в Денпасар. Там полицията получила сигнал от банка, когато подозрително нараснал броя на броя транзакции,  извършвани от чужденци на острова.

При претърсване на къщите, обитавани от българите, са намерени  пластики за дебитни карти. Иззети са още девет телефона, четири камери за вграждане, рутер, 20 фалшиви кредитни карти и други вещи за осъществяване на престъпната дейност.

Жертвите на българите са били основно чужди туристи, съобщиха от полицията.

Въпреки че българите са използвали един и същи начин за източване на банкомати, засега полицията не е открила връзка между тях. Пред съда те са потвърдили, че не се познават. Те били на остров Бали с шестмесечни туристически визи. Ако бъдат осъдени ги очакват до 8 години затвор.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada