Открийте ни и в

Любопитно

В памет на Кристо: Опаковат Триумфалната арка по негов проект (ВИДЕО)

Следващия месец ще започне работата по L’Arc de Triomphe, Wrapped, инсталация на стойност 14 милиона евро на един от най-известните паметници в света

публикувано

на

Сн.: 2019 Estate of Christo Javacheff

Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована в сребристосин плат и червено въже. Така проект, планиран от художника Кристо още в началото на 60-те години, посмъртно най-накрая ще стане реалност.

Следващия месец ще започне работата по L’Arc de Triomphe, Wrapped, инсталация на стойност 14 милиона евро на един от най-известните паметници в света. Арката ще бъде обвита в 25 000 кв. метра рециклируем полипропиленов плат, фиксиран с 3000 метра червено въже, също рециклируемо.

Проектът е реализация на мечта, обхващаща почти 60 години за Кристо и неговата френска съпруга Жан-Клод, които за първи път изготвят планове за опаковане на Триумфалната арка през 1962 г., докато наемат малка стая в близост до паметника.

„Направен е фотомонтаж как ще изглежда, но те никога не са предлагали действително да го направят, защото са мислели, че никога няма да получат необходимото разрешение“, каза племенникът на Кристо Владимир Джавачев пред Guardian миналата седмица. „Можем да направим този проект без него днес, защото Кристо и Жан-Клод вече са изготвили всеки визуален и артистичен аспект от него. Този проект е на 100% проектът на Кристо и Жан-Клод. Неговото желание беше това да се случи дори след като си отиде. Ние просто следваме визията му.”

Идеята е възродена през 2017 г., за да съвпадне с изложба на Кристо и е одобрена от властите на Париж и Центъра за паметници на нацията, който наблюдава обществените паметници.

Жан-Клод почина през 2009 г., а Кристо почина през май миналата година.

Строителните екипи ще работят в продължение на 12 седмици. Те ще да започнат изграждането на инсталацията след традиционните за Франция чествания на Деня на Бастилията на 14 юли, които започват в Триумфалната арка и трябва да приключат работа преди 18 септември.

Както повечето от работите на Кристо, инсталацията ще бъде временна.

На 3 октомври ще започне работа за премахване на опаковката, точно навреме за церемониите по Деня на примирието през ноември.

Проектът е финансиран изцяло чрез продажбата на подготвителните проучвания на Кристо, чертежи и колажи на проекта, както и макети, произведения от 50-те и 60-те години и оригинални литографии по други теми. Тя няма да получи публични средства.

Вечният пламък, пред гробницата на Нзнайния воин в Триумфалната арка, ще продължи да гори през цялата подготовка и показване на произведението на изкуството.

Ан Идалго, кметът на Париж, каза: „Тридесет и пет години след Понт-Ньоф, един от най-амбициозните проекти на Кристо и Жан-Клод ще види бял ден … Триумфалната арка ще бъде обвита според желанията на Кристо да подчертае този символичен паметник на нашата столица и нашата история. Повече от година след смъртта на Кристо, Париж продължава делото на този велик творец. Това е възможност да му кажем „благодаря“ и да защитим привързаността си към съвременното изкуство.“

L’Arc de Triomphe, Wrapped трябваше да бъде завършен миналата година, за да съвпадне с изложбата на Кристо в парижкия център Помпиду, но беше отменен заради Covid.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено