Открийте ни и в

КРИМИ

В Ню Йорк: Иск срещу Пеевски, Цеко Минев и БНБ за кражба на $65 млн.

публикувано

на

На 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите „Rudersdal“, „All Seas Property 2“ (ASP2), „Asset Management“ и адвокат Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски – общо 24 ответника.

Исковата молба, внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

ПРОЧЕТИ: Целия обвинителен акт тук >>

Според внесения иск всичко започва през 2009 г., когато компанията „Ayr Logistics Limited Inc.“ придобива от ЕПД2 българския проект „Силвър бийч“ („Проектът СБ“), предвиждащ застрояването на поземлен имот от 1 048 хектара и разширяването на гр. Балчик, България, за сумата от 89 млн. евро, които първоначално включват усвояването на отпуснати от Първа Инвестиционна Банка (ПИБ) кредити в размер на 88  млн. евро.

Продажбата на притежавания от Ayr недвижим имот в проекта СБ генерира актив в размер на 65 милиона дорала посредством изцяло притежаваното му дъщерно дружество „Ayr Property Developme” АД (наричано по-долу „APD”).

Според иска ПИБ отпуснала 35,6 милиона долара чрез два заема за строеж като в замяна била заменена купената земя.

В иска се твърди, че шефът на Ayr Филип Харис, българския му партньор Чавдар Ангелов (шеф на туристическата база в манастира  Аладжа) и ПИБ пренасочили парите от заема, които били гарантирани с купената земя в Балчик. Те прехвърлили парите към офшорна компания в Малта и с тях купили за себе си Мексикански държавни ценни книжа. В схемата участвали няколко компании, зад които стояли Ангелов и Харис, твърдят ищците.

Според акта вината на ПИБ е, че незаконно е било разрешено парите от строителните заеми да бъдат прехвърлени в Малта.

Харис, Ангелов и ПИБ взели трети заем през декември 2009 г., с който да покрият лихвите по първите два и да прикрият пред банковия  надзор машинациите.

Поради липсата на пари за развитие на Проекта “СБ” компанията ADP е подала иск за обявяване в несъстоятелност, а заложената за заемите земя е била продадена на търг на ПИБ за малко над 65 милиона долара. По решение на синдиците парите от продажбата отиват в сметка на Ayr в КТБ.

Ищците казват, че са били измамени от Харис, Ангелов, редица акционери в ПИБ и други български бзнесмени, посочени като ответници по делото, със сложна схема за прехвърляне на пари и обявяване на банкрути.

В иска се посочва и

втора група измамници, сред които са Делян Пеевски, акционери в ПИБ,

други бизнесмени и хора от БНБ. Според документа те се опитали да откраднат парите на Ayr, които имали сметка в КТБ в полза на Пеевски и ПИБ.

В иска се твърди, че Пеевски, Цеко Минев и други акционери от КТБ са направили възможно парите на Ayr от КТБ да бъдат прехвърлени в ПИБ. Това станало със съучастието на синдиците на КТБ, които БНБ назначава там след фалита на банката – Лютов и Костадинчев. Парите са преведени по сметките на пет компании в ПИБ, а после обратно към КТБ, за да бъдат покрити техни заеми там. Това са TM, Cibole,Droslian, Vili Vist и “Промишлено строителство”.

За тази схема са използвани фалшиви документи и подписи и е бил притискан със заплахи Мартин Апостолов – синдик на обявената във фалит Ayr.

В резултат Ayr е загубила над 65 милиона долара – пари, които се дължат на американските й кредитори, тъй като компанияте е обявила фалит в САЩ.

Според иска ответниците са действали самостоятелно, но и чрез две групи, за да извършат приватизационната измама и да прикрият следите си в „машинация от световен мащаб“.

В иска са споменати още банкера Цветан Василев и негови компании, машинациите по придобиването на „Виваком“ и „Булгартабак“, както и незаконния износ и продажба на български цигари в ембаргови държави като Иран, Ирак и Сирия.

Делото се гледа от съдия Анализа Торес, която на 4 декември 2018 е изпратила призовки до ответниците. Сл?едващото заседание по делото ще е на 14 март 2019 г.

1 Коментар

  1. Atarax

    март 17, 2020 at 3:17 pm

    Decongestants also come in nasal sprays, including oxymetazoline and phenylephrine.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

КРИМИ

Заради пране на пари: Затвориха българска банка в Малта

Основател на банката, според публикации в медиите, е българинът Христо Георгиев

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Twitter

Европейската централна банка е отнела лиценз на регистрирана в Малта банка с българска собственост, съобщи Ройтерс.

Satabank оперира от 2014 година. Но от октомври 2018 година в нея бяха замразени 12 000 сметки от малтийския регулатор, докато течеше разследване на предполагаеми нарушения, свързани с прането на пари и подозрителни транзакции на стойност милиони евро.

Справка в Малтийския регистър на компаниите показва, че българинът Христо Георгиев е акционер в банката, но адресът му е в Швейцария. Според някои публикации той е основал банката през 2014 година.

Подозренията за пране на пари и нерегламентирани транзакции са обект на множество публикации – основно в местното издание „Times of Malta“, но и в други медии.

Именно там дори има публикувано опровержение от Георгиев – като акционер в Satabank, че е разследван и в Люксембург.

В този текст се казва, че случващото се около банката има негативно отражение върху

финансовото състояние на Георгиев

който понася и нематериални щети.

Името на Христо Георгиев излиза и през търсачката на досиетата „Парадайс“, като линковете отново препращат към банката.

Георгиев е акционер и съосновател на редица компании, свързани с онлайн плащания. Той притежава близо 50% от „АйКарт“ АД – компанията, стояща зад финансовата онлайн платформата iCard, регистрирано от БНБ дружество за електронни пари.

Георгиев e и един от директорите в регистрирания в Лондон доставчик на платежни услуги myPOS World Ltd. То оперира в България през „Майпос“ АД – регистриран агент на iCard.

Това е вторият случай на отнемане на лиценз на малтийска банка през последните години. През 2018 г. Европейската централна банка отне лиценза на Pilatus Bank, след като финансовата институция беше замесена в предполагаеми нарушения около пране на пари.

Решението се взема от Европейската централна банка и се потвърждава от местните регулаторни органи, тъй като страната е част от еврозоната. Отнемането на лиценза на Satabank бе потвърдено от финансовия министър на Малта Едуард Скиклуна и Малтийската агенция за финансови услуги.

Малтийските власти заявиха, че одиторската фирма Ernst & Young ще продължи да действа като банков администратор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Гогя Миту – 250-метровият гигант, който умря мистериозно

Официалната причина е туберкулоза, но близките му виждат пръста на мафията

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В тежката категория на бокса днес се състезават огромни и силни мъже, които внушават респект и дори страх. Всички помним двуметровите братя Кличко, а после Дионтей Уайлдър, Тайсън Фюри и Антъни Джошуа. Грамадни канари. Но всички тези момчета са като джуджета на фона на най-високия спортист в историята на бокса – Гогя Миту.

За Думитру Стефанеску, както е истинското му име, не се знае коя е точната година на раждането му. Според различни източници е роден през 1909-а, 1912-а или 1914 г. в град Маршани, на около 60 км от Крайова. Той е най-голямото от 11-те деца в семейството. Още на 5-6 години ръстът на момчето достига 180 см, разказва историята му webcafe. Очевидната патология, която привлича вниманието на много лекари и учени, по никакъв начин не повлиява на умствените способности на Миту. Въпреки невъзможността да посещава основно училище, той се научава да чете самостоятелно и до сетния си час се стреми да учи нови неща и да се самоусъвършенства.

Но не интелектът, а външният му вид е това, което привлича находчиви бизнесмени от онова време, чиято цел е да изкарат възможно най-много

пари на негов гръб

До 17-годишна възраст славата на огромния младеж с прякор Румънския Голиат се разпространява из целия континент и в резултат на това той получава покана от директора на цирка на Прага.

Много бързо Миту започва свое шоу под купола на прочутия цирк „Глобус“, в което огъва метални пръти с голи ръце. Цирковото изкуство му харесва и се радва на любов от страна на публиката, но в живота му се появява боксът.

През 1934 г., по време на едно от представленията, Миту е забелязан от бившия италиански боксьор Умберто Ланчиа, който му предлага да се занимава със спорт и да му помогне да направи кариера на ринга. Умберто е поразен от физическите данни на Миту, който в онези години е 242 см (някои твърдят, че е бил 250 см). Аргументите на Ланчиа вероятно са били доста убедителни, тъй като Гогя се съгласява да остави високоплатената си работа в цирка.

Промоутърът му го води в една от най-добрите

школи по бокс в Париж

и след кратко обучение Миту започва кариерата си на професионалния ринг.

Данните за броя на битките с участието на Гогя и неговите успехи също варират. Някои източници съобщават за три победи в първите му три срещи. Други пишат за две победи и едно равенство. Трети пък твърдят, че балансът му за две години е девет победи и нито едно поражение. Но това не е толкова съществено. Важното е, че той наистина демонстрира класа с ръкавици на ръцете и за него пишат няколко от най-престижните американски боксови издания. Отвъд Океана искат да видят Румънския Голиат на живо, но за съжаление, тъжни и в същото време мистериозни обстоятелства правят това невъзможно.

 Мистериозната смърт

Миту умира през 1936 г. Туберкулоза е официалната версия за смъртта му, но всъщност всичко около житейския край на боксьора е обвито в мистерия. И пак различните източници предоставят различна информация. Според някои от тях Миту се разболява по време на пътуване с влак от Истанбул до Букурещ, а според други – от Париж до Букурещ. Във версията с пътуването се казва, че всичко започва с настинка, тъй като Гогя дълго време гледал през отворения прозорец и стоял на течение. След пристигането си в румънската столица е приет в болница, а няколко дни по-късно съобщават, че е починал от туберкулоза.

Но това заключение на патолозите не е достатъчно за голямото семейство на боксьора. Първата странност е, че когато роднините му идват в болницата след смъртта му, тялото на Миту вече е балсамирано по такъв начин, че да може да издържи още 20 години.

Втората е, че в областта на пъпа са открити

четири дупки от игла

което предизвиква съмнение за отравяне. Впоследствие племенницата на Гогя твърди, че нейният уникален чичо е убит от мафията.

Освен това семейството му е убедено, че той изобщо не е трябвало да става боксьор, тъй като е страдал от сърдечни и белодробни проблеми още от детството си. Поради тази причина издаването на боксовия му лиценз е било престъпление. Близките на гиганта вярват, че спортните натоварвания са ускорили края му. Властите обаче не разследват нито една от версиите.

 

Миту е погребан в родния си град Маршани, а през 1980 г. останките му са ексхумирани по настояване на катедрата по анатомия към Университета в Крайова.

Днес една от централните улици в Маршани носи името на най-високия боксьор в историята.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Президентският секретар Пламен Узунов беше арестуван

Арестът е свързан с разследването за търговия с влияние, в рамките на което по-рано днес беше задържан и бизнесменът Пламен Бобоков

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов е бил арестуван в района на Пловдив, потвърди за bTV адвокатът му Емилия Недева.

Узунов е бил задържан за 24 часа по Закона за МВР.

Нови разкрития: Пламен Узунов пращал информация на Бобоков за собственика на два майбаха

Неофициално арестът е свързан с разследването за търговия с влияние, в рамките на което по-рано днес беше задържан и бизнесменът Пламен Бобоков.

Чатове между двамата бяха показани от прокуратурата, а по-рано днес спецпрокурори влязоха в президентството, за да обискират кабинета на Узунов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено