Открийте ни и в

Вашите пари

Нови чекове заради COVID-19: Кой и по колко може да получи

Подпомогнати са останалите без работа и бизнесите, но не и местните власти

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Късно вечерта в понеделник Конгресът гласува пакет нови финансови стимули за икономиката заради пандемията от COVID-19 в размер на $900 млрд. Споразумението, плод на месеци преговори между Републиканската и Демократическата партия, първо беше подписано в Камарата на представителите, а след това и в Сената.

Ето какво включва пакетът стимули:

 Чекове по $600

Пакетът включва директни плащания от 600 долара на физически лица. Това е половината от сумата, предоставена при първия кръг помощи през пролетта. Както при първия кръг, плащанията ще се изпращат само на хора с годишен доход под $75 000 или семейства, които печелят по-малко от $150 000 на година. Допустимите семейства биха получили допълнителни 600 долара на дете – което е със 100 долара повече, отколкото Конгресът даде на семействата в първия кръг на облекчения през пролетта.

 Обезщетения за безработица

Безработните ще получават $300 седмично федерални помощи в продължение на 11 седмици, от края на декември до средата на март. Сумата е половината от по-ранния федерален пакет помощ, който изтече в края на юли. Освен това със споразумението се удължават две други програми за безработицата заради пандемията, които бяха създадени през март. Понастоящем и двете трябва да изтекат в края на тази седмица, което засяга около 12 милиона души.

Програмата за подпомагане на безработните по време на пандемията вече ще обхваща и хора на свободна практика, независими изпълнители, самостоятелно заети лица и други, засегнати от коронавируса.

Програмата за спешно компенсиране на безработни по време на пандемия пък осигурява допълнителни 13-седмични плащания на тези, които изчерпват своите редовни държавни помощи.

И двете програми ще бъдат затворени за нови кандидати в средата на март и след това постепенно ще бъдат прекратени в началото на април.

 Заеми за малкия бизнес

Чрез пакета стимули ще бъде отворена отново Програмата за защита на заплатите, така че някои от най-силно засегнатите малки предприятия могат да кандидатстват за втори заем.

Програмата спря да приема заявления за първия кръг от заеми през август. Тя конкретно определя 12 милиарда долара за притежавани от малцинства бизнеси и за много малки предприятия.

За разлика от CARES Act от март, този законопроект отделя 15 милиарда долара за места за живи изпълнения, независими киносалони и културни институции. Той също така разширява допустимостта до повече организации с нестопанска цел, както и местни вестници, телевизионни и радиостанции.

Училища и грижи за деца

Приетият пакет ще осигури 82 милиарда долара помощ за училища и колежи.

Допълнителни 10 милиарда долара са включени в подкрепа на доставчици на грижи за деца, които са изпаднали в затруднение заради пандемията.

Помощ за наемите

Споразумението ще удължи до 31 януари защитата от изгонване, която изтичаше в края на годината.

Също така ще осигури помощ за наемане на жилища в размер на 25 милиарда долара за лица, загубили източника си на доход по време на пандемията.

Помощ за храненето

Сделката ще увеличи ползите от SNAP с 15% за шест месеца, но няма да разшири допустимостта на семейства до нея. Федералната програма помага на милиони американци с ниски доходи да сложат храна на трапезата си.

Приетият пакет също така ще разшири програмата Pandemic-EBT за семейства с деца под 6-годишна възраст. До момента тя осигуряваше пари на семейства с ниски доходи с деца в училищна възраст вместо безплатното и намалено хранене, които биха получили в училище.

Сделката също ще изпрати 400 милиона долара на хранителни банки и складови помещения за храна чрез Програмата за спешна хранителна помощ.

Тя ще осигури и 175 милиона долара за хранителни услуги за възрастни хора, като „Хранене на колела“, и 13 милиона долара за Програмата за хранителни добавки, която обслужва повече от 700 000 възрастни американци месечно.

Финансиране на ваксините

Споразумението ще осигури 20 милиарда долара за закупуване на ваксини, така че те да бъдат на разположение безплатно за тези, които се нуждаят, както и още 8 милиарда долара за разпространение на ваксини.

Междувременно отиващият си президент Доналд Тръмп отхвърли помощния пакет. Той го окачестви като „срамен“ и поиска увеличаване на сумата, която да получават изпадналите в затруднение семейства.

„Искам от Конгреса да измени законопроекта и да увеличи нищожните 600 долара на 2000 долара или на 4000 долара на двойка. Искам също така Конгресът да премахне непотребните и скъпо струващи елементи от този закон“, заяви Тръмп във видео, публикувано в twitter.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси отговори на президента в туитър, че съпартийците й отдавна искат такава помощ за американците. Тя се очаква още в сряда да подложи за гласуване увеличената помощ за американците от $2,000.

Какво остана извън споразумението?

Окончателната сделка не съдържа никаква пряка помощ за щатските и местните власти. Разпоредбата беше сред най-спорните по време на преговорите.

Демократите от Камарата бяха осигурили 875 милиарда долара в закона за финансови помощи, приет през май, за да помогнат на щатите и местните власти да се борят с по-ниските данъчни приходи поради пандемията. Но републиканците се противопоставиха на отпускането на допълнителна помощ от над 150 милиарда долара през март, които можеше да се използват само за разходи, свързани с коронавируса. Законодателите от Републиканската партия заявиха, че не искат да спасяват щати, които са управлявали лошо финансите си.

Това е вторият по обем пакет от икономически стимули в американската история след предишния от 2,7 трилиона долара, гласуван през март. С новия пакет сумата ще скочи до над 3 трлн. долара в рамките на година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Купувачите на жилища в САЩ притиснати да решават веднага

Индианаполис, Денвър и Сиатъл са сред местата, където имотите се продават най-бързо

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Купувачите на жилища в САЩ трябва да мислят по-бързо отвсякога, за да стигнат до сделка, което принуждава много от тях да вземат прибързани решения за това каква къща да купят и колко да платят, пише Wall Street Journal.

Между юли 2020 г. и юни 2021 г. жилищата за продажба са останали на пазара за среден период от едва една седмица преди подписването на договор, показва допитване на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Това е спад спрямо три седмици по-рано и бележи ново рекордно дъно от началото на воденето на статистика през 1989 г.

Бързите продажби обясняват защо броят на продадените жилища расте до многогодишни върхове по време на пандемията от COVID-19, въпреки че наличностите от жилища за продажба остават ниски.

Пандемията стимулира най-големия бум на жилищния пазар от над десет години. Купувачите, които успяха да запазят работата си, са потърсили повече пространство, за да работят от разстояние, и са се възползвали от ниските лихви по ипотечните кредити. Много домакинства също така спестиха повече по време на пандемията и се възползваха от растящия фондов пазар.

Същевременно

предлагането е ограничено

Предпазливостта при огледите на жилища по време на COVID-19, нежеланието на някои собственици да излизат на конкурентния жилищен пазар и възможностите за рефинансиране при ниски лихви кара много евентуални продавачи да задържат обявяването на жилището си за продажба.

При толкова бързо растящ пазар купувачите нямат много време да обмислят една от най-големите покупки в живота си и понякога пренебрегват традиционни предпазни мерки. Много купувачи се отказват от правото си да прекратяват договор заради ниска оценка или неблагоприятен оглед, за да направят офертите си по-конкурентни в ожесточеното наддаване.

Жилищата обичайно се продават на цена малко под офертната, но в годината до юни средната продажна цена отговаряше напълно на офертната и достигна най-високото ниво, откакто NAR води данни от 2002 г. Средната продажна цена за този период беше 305 хил. долара, което е ръст спрямо 272 500 долара година по-рано, показват данните на асоциацията, цитирани от „Инвестор“.

През септември пазарите, където жилищата са се продавали най-бързо, са Индианаполис, Денвър, Гранд Рапидс, щата Мичиган, Сиатъл и Такома, Вашингтон, сочат данни на компанията Redfin.

Инструменти, които позволяват на купувачите да оглеждат жилища от разстояние и да насрочват онлайн огледи, също са помогнали за ускоряването на процеса по покупка на жилища през миналата година, казват брокери. Големият дял на

купувачите с пари в брой

включително инвеститори, също е допринесъл за бързите обороти на пазара, допълват те.

Заради продължаващия недостиг на жилища на пазара много купувачи заемат изчаквателна позиция. Около две трети от активните купувачи са търсили жилище най-малко три месеца, сочи допитване от септември на Националната асоциация на жилищните строители. Около 45% от тези купувачи са заявили, че не са успели, защото други купувачи са предложили по-висока оферта.

Нажеженият жилищен пазар се охлади леко през последните месеци, тъй като много купувачи не искат да сменят жилището през зимните празници. Но брокери твърдят, че много жилища продължават да се продават бързо и при много подадени оферти. Активните обяви през четирите седмици до 31 октомври са намалели с 22% спрямо година по-рано, показват данните на Redfin.

Но някои купувачи може да са склонни да се сдобиват с жилище през обичайно бавния сезон на празниците с надеждата да срещнат по-малко конкуренция, казва Майк Мидлър, главен изпълнителен директор на компанията Century 21 Real Estate, филиал на Realogy Holdings Corp.

„Има толкова много хора, които са били изтласкани, и определено има натрупано търсене“, допълва той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

220 000 са обезщетенията за безработица в САЩ

Това е повече с 23 000 спрямо седмица по-рано, когато беше ударено 50-годишно дъно

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Молбите за обезщетения за безработица в САЩ през изминалата седмица са 220 000, съобщи Министерството на труда.

Това е повече с 23 000 спрямо седмица по-рано, когато беше ударено 50-годишно дъно.

Все пак повишението не е изненада за икономистите.

Първоначални молби за безработица, седмица, приключила на 27 ноември са: 222 000 при 240 000 очаквани и 199 000 през предходната седмица.

Продължаващи искове, седмица, приключила на 20 ноември са: 1.956 милиона при 2,002 милиона очаквани и 2,049 милиона през предходната седмица.

В САЩ много работодатели изпитват голям недостиг на работна ръка.

Към октомври цивилната работна сила все още намалява с близо 3 милиона в сравнение с нивата от февруари 2020 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Дългът – как да се справим?

Няколко стъпки, които могат да помогнат, когато задълженията ви излязат извън контрол

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Заемът е възможност, който може да се окаже изключително полезен в дадена ситуация, но има моменти, когато натрупването на задължения излиза извън контрол и това може да се окаже сериозна заплаха за финансовото ви състояние.

Ако сте натрупали значителни дългове, изпитвате трудности с изплащането и не знаете как да подходите към ситуацията, вижте съветите на Financer как стъпка по стъпка да се справите с проблема.

 Не отлагайте

Не отлагайте задължения. Затъването в дългове може да бъде изключително стресово преживяване. Дори да се чувствате изкушени просто да игнорирате ситуацията или да отложите разрешаването й, в никакъв случай не го правете.

Шансовете ви да успеете да излезете от нея са най-високи, когато своевременно погледнете обективно на нещата и вземете незабавни мерки.

В най-изгодна позиция да се справите с проблема сте тогава, когато още не сте допуснали просрочия по кредита. Това е момент, в който все още можете да преговаряте с кредитора за по-поносими за вас условия, както и да потърсите варианти за рефинансиране от друга компания.

Оценете реалистично

Няма как да тръгнете в правилната посока, ако нямате ясна представа къде се намирате. Затова на първо място е важно да оцените както размера на „щетите“, така и възможностите си за реакция.

Направете списък на задълженията

Постарайте се да разберете колко точно дължите и при какви условия. Опишете всеки заем, заедно с остатъка по главницата, размера на вноската, лихва, срок, компанията, която го е отпуснала, както и с „наказателни“ такси и лихви, падеж на погасителните вноски, забавяне по плащанията в дни, ако има такова.

В случай, че сте натрупали значителен брой кредитни задължения, най-добре е да направите проверка за тях, за да не рискувате да пропуснете нещо.

След като съставите своя списък, се върнете към договорите за кредит, които сте подписали. В тях (или в общите условия) са описани наказателните лихви при просрочие, както и кога започват да се начисляват и ще можете да прецените кои от заемите се нуждаят най-спешно от вашето внимание.

С какъв ресурс разполагате

Едно от най-важните неща, когато имате задължения, е да сте наясно с какви ресурси разполагате за тяхното погасяване.

Помислете каква част от дохода си можете да отделяте за тази цел. Ако не следите за какво харчите, добра идея е да започнете, като научите как да си съставите бюджет. Това ще ви позволи да оцените много по-обективно кои разходи са належащи и от кои можете да се лишите поне временно.

При тегленето на кредит повечето хора не разполагат с натрупани средства. Има обаче и такива, които едновременно изплащат кредит и спестяват или инвестират. Ако се разпознавате в тази ситуация, може би е добра идея да сравните доходността на инвестициите си с лихвата по кредита. В почти всички случаи ще установите, че по заемите си плащате повече, отколкото спестените пари ви носят.

Използвайте тези средства за погасяване на задълженията си – така ще платите по-малко лихви, а и ще освободите по-голяма част от бъдещите си приходи, за да можете да се върнете към спестяването.

Подобрете условията по кредита

Ако кредитите ви все още са редовно обслужвани, разполагате с няколко варианта да подобрите условията по тях.

  • Предоговаряне

Предоговарянето на кредита е начин да намалим срока му или размера на вноската, обезпечението, падежа и други условия, като останем длъжници на същата банка или кредитна компания.

За тази услуга обикновено има такси, за това е важно да разберем предварително какви са те и да преценим дали идеята е добра. Всеки кредитор има интерес да си върне отпуснатите средства, така че ако се обърнете към компанията своевременно, ще можете да потърсите вариант, който работи и за двете страни.

  • Рефинансиране

Пазарът на кредитирането е изключително динамичен и има голяма вероятност друга компания да ви предложи по-изгодни условия по вашия заем.

Проучете различните оферти от други кредитори – сравнете ги както една с друга, така и с възможните варианти за преструктуриране, и изберете тази, която най-добре отговаря на нуждите ви.

Имайте предвид, че в зависимост от типа кредит, рефинансирането на задължения може да включва определени такси. Постарайте се да се информирате какви са те, преди да вземете окончателно решение.

 

(Следва продължение)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА