Открийте ни и в

Любопитно

В тв шоу невръстни хлапета на възраст 2-6 г. се разхождат сами и пазаруват по пазари и магазини

3-годишната Юка пресича петлентовия път, отива до рибния пазар и носи рибата, която майка й е поръчала да купи

публикувано

на

Японската продукция „Old Enough!“ в момента е изненадващ хит в Netflix. Програмата, наречена „риалити шоу“, привлича вниманието поради темата си и участниците в нея са малки деца, но също така е изложена на критика.

В програмата, чието оригинално японско име е „Hajimete no Otsukai“ („Моята първа работа за донеси и вземи“), малки деца на възраст 2-6 години отиват на места, далеч от домовете си, като пазари, супермаркети и зеленчукови пазари, за първи път, като се разхождат сами или с градски транспорт и запълват недостатъците на къщата.

В първия епизод на шоуто 2-годишният Хироки, който току-що се е научил да ходи, напуска къщата си, минава през претъпкани улици до супермаркет, който е на два километра, и се връща да купи рибна торта, къри и букет от цветя.

Струва си да се види сладостта на Хироки, който прави знака “Стоп” към колите с малкото жълто знаме в ръка на улицата, където трафикът се движи бързо.

Главната героиня на четвъртия епизод, 3-годишната Юка, пресича петлентовия път, отива до рибния пазар и носи рибата, която майка й е поръчала да купи.

Разбира се, нещата невинаги вървят добре. Някои от малките понякога забравят нещо, за да купят, или изпускат нещо, което са купили, по пътя. Въпреки тези сладки инциденти, гордостта от изпълнението на задачата е достатъчна, за да свърже публиката към екрана за кратко време.

В Япония много деца ходят сами на квартално училище пеша, което е естествено.

Професорът по транспортно планиране в университета в Токио Хиронори Като заявява, че пътищата и улиците в страната са планирани по начин, който позволява на децата да ходят безопасно, ограниченията на скоростта се поддържат ниски и шофьорите са научени да отстъпват на пешеходците.

Някои от зрителите извън Япония, които станаха свидетели на такива малки деца за първи път в живота си, признават, че са били изумени от независимостта и самочувствието на японските деца на толкова малка възраст.

Някои експерти по образованието подчертават важността децата да се учат да бъдат самодостатъчни от ранна възраст.

„Това е типичен японски стил на родителство и може да е удивителен за други страни“, каза японският експерт по детско развитие Тошиюки Шиоми пред New York Times.

Например, в един епизод от сериала малко момиченце напуска къщата и тръгва. Тогава тя мисли, че се е загубила, и се прибира вкъщи разплакана. Но събира смелост и отново тръгва на път и този път успешно изпълнява поставената й задача.

„В японската култура да бъдеш независим не означава да спориш с другите и да изразяваш себе си. Това означава да се адаптираш към групата, докато се занимаваш с ежедневните си задължения, като готвене, носене и поздравяване на хора, които се срещат на пътя“, каза Шиоми.

Има обаче и такива, които оценяват телевизионната програма като насилие над деца и критикуват посланието, което иска да предаде.

Австралийският детски психолог Лиз Уеструп каза: “Притеснявам се, че децата и техните родители също гледат шоуто. Те приемат, че “детето ми също може да свърши тази работа”, без да знаят колко предпазни мерки се вземат зад кулисите.”.

Въпреки че има специални елементи, които гарантират безопасността на децата, без да бъдат видени по време на снимките на програмата, сред критиките е и че принадлежи към един остарял период, който смята, че се създава изкуствено чувство за сигурност и преобладават различни социални норми.

Програмата, която се показва в тричасови специални епизоди два пъти годишно по японската телевизия, се превърна в феномен и има невероятните 25 процента гледаемост.

Вдъхновението за „Моята първа работа за донеси и вземи“ е книга с истории, написана от Йорико Цуцуи през 1977 г., която разказва за приключенията на момче на име Мики.

Историята на оригиналното телевизионно шоу датира от 30 години. Дотолкова, че някои от родителите в епизодите, които в момента се показват в Япония, са деца участници от миналото.

Сега се прави британска версия на формата, създаден от Nippon TV.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено