Открийте ни и в

СВЯТ

В Сингапур ще екзекутират мъж с умствени увреждания

Мъжът обжалва с мотива, че екзекуцията на човек с умствени увреждания противоречи на международното право

публикувано

на

Роднините на малайзиец с умствени увреждания, който трябваше да бъде обесен в Сингапур, приеха драматично решението на съда, след като отчаяният последен опит да се спре екзекуцията се провали.

През 2009 г. Нагаентран К. Дхармалингам е арестуван за трафик на малко количество хероин в града-държава, който има едни от най-строгите закони за наркотиците в света, а през следващата година му е издадена смъртна присъда.

Присъдата за обесването му предизвика широка критика поради опасения за интелектуалните му затруднения, като сред осъдилите я бяха Европейският съюз и британският милиардер Ричард Брансън.

След като изчерпаха всички обичайни възможности за обжалване, властите насрочиха екзекуцията за сряда. Днес майката на осъдения направи последен опит да убеди съда да спре обесването му.

“Искам синът ми да се върне жив, затова съм тук. Ние сме в тежко положение”, заяви Панчалай Суперманиям пред Апелативния съд чрез преводач. Тя твърди, че е налице конфликт на интереси, тъй като главният съдия на Сингапур, който е ръководил и отхвърлил предишното обжалване на сина ѝ, е бил главен прокурор на страната, когато той е бил осъден.

Съдия Андрю Фанг, оглавяващ състав от трима съдии, бързо отхвърли отвода, като го определи като “несериозен” и “премерен опит” да се забави обесването. Няколко от роднините на Нагаентран присъстваха в съда по време на изслушването. Те плачеха и стискаха ръката му през малък отвор в стъклената преграда на подсъдимата скамейка.

34-годишният Нагаентран изглеждаше сдържан и се опита да ги утеши, преди да поиска време насаме със семейството си.

Първоначално беше планирано да бъде екзекутиран през ноември, но обесването беше отложено, тъй като той се опита да обжалва на основание, че екзекуцията на човек с умствени увреждания противоречи на международното право.

Мъжът беше арестуван на 21-годишна възраст при опит да влезе в Сингапур с пакетче хероин с тегло около 43 грама, което се равнява на около три супени лъжици. Поддръжниците му твърдят, че той има коефициент на интелигентност 69, което е признато за увреждане, и е бил принуден да извърши престъплението.Властите обаче защитават присъдата му, като заявяват, че, според съдебните експертизи, по време на престъплението той е знаел какво прави.

В интервю за АФП Брансън призова президента на Сингапур Халима Якоб да помилва Нагаентран, наричайки смъртното наказание “нехуманно”. Сингапур възобнови екзекуциите миналия месец след от повече от две години прекъсване и активистите се опасяват, че властите са готови да започнат вълна от обесвания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА