Открийте ни и в

България

В последния работен ден: ИТН – честни и морални са само Ива Митева, Хаджигенов и ДБ 

Скандали и остри реплики и в последния работен ден на 46-ото Народно събрание, а първа точка в дневния ред е гласуването на второ четене за Бюрото по защита

публикувано

на

Сн.: БТА

Скандали и остри реплики и в последния работен ден на 46-ото Народно събрание. Като първа точка в дневния ред е гласуването на второ четене на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. С промените в него Бюрото за защита на свидетели ще бъде прехвърлено на подчинение на правосъдния министър, а не на главния прокурор, както е в момента.

От ДПС попитаха каква е истинската цел на този законопроект.

Според тях това заглавие не е най-подходящо – може би трябва да гласи – Закон за осветяване на някои защитени свидетели. 

"Бюрото ще Ви пази, но като защитен свидетел": Христо Иванов към Иван Гешев

“Кой има полза? Всички знаем, че определени престъпни групи, по които има обвинени, олигарси, които се откриват от правосъдието, по делата им има защитени свидетели. Целта е тези свидетели да бъдат осветени, да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували че тези олигарси, укриващи се, си имат адвокати по някои дела. Затова е тази закон. За една малка част тук и то най-кресливата част, това е бизнес. Нищо лично. И още днес следобед ще си броят хонорарите. Приятно броене!”, каза Хамид Хамид от ДПС.

Депутатът от “Изправи се БГ! Ние идваме!” Николай Хаджигенов помоли основната част от залата да не репликира. 

“Няма смисъл. Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори под амбразурата, в защита на КОЙ?!”, попита Хаджигенов. 

Бюрото по защита минава към правосъдния министър, ГЕРБ и ДПС бяха против

Атанас Славов от “Демократична България” призова да не си затваряме очите пред някои проблеми в правосъдието и част от тези проблеми са със статута и ролята на главния прокурор и ролята на специализираното правосъдие, и начина по който се взимат решенията във ВСС. 

Според него, ако не си оправим правосъдието, не можем да разчитаме на висок икономически растеж и чуждестранни инвестиции, но няма да ги получим.

“Голата истина е видна за българския народ и в 45-ото и в 46-ото Народно събрание. Стига с тези метафори и процедури. Голата истина е, че голяма част от тези депутати се опитват да запазят това странно бюро, този странен главен прокурор. Мен ме е срам да остана с вас в тази зала и ако не са хора, които са истински, честни и морални, като председателя на парламента, като повечето в правната комисия, Хаджигенов и “Демократична България” вие сте срам – ДПС и ГЕРБ и аз ще изляза от тук”, заяви Филип Станев от “Има такъв народ”.

Съдейки от писъците, издавани от определена парламентарна група, явно Делян Пеевски ще стане защитен свидетел, допълни Хаджигенов.

“Г-жо Атанасова, удобно пропускате промените във функциите на Бюрото. От Бюро за защита, то се превърна в Бюро за охрана на главния прокурор. Прочете лично промените на ГЕРБ, за да се стигне да имаме една паравоенна структура, в резултат, на промени по инициатива на ГЕРБ”, заяви Мая Манолова от “Изправи се БГ!Ние идваме!”.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се обърна към Манолова и заяви: “Чудя се как да ви определя изказването, като амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат. През 2014 г. е гласуван същия този закон, касаещ Бюрото за защита на лица застрашени от наказателно производство и при гласуването ви, г-жо Манолова, вие като зам.-председател на НС от БСП, гласувате в подкрепа и странно в момента, това важи и за цялата ПГ на БСП тогава при кабинета “Орешарски”, БСП ДПС и “Атака” подкрепят Бюрото от Министерството на правосъдието да се прехвърли на главния прокурор. Сега г-жо Манолова, правите изказване в обратния смисъл”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА