Открийте ни и в

България

В последния работен ден: ИТН – честни и морални са само Ива Митева, Хаджигенов и ДБ 

Скандали и остри реплики и в последния работен ден на 46-ото Народно събрание, а първа точка в дневния ред е гласуването на второ четене за Бюрото по защита

публикувано

на

Сн.: БТА

Скандали и остри реплики и в последния работен ден на 46-ото Народно събрание. Като първа точка в дневния ред е гласуването на второ четене на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. С промените в него Бюрото за защита на свидетели ще бъде прехвърлено на подчинение на правосъдния министър, а не на главния прокурор, както е в момента.

От ДПС попитаха каква е истинската цел на този законопроект.

Според тях това заглавие не е най-подходящо – може би трябва да гласи – Закон за осветяване на някои защитени свидетели. 

"Бюрото ще Ви пази, но като защитен свидетел": Христо Иванов към Иван Гешев

“Кой има полза? Всички знаем, че определени престъпни групи, по които има обвинени, олигарси, които се откриват от правосъдието, по делата им има защитени свидетели. Целта е тези свидетели да бъдат осветени, да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували че тези олигарси, укриващи се, си имат адвокати по някои дела. Затова е тази закон. За една малка част тук и то най-кресливата част, това е бизнес. Нищо лично. И още днес следобед ще си броят хонорарите. Приятно броене!”, каза Хамид Хамид от ДПС.

Депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов помоли основната част от залата да не репликира. 

“Няма смисъл. Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори под амбразурата, в защита на КОЙ?!”, попита Хаджигенов. 

Бюрото по защита минава към правосъдния министър, ГЕРБ и ДПС бяха против

Атанас Славов от „Демократична България“ призова да не си затваряме очите пред някои проблеми в правосъдието и част от тези проблеми са със статута и ролята на главния прокурор и ролята на специализираното правосъдие, и начина по който се взимат решенията във ВСС. 

Според него, ако не си оправим правосъдието, не можем да разчитаме на висок икономически растеж и чуждестранни инвестиции, но няма да ги получим.

„Голата истина е видна за българския народ и в 45-ото и в 46-ото Народно събрание. Стига с тези метафори и процедури. Голата истина е, че голяма част от тези депутати се опитват да запазят това странно бюро, този странен главен прокурор. Мен ме е срам да остана с вас в тази зала и ако не са хора, които са истински, честни и морални, като председателя на парламента, като повечето в правната комисия, Хаджигенов и „Демократична България“ вие сте срам – ДПС и ГЕРБ и аз ще изляза от тук“, заяви Филип Станев от „Има такъв народ“.

Съдейки от писъците, издавани от определена парламентарна група, явно Делян Пеевски ще стане защитен свидетел, допълни Хаджигенов.

“Г-жо Атанасова, удобно пропускате промените във функциите на Бюрото. От Бюро за защита, то се превърна в Бюро за охрана на главния прокурор. Прочете лично промените на ГЕРБ, за да се стигне да имаме една паравоенна структура, в резултат, на промени по инициатива на ГЕРБ”, заяви Мая Манолова от “Изправи се БГ!Ние идваме!”.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се обърна към Манолова и заяви: “Чудя се как да ви определя изказването, като амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат. През 2014 г. е гласуван същия този закон, касаещ Бюрото за защита на лица застрашени от наказателно производство и при гласуването ви, г-жо Манолова, вие като зам.-председател на НС от БСП, гласувате в подкрепа и странно в момента, това важи и за цялата ПГ на БСП тогава при кабинета „Орешарски“, БСП ДПС и „Атака“ подкрепят Бюрото от Министерството на правосъдието да се прехвърли на главния прокурор. Сега г-жо Манолова, правите изказване в обратния смисъл”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Осезаемо намаление в броя на починалите от коронавирус в България за 24 часа

Излекувани през миналото денонощие са 2 089 души

публикувано

на

от

Виж цялата статия

2 105 са новите случаи на зараза с коронавирус в Българи яза последните 24 часа. Те са регистрирани след проведени 27 937 теста, по данни от Единния информационен портал. Почти 80% от новите случаи са на неваксинирани хора.

Общо потвърдените случаи станаха 697 162. Всички направени досега в България тестове достигнаха 6 604 490.

Активните случаи са 105 046. Хоспитализираните са 6 302, от които 694 – в интензивно отделение.

Бъдещият канцлер на Германия се обяви за задължителна ваксинация срещу коронавирус

За първи път от известно време в делничен ден починалите от COVID-19 паднаха под 100 – те са 89, като 86,5% от тях са били неваксинирани.

Излекувани през миналото денонощие са 2 089 души, а общо – 563 574.

Приложени са още 19 519 дози ваксина, с които общият им брой за България достигна 3 350 019.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Почина едно от децата с менингит, пламнал в столична детска градина

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина е починало, съобщи БНТ. То е било първото инфектирано дете, на 5 години.

Случаи на деца, положителни за бактериален менингит затвориха временно детска градина номер 37 „Вълшебство“ в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни с инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са положителни.

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. За родителите била организирана онлайн среща с допълнително разяснения.

Огнище на менингит в столична детска градина

„Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика“, каза за „По света и у нас“ проф. Тодор Кантарджиев.

Днес са били изследвани 250 момичета и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

„Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството – братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца“, каза проф. Кантарджиев.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Почти всеки четвърти в България е над 65 г.

Делът на възрастното население продължава да нараства

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

Как се променяме със старостта

Темата коментира пред БНР Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ.

“Ясно е, че имаме демографски проблеми и не само ние, а всички европейски страни – застаряване и ниска раждаемост. Но тези проблеми са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

Знаем, че нашето население застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години. Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга – трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот.

Старостта е различна по света

Същото може да се каже и за раждаемостта – да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА