Открийте ни и в

Вашите пари

В САЩ вече сме в Голяма депресия

Компромис между икономиката и здравеопазването не съществува, освен във фантазията на Тръмп

публикувано

на

Джефри Д. Сакс, Снимка: Flickr
ДЖЕФРИ Д. САКС*, CNN

Вместо въображаем „компромис“ между възраждането на икономиката и опазването на здравето, политиките на президента Доналд Тръмп водят едновременно до Голяма депресия и десетки хиляди смъртни случаи. Това е така, защото компромис между икономиката и здравеопазването не съществува, освен в фантазията на Тръмп. Освен ако хората не са уверени в своята безопасност насред пандемията, те няма да възобновят нормалния си живот. Допускайки преждевременно възобновяване, което гарантира, че епидемията ще продължи да бушува, Тръмп най-вероятно осъди Америка на икономически крах.

Тръмп каза, че вирусът не представлява заплаха. Той каза, че ще изчезне до април. Той каза, че е напълно под контрол. През март той каза, че имаме всички тестове, от които се нуждаем.

Епидемията е контролируема, когато правителството е сериозно. Австралия, Китай, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и Тайван, наред с други, са запазили смъртните случаи до под 10 на милион население, в сравнение с 271 на милион в Съединените щати. Тези други страни прилагаха политики за обществено здраве в национален мащаб, САЩ – не.

САЩ отчита смъртност от Covid-19 – близо 90 000 – и почти сигурно е, че е по-висока въз основа на сравнение на смъртните случаи през тази и миналата година – сега Тръмп се опитва да дискредитира броя на смъртните случаи.

Във фентъзи света на Тръмп няма смъртни случаи

ако не се съобщават.

Маневрите на Тръмп също няма да спасят икономиката, която е в свободно падане. Сега щатите могат да се отворят и по този начин да разпространят повече болести и смърт. Но отново икономическата фантазия няма да замени реалността. Потребителите няма изведнъж да започнат да купуват. Строителите няма да изведнъж да изградят сгради.

Някои от последователите на Тръмп може да се насочат към многолюдни места – и ако е така, мнозина ще се заразят с вируса – но не и повечето американци.

От рекордните 20,5 милиона работни места, изгубени през април, повечето няма да се върнат скоро, независимо дали щатите обявяват икономиките си за открити. Продължаващото разпространение на самия вирус ще блокира всяко значимо бързо възстановяване. Ще настъпят дълбоки структурни промени. Част от днешните загуби на работни места да бъдат постоянни.

Ето някои от работните места, които няма да се завърнат: Електронната търговия ще измести много тухлени и строителни дейности на дребно. Търговски вериги с големи имена вече фалират седмица след седмица. Резултатът е, че много работни места на дребно, намаляващи с 2,1 милиона спрямо март и април 2020 г., вероятно няма да се върнат. Работите, създадени в резултат на онлайн пазаруването, няма да се равняват на загубените.

Много фирми ще реорганизират работните си процеси, за да позволят далеч повече работа от дома, и това ще остави офис комплексите слабо населени. Много компании ще намалят пространството си, което означава, че новото търговско строителство ще остане в депресия за години напред.

Новото сондиране на петрол и газ се срина и няма да се възстанови до минали нива, предвид дългосрочното пренасищане на световните петролни пазари и срива в цените на петрола и газа.

Пътуванията и туризмът ще останат потиснати

докато епидемията е безконтролна, намалявайки броя на наетите в места за настаняване, за свободно време, за забавления и ресторанти.

Друга идея на Тръмп е да принуди компаниите да се върнат у дома от Китай и да възстановят своите вериги за доставки у дома. Това е поредната фантазия. Чрез засилване на атаките срещу Китай – включително нови мерки за откъсване на китайските компании от американската полупроводникова технология – Тръмп ще смаже перспективите за растеж на голяма част от високотехнологичната индустрия на Америка, чийто бизнес включва международни пазари, включително огромното население на Китай. Ходовете на Тръмп ще предизвикат отмъщение на Китай и ще ускорят деня, в който Китай ще се конкурира със САЩ в различни измерения на производството и дизайна на полупроводници, като специализирани чипове за изкуствен интелект и 5G.

Една очевидна област на отмъщението ще бъде Китай да купува самолети от Airbus вместо Boeing. Дори преди пандемията Boeing бе в много дълбока криза заради явното си лошо управление на 737 Max. Неуспехът на Тръмп да овладее епидемията и усилените му атаки срещу Китай ще задълбочат неволите на авиокомпанията. Акциите на Boeing паднаха с 2% на 15 май, в деня след новите мерки на Тръмп срещу Китай акциите на Boeing намаляха с над 70 процента от пика на 1 март 2019 г.

Доналд Тръмп, Снимка: БТА

Тръмп ще се опита да спаси компаниите, без съмнение, включително собствения си семеен бизнес. Той ще се опита да спаси нефтения и газовия сектор, макар че никоя банка няма да го докосне. Той ще подкрепя пропадащите компании на приятели, приближени и сътрудници на кампаниите му. Той ще лъже, ще се опита да скрие данни, да обвинява другите и ще доведе до задълбочаваща се катастрофа.

Но има три истински стъпки за

излизане от новата Голяма депресия

Първо и най-спешно, трябва да прекратим епидемията чрез мерките за обществено здраве – тестване, проследяване и карантиниране – които Тръмп последователно пренебрегва.

Второ, ние трябва да работим с други страни, включително Китай, за да спрем епидемията навсякъде по света, така че търговията и пътуванията да могат спокойно да се възобновят и така милионите работни места, зависими от търговията, транспорта и туризма, да бъдат възстановени поне отчасти.

Трето, ние трябва да изградим нови индустриални и обслужващи сектори, а не да поддържаме старите и умиращите.

За всичко това се нуждаем от нова администрация и Конгрес, нов подход за нашата нация. Дотогава фентъзи светът на Тръмп е нашият кошмар.


* Джефри Дейвид Сакс е американски икономист, либерал, академик и анализатор на обществената политика.

3 Comments

 1. Капитана

  май 20, 2020 at 2:59 pm

  Джефри Сакс е интелигентен оператор на ударен инструмент ТЪПАН ИЛИ НАКРАТКО ДЖЕФРИ Сакс Е ТЪПАНАР !!!

  • Malina

   май 20, 2020 at 8:00 pm

   Тъпанар си ти!

   • Сунай Сабриев

    май 21, 2020 at 7:48 am

    Абе охлюв с охлюв! Ще те намеря в Чикаго ще ти навра главата в задника деба тъпанара ти български прост деба аз!

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Българските ресторанти и салони отварят в петък

публикувано

на

Виж цялата статия
„Авеню BG“ използваха карантината, за да освежат заведението.

Българските ресторанти, фризьорски салони и някои бизнеси в Илинойс са готови да посрещнат своите клиенти още в петък, когато щатът влиза в третата фаза на отваряне (от общо 5), обявена от губернатора Джей Би Притцкър.

„С точните ограничения – маси на шест фута разстояние и далеч от тротоарите, маски и процедури за дезинфекция на персонала и други предпазни мерки, експертите смятат, че тези заведения (на открито, бел.ред.) може да отворят, като рискът е сравним с други занимания на открито. Това ще даде този тъй нужен тласък на ресторантьорската индустрия“, каза губернатор Притцкър.

И трите български ресторанта в района на Чикаго имат летни градини и ще отворят врати още в петък, за да посрещнат първите си гости от средата на март, когато бяха принудени да спрат работа заради карантината. През това време само ресторант „Балканика“ продължи да работи с доставки и за дома. „Механата“ и „Авеню BG“ не работеха постоянно през последните 2 месеца.

„Балканика“ има и най-голямата лятна градина, но сега капацитетът й ще бъде ограничен заради изискването масите да са поне на 6 фута (1,8 м) отстояние една от друга. Предимство за „Балканика“ е, че едната им зала е с подвижна стъклена стена и също ще може да посреща гости там, защото отговаря на щатските изисквания. Компаниите обаче могат да бъдат от най-много 6 души на маса според изискванията на щата.

„Всичко това

ще намали капацитета ни с около 50%“,

казва собственикът на ресторанта Георги Урдов. – Получихме изискванията и ги следваме. Целият ресторант е дезинфекциран и готов. Персоналът ни е инструктиран.

Менютата ще бъдат дезинфекцирани след всеки клиент.“

От „Балканика“ ще изненадат клиентите си с летни коктейли на специална цена от $4.99 и нови летни предложения в следващите седмици. Те ще продължат да доставят и храна по домовете. Магазинът на „Балканика“ с местни деликатеси собствено производство също остава отворен.

Масите на ресторант „Балканика“ са наредени през 6 фута и са готови за отварянето в петък.

„Има много голям интерес. Много хора се обаждат за предварителни резервации. Но заради тези ограничения този първи уикенд решихме да работим на принципа first come, first serve“, казва още Урдов. Заведението ще работи с нормалното си работно време – от 9:30 am до 12 am през седмицата и до 2 am – през уикенда.

В „Механата“ също се готвят за първия работен уикенд от месеци. „Изкарали сме масите в градината. Търся цветя в момента“, каза собственичката Нина Цветкова. Но признава, че ще бъде трудно.

„Има твърде много изисквания“,

казва Цветкова.

Щатските изисквания са описани на 7 страници. Според документа персоналът трябва да носи маски през целия работен ден, да си мие ръцете през 30 минути и след всяко пипане на мобилен телефон, пушене, смяна на задачите и др. Собствениците на заведения ще трябва да мерят температурата на служителите и да проверяват за симптоми на COVID-19.

Българите изглеждат зажаднели да се върнат в заведенията след повече от два месеца по домовете.

„Пишат ни постоянно на месинджър, обаждат се, има голям интерес кога отваряме. Явно на хората им омръзна да си стоят вкъщи“, казва Малина Грозданова, управител на „Авеню BG“. Тяхната градина също е готова да посрещне клиентите си след освежаване. „Наредили сме масите според изискванията. Ще се намали леко капацитетът. Но

очакваме много проверки

дали се спазват изискванията“, категорична е Грозданова. От „Авеню BG“ ще посрещнат клиентите си с нов шеф и меню. Акцент в него са много рибни специалитети и морски дарове и филе миньон. За забавления като DJ и певици обаче ще трябва да почакаме – Грозданова казва, че това ще е възможно едва когато щатът обяви влизането в четвъртата фаза.

Клиентите ще видят и някои по-високи цени в заведенията, след като месото поскъпна почти двойно заради епидемията, която затвори много производители.

Въпреки възможността да отворят, за много от ресторантите ще бъде трудно да издържат финансово с новите ограничения, ако те не отпаднат скоро. От щата казват, че са раздали над 14 милиона долара в грантове от средно по $20 000 на 699 ресторанта, барове и хотели в 270 града на Илинойс. В този списък обаче не попада нито едно българско заведение.

Ресторантите, които са в границите на град Чикаго, обаче няма да отварят в петък, обяви кметът Лори Лайтфут. Тя предвижда това да стане съвсем скоро, след като градските власти са готови с някои промени като отваряне на тротоарите за повече маси, превръщането на някои улици в пешеходни зони и промяна в транспортната схема на града.

На 29 май, петък, ще отворят и всички щатски паркове и ще бъдат възстановени всички дейности навън, които са за до 10 души, включително излизането с лодки и къмпингуването. Ще бъдат отворени открити и закрити тенис кортове и голф игрища с до четирима играчи.

Фризьорските, козметичните и тату салоните, както и масажните студиа също могат да работят от петък. „Нямаме търпение да посрещнем отново нашите клиенти – ние затворихме на 16 март“, казва собственичката на NK Beauty Salon Наталия Калева. Те ще спазват всички изисквания и ще мерят температурата на персонала и всеки клиент. „Салонът ни е голям, има повече от 6 фута разстояние между работните места“, казва Калева – Ще ползваме индивидуална пелерина за всеки клиент и маски за персонала“.

Наталия Калева дезинфекцира своя салон за красота NK Beauty Salon, преди да посрещне първите клиенти от над 2 месеца.

От NK Beauty Salon казаха, че няма да добавят допълнителна такса заради допълнителните мерки за дезинфекциране. „Ние правихме тези неща и преди епидемията, това са стандартни изисквания“, казва Калева.

Не такъв късмет обаче ще има собственикът на Custom Hair Loungе в Линкълн парк Невена Желева-Невси. Салонът й се намира в границите на Чикаго-град. А тя самата е още в България. „Имам купени билети за полети, които постоянно ги отменят, и чакам да мога да се прибера, когато има полети за Чикаго“, казва Невси.

Но тя и екипът й са използвали времето на карантината за ремон и сега той е по-лесен за чистене и дезинфекциране. „Мисля, че сме готови за деня, в който ни разрешат да отворим“, казва Невси. Това трябва да се случи в първите дни на юни, според думите на кмета Лайтфут.

От салона са предвидили екстра мерки. „Всеки чифт инструменти ще са индивидуални – все едно си на зъболекар, ще се отваря пакет пред очите на всеки клиент“, казва Невси.

„Взели сме специални UV лампи, които да убиват вируса във въздуха, както и климазон – машини, които сушат косата без сешоар, за да се ограничи разпръскването на вируса“, обясни Невси. Но ще се откажат от някои екстри на луксозния им салон – няма да могат да предлагат кафе, вино и напитки на клиентите си, докато чакат. Всъщност клиентите им няма да могат да чакат вътре. „Имаме 13 фризьори, които ще трябва да бъдат разделени на различни смени, за да няма препълване на салона извън изискванията на властите“, казва Невси.

Салонът обаче

ще въведе на т.нар. COVID-charge,

която ще е между 5 и 10 долара на процедура, която да покрие допълнителните разходи по изискванията на щата. Много бизнеси обявиха, че ще добавят такава такса към цените си.

А в условията на карантина Custom Hair Lounge отвори и уеб магазин. „Доставяме на нашите клиенти продуктите, които са свикнали да ползват в салона. Това беше много полезно в условията на карантина, когато всеки беше принуден да се грижи сам за косата си.“

„Хората нямат търпение да си направят косите в салон. Това ще допринесе на самочувствието им и на всички нас да се чувстваме по-добре“, смята Наталия Калева от NK Beauty Salon.

Изискванията на Илинойс за всеки бизнес може да намерите тук >>

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Как да облекчите финансовото си положение по време на пандемията?

публикувано

на

Виж цялата статия

Безработицата в Америка продължава да нараства. Повече от 38 милиона души са подали молба за помощи за безработица, защото са останали без работа или защото часовете им са били намалени драстично.

Само за миналата седмица броят на новопостъпилите молби беше 2,4 милиона. „Само този брой е приблизително равен на населението на град Хюстън“, казва Марк Хамрик, старши икономически анализатор за сайта Bankrate.

Повечето безработни обаче смятат, че положението им ще бъде временно и че скоро може да се върнат на работа. Много анализатори не споделят същия оптимизъм. И докато са в капана на безработицата, със или без помощи от държавата, много хора забравят за другите начини, по които могат да си помогнат с плащането на сметките, докато трае кризата. Ето някои съвети в тази насока:

Кредитни карти

Попитайте какви облекчение предлагат банките, от които имате издадена кредитна карта. Повечето от големите финансови институции опрощават глобите за закъснели плащания и дори позволяват на клиентите да ги забавят. Можете да се обадите по телефона или да ползвате съответното приложение на банката. Ако предпочитате телефонен разговор, въоръжете се с търпение. Възможно е да чакате на линия повече от обикновено. Ако сте картодържател отскоро или си откриете сметка сега, може да получите повече отстъпки в бонуси, отколкото беше обявено преди пандемията. Така че не се притеснявайте да говорите с банката си за условията по плащане на кредитните карти и всички облекчения, които може да ползвате.

Освен това в момента някои банки предлагат по-ниски лихви. Обмислете дали си струва да отворите нова кредитна линия или да прехвърлите баланс от друга карта. Помощта, която получавате, зависи от вашата индивидуална ситуация. Не забравяйте да поискате писмено становище, в което подробно се описват условията, на които ще се съгласите.

 Потребителски кредити

Въпреки че федералният резерв намали лихвения процент, може да се окаже, че в условията на пандемия ще получите заем по-трудно. Банките затягат стандартите си за кредитиране, а това означава, че наличността на кредитите намалява. Все пак може да е възможно. Американската асоциация на банкерите поддържа редовно актуализиран списък на големи и малки банки и какво предлагат – от модификации на заема и плащания само за лихви до авансиране на нови кредитни линии на кредитоспособни кредитополучатели. Проверете и какви са условията на онлайн кредиторите.

Студентски заеми

Студентите с федерални студентски заеми получиха облекчение под формата на спрени плащания и 0% лихва до месец октомври. Плащанията бяха спрени автоматично и много студенти не трябваше да правят нищо, за да се възползват от това. Друг държавен пакет стимули може да удължи тази пауза с още една година.

Скорошно дело обаче показва, че спирането на плащанията на студентските заеми не протича гладко. Някои студенти са получили известие, че фактът, че не плащат заема си, е докладван на кредитните бюра и така кредитният им рейтинг се е понижил. Проверете кредитния си рейтинг, за да видите дали плащанията ви се докладват на тези бюра, зa да предотвратите спад в кредитните точки, които имате. Ако имате частен студентски заем, проверете как може да ви помогне компанията, която го обслужва/администрира.

 Заеми за кола

Повечето кредитори за автомобилни заеми предоставят обслужване на клиентите по телефона. Ако имате нужда от помощ, първият ви най-добър ход е да се свържете с кредитора си възможно най-скоро, за да обсъдите възможностите. Една от най-щедрите оферти е шестмесечно освобождаване от плащания за собствениците на Hyundai и Genesis, които загубят работата си. Maserati опрощава закъснели глоби и глоби за недостатъчна наличност в разплащателната сметка. Сайтът Edmunds.com редовно актуализира списъка си с производители на коли и кредитори, които предлагат намаления или друга финансова помощ заради коронавируса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Искате да купите употребявана кола? Проверете в рентакар фирмите

публикувано

на

Виж цялата статия

Рентакар компаниите са едни от големите губещи от световната пандемия, породена от коронавируса. И няма как иначе да е, след като пътуващите хора останаха затворени вкъщи, а летищата се превърнаха в своеобразни градове призраци.

В петък Hertz, която обслужва Dollar and Thrifty агенциите, обяви фалит. Веднага се появиха очаквания сред експертите в бранша компанията да продаде голямо количество от колите, които използва. И това би трябвало да доведе до много изгодни оферти и сделки за купувачите на коли, прогнозират анализаторите.

 Големи намаления

Дори и когато нямаше криза, купувачите често можеха да намерят добри предложения за използвани автомобили при едни от големите рентакар агенции, в това число Hertz, Avis или Enterprise. Фирмите за коли под наем обикновено продават автомобилите си след година или две ползване. Например Enterprise, която обслужва Alamo и National, продава милиони използвани коли годишно в световен мащаб, според говорител на компанията. Те често правят това онлайн със съществени намаления на други продавачи на употребявани автомобили.

Пример за подобна изгодна сделка е Иван Дръри, анализатор на автомобилната индустрия в Edmunds, компания за продажба на нови и стари автомобили. Преди година той купил използван Ford Fusion Hybrid от 2018 от Avis. Той предварително бил направил анализ на цените на използваните автомобили от 2017 година заради работата си и с изненада установил, че компаниите за рентакар продавали използваните си автомобили на много по-ниски цени от компаниите, които продавали употребявани коли. В зависимост от различните модели и техните специфики, купуването на автомобил от рентакар фирма в сравнение с продавач на коли на старо, може да излезе по-изгодно с от 5 до 15 на сто.

 Възползвайте се от пробните периоди

Повечето от основните рентакар компании като Hertz, Enterprise, Alamo Avis, Budget и други, обявяват списък с употребяваните си автомобили за продажба на техните сайтове. Купувачите могат да се възползват от много щедри условия, включително и тест драйв, за разлика от ситуацията при традиционните продавачи на употребявани коли. Дръри например разказва, че е можел да вземе колата си за часове от рентакар компанията, преди да реши дали да я купи.

Hertz дори ще ви докарат колата за тест драйв до дома ви, ако живеете до 75 мили (120 км) от техен рентакар офис.

Hertz имат и програма за наем преди покупка, която предлага изгодни условия за тридневен наем за потенциални купувачи. От Enterprise предлага седемдневен период за обратно изкупуване на употребяваните им автомобили. През тази седмица колата може да бъде върната за същата цена, на която е купена, минус 200 долара такса за възстановяване, според сайта на компанията.

 Но дали колата е в добро състояние

Купуването на употребявана кола от рентакар фирма изглежда притеснително за някои хора, защото може да не е била ползвана внимателно и с грижа. И наистина не всички, които наемат автомобили, се отнасят към тях внимателно като към собствени. Освен това колите под наем често са изминали повече километри в сравнение с личните автомобили. От друга страна обаче, фирмите за коли под наем имат грижата да ги поддържат в добро състояние, за да могат да запазят цената им по-дълго време и за да са сигурни, че клиентите им няма да имат проблем с тях.

Потенциалните купувачи със сигурност би трябвало да се възползват от дългите периоди за изпробване, за да заведат колата на автомеханик и да са сигурни, че няма скрити проблеми, казва Джон Линков, редактор в списание Consumer Reports, пред CNN. Компаниите за коли под наем предлагат специални сертифицирани програми и предлагат щателни проверки на автомобила, но въпреки това би било по-добре и един независим преглед, смята още Линков. Той препоръчва и да си купите употребяван автомобил от някоя от основните и по-големи фирми, отколкото от малки. Това е така, защото малките компании може да продават автомобили, които вече са били употребявани, когато са ги купили, обясни Линков.

Проверете възможностите за финансиране

Купувачите трябва да проверят и финансовите опции, преди да преминат към покупка. Фирмите за отдаване под наем често имат добри финансови предложения. Avis например предлага кредит без първоначална вноска и без плащане в първите 45 дни.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada