Открийте ни и в

Вашето здраве

В САЩ: Двама пациенти са излекувани от левкемия с генна терапия

Лечението включва събиране на собствени Т-клетки на пациента и генното им модифициране в лабораторни условия, за да могат да откриват и атакуват раковите клетки

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

През 2010 г. лекари прилагат на Дъг Олсън, който страда от левкемия, експериментална генна терапия, която превръща част от кръвните му клетки в убийци на ракови клетки, предаде Асошиейтед прес.

Повече от десетилетие по-късно в тялото му няма и следа от рак.

Терапията е излекувала Олсън, както и още един пациент, твърдят лекари от университета на Пенсилвания, според които за първи път лечение е било изследвано за толкова дълъг период от време.

Пробив: Българка в основата на ново лекарство срещу рак

“Чувствам се чудесно. Все още съм много активен. До 2018 г. участвах в полумаратони”, каза 75-годишният Олсън, който живее в Плезантън, Калифорния. “Това е лечение. И не го казват напразно”.

Лекарите му описват двата случая в изследване, публикувано в сп. “Nature“. Според тях двата случая показват, че терапията, наречена CAR-T (CAR – химерни антигенни рецептори б.р.) клетъчна терапия, може да атакува раковите клетки незабавно, остава в тялото няколко години и се доразвива, за да предпазва от болестта. Тези т.нар. “живи лекарства” се използват от хиляди пациенти по света за лечение на някои видове рак на кръвта.

Въз основа на резултатите “вече можем да заключим, че CAR-T клетките могат да лекуват левкемия”, каза д-р Карл Джун, един от авторите на изследването.

Лечението включва събиране на собствени Т-клетки на пациента и генното им модифициране в лабораторни условия, за да могат да откриват и атакуват раковите клетки. Модифицираните клетки се връщат в организма на пациенти чрез интравенозна инфузия.

Олсън е подложен на терапията, след като от години се бори с болестта. Когато лекарите му поставят диагноза хронична лимфоцитна левкемия през 1996 г., той си помислил, че му остават още няколко месеца живот.

Подлага се на химиотерапия, след което лекарят му д-р Дейвид Портър му предлага трансплантация на костен мозък или да участва в изследването на терапията с CAR-T клетки.

Олсън, който ръководи компания за лабораторни продукти в Ню Хемпшър, казва, че се вдъхновява от науката и би предпочел да избегне трансплантация на костен мозък.

Няколко седмици, след като се подлага на терапията, се почувствал зле за около седмица и постъпва за три дни в болница. На следващата седмица лекарят му казва, че в тялото му не може да се открие нито една ракова клетка, спомня си Олсън.

При другия пациент Бил Лувдиг резултатите от лечението са сходни.

Изследователите казват, че с течение на времето модифицираните клетки се развиват и много от тях се превръщат в “помощници”, които действат с другите клетки за унищожаване на рака.

Клетките-помощници в даден момент стават доминиращи и при двамата пациенти.

Учените се надяват терапията в бъдеще да се прилага и при други видове рак. Миналата година генната терапия бе одобрена в САЩ за лечение на множествен миелом при възрастни.

“Голямото научно предизвикателство е как да накараме терапията да действа срещу твърди тумори”, като тези на бял дроб, дебело черво и други, каза д-р Джун.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено