Открийте ни и в

Войната в Украйна

В САЩ подкрепят Украйна, но не искат война с Русия

Въпреки широката подкрепа за санкциите, те създадоха политически проблем за Байдън и други демократи, тъй като доведоха до повишаване на цените на газа и горивата

публикувано

на

В САЩ подкрепят Украйна, но не искат война с Русия

Два месеца след като Русия нахлу в Украйна, американците са решителни в подкрепата си за нападнатата страна, като голямото двупартийно мнозинство подкрепя засилените санкции срещу Русия и подкрепя военната и хуманитарна подкрепа за украинците, според The Washington Post.

Като цяло 73 процента казват, че Съединените щати помагат колкото е необходимо или твърде малко, на Украйна. В същото време 72 процента се противопоставят на директните военни действия на САЩ срещу руските сили, докато 21 процента подкрепят идеята. Дори сред онези, които казват, че Съединените щати правят твърде малко, за да подкрепят Украйна, 57 процента се противопоставят на преките военни действия, нещо, което президентът Байдън каза, че не се обсъжда, като многократно предупреждава, че подобен ход може да доведе до „трета световна война“.

Констатациите показват, че политиките на Байдън до голяма степен отразяват предпочитанията на американците, когато става въпрос за руската инвазия. Байдън непрекъснато увеличава военната и хуманитарна помощ за Киев — той поиска от Конгреса в четвъртък още 33 милиарда долара финансиране — като същевременно затяга редовно санкциите срещу Москва. Но той също така побърза да подчертае, че няма да изпрати американци в Украйна или да предприеме други действия, като въвеждане на забранена за полети зона, които могат да доведат до пряк военен сблъсък с Русия.

САЩ отпускат $700 млн. за Украйна и съюзниците, които я въоръжават

Въпреки широката подкрепа за санкциите, те създадоха политически проблем за Байдън и други демократи, тъй като доведоха до повишаване на цените на газа и горивата.

Около 2 от 3 американци, или 66 процента, казват, че са загрижени за санкциите, които допринасят за по-високите разходи за храна и енергия у дома. Но дори сред тези, които са загрижени, че санкциите стимулират инфлацията, 64 процента подкрепят увеличаването им.

Байдън се опита да подготви нацията за финансовата щета, произтичаща от кризата в Украйна, обвинявайки за това руския президент Владимир Путин и и приписвайки му отговорността за покачването на цените по бензиностанциите.

Американците са широко разтревожени от ескалацията на конфликта, като 81 процента казват, че се страхуват, че войната ще се разпространи в други европейски страни, 80 процента са загрижени за участието на американските сили в битките и 80 процента са загрижени за използването на ядрени оръжия от Русия. Петдесет процента казват, че са “много загрижени” заради ядрените оръжия.

Одобрението на Байдън за поведението им по време на войната в Украйна – както и за справянето му с пандемията – помогна за укрепване на общия му рейтинг, който се увеличи с пет пункта от 37 процента през февруари до 42 процента в новата анкета. Все пак Байдън остава солидно в отрицателна зона, като 52 процента не одобряват работата му на фона на постоянните опасения за икономиката.

В четвъртък Байдън призова за драматично увеличаване на помощта за Украйна, като призова Конгреса да приеме нов пакет от разходи от 33 милиарда долара, който включва военна и хуманитарна помощ.

Искането допълнителна помощ дойде в момент, когато Съединените щати са решили, както се изрази министърът на отбраната Лойд Остин, че Украйна “може да спечели – те могат да спечелят, ако имат правилното оборудване, правилната подкрепа”. Помощта ще се гласува, когато боевете се изместват към източната част на страната и се очаква да продължат дълго.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА