Открийте ни и в

САЩ

В Сената на САЩ започва битката за реформа на изборното законодателство

Демократите имат проблем с опозицията в собствените си редици

публикувано

на

На снимката: лидерът на демократите в Сената Чък Шумър

Тежка задача очаква демократите в Сената на Конгреса на САЩ, където започнаха дебатите по законопроекта за изборна реформа. Те ще трябва да намерят начин да заобиколят или свалят правилото за филибастъра, за да могат да прокарат реформата с обикновено мнозинство, но имат проблем с вътрешната опозиция.

В Сената е нужно достигане на супермнозинство от 60 гласа, за да се приключат обсъжданията и да се пристъпи към гласуване на текста. Лидерът на демократите там Чък Шумър  представи и процедура, която ще позволи да се прокара законопроекта и само с обикновено мнозинство – с 51 гласа, с които неговата партия разполага, срещу 50 за опозицията. Двама сенатори от умереното крило на демократите обаче отказват тази маневра и освен това се противопоставят и на самата реформа.

Дебатите за реформата започнаха почти година, след като Байдън положи клетва като президент на САЩ и 10 месеца преди изборите за подмяна на състава на Камарата на представителите и на част от Сената.

Сенатът не прие допълнителни санкции за "Северен поток 2"  

Чрез тази реформа Байдън обещава да защити достъпа до урните на афроамериканците. Той иска да създаде законова рамка за организиране на федералните избори и се опитва същевременно да анулира серия от рестрикции, приети в редица консервативни щати след изборите през 2020 г. Сред тях е например забраната, наложена в Джорджия, да се раздават напитки и закуски на чакащите на опашката за гласуване, или забраната да се рекламира гласуването по пощата, въведена в Тексас.

Според републиканците тези рестрикции засилват сигурността на изборите в страната. Неправителствени организации обаче критикуват тези мерки, които според тях, са насочени срещу и дискриминират афроамериканците, които гласуваха в голяма степен за Байдън на последните избори.

Лагерът на президента иска на всяка цена да приеме голямата реформа преди междинните избори, на които демократите рискуват да изгубят крехкото си мнозинство в Конгреса. Републиканската опозиция е против реформата и твърди, че тя ще позволи на демократите да поемат контрола върху изборите в цялата страна.

На два пъти самият Байдън посети Сената в опит да постигне напредък по прокарването на реформата. Тези визити бяха и индикация колко държи той на този въпрос.
Законопроектът вече е одобрен в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА