Открийте ни и в

Коронавирусът

В Токио засилват мерките срещу COVID-19

Гражданите продължават да бъдат призовавани да не напускат домовете си ненужно

bgvoice

публикувано

на

Властите в Япония се готвят официално да поискат от правителството на страната да въведе засилени мерки срещу разпространението на коронавирус в столицата Токио поради влошената динамика на растежа на броя на новите случаи.

Отбелязва се, че в близко бъдеще може да бъде изпратена официално подходяща молба. По този начин Токио ще се превърне в четвъртата префектура в Япония, където властите са въвели засилени мерки срещу разпространението на коронавирус.

По-рано тази седмица подобни мерки бяха предприети в префектурите Осака, Мияги и Хиого. Като част от тези мерки, по-специално местните власти могат да ограничат работното време на заведенията за хранене до 20:00 ч. и да изискват от ресторантьорите да забраняват на хора със симптоми на инфекция и без защитни маски да посещават заведения.

В случай на отказ да се съобразят със съответните изисквания, префектурните власти са оправомощени да налагат глоби от ресторанти в размер до 200 000 йени – до 1818 долара.

Освен това обхватът на тестовете за коронавирус, проведени в региона, беше разширен и беше подготвен максималният брой карантинни съоръжения и болнични легла за заразените.

В същото време префектура Осака вече обяви, че въвежда местен извънреден режим поради влошаването на ситуацията. Ден преди това Япония отбеляза максимално увеличение през последните два месеца на нови случаи на коронавирусна инфекция – най-малко 3,4 хил.

Най-тежката ситуация беше в западната префектура Осака. Там лекарите откриват над 870 инфекции на ден, което е максимумът за цялото време на пандемията. Освен това 70% от леглата в болниците на префектурата вече са заети.

Японските власти въведоха извънреден режим в няколко региона на страната още на 7-ми януари. Продължи най-дълго (до 22-ри март) в Токио и прилежащите префектури Канагава, Сайтама, Чиба.

Правителството обаче ще продължи да регулира ресторантите и баровете. Преди да бъде отменено извънредното положение, им беше наредено да затварят в 20:00 ч. и да спрат да продават алкохол един час преди това.

След отмяната на ограничението работното време на тези заведения беше удължено до 21:00 ч. Гражданите също продължават да бъдат призовавани да не напускат домовете си ненужно, а частният бизнес се насърчава да премести служителите си на работа от влкъщи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

2000 чужденци борили се на първа линия срещу COVID-19 вземат френско гражданство

Това са здравни работници, охранители, детегледачки, касиери, домашни помощници, служители в отдел „Чистота“ и др

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Над 2000 чуждестранни работници във Франция, които са били на първа линия в борбата с епидемията от коронавирус и „са показали своята привързаност към френската нация“, получиха френско гражданство, съобщи в сряда вътрешното министерство.

„Към днешна дата гражданство са получили 2009 души, в това число 665 деца“ в рамките на ускорена процедура, се казва в изявление на министерството.

През септември делегираният министър по въпросите на гражданството Марлен Шиапа възложи на областните полицейски власти да ускорят и улеснят достъпа до френско гражданство за хората, които „са дали активен принос“ в борбата срещу COVID-19: здравни работници, охранители, детегледачки, касиери, домашни помощници, служители в отдел „Чистота“ и др.

Оттогава „са били внесени над 8000 молби, които са в процес на проучване и ще бъдат разгледани най-внимателно“, се казва още в изявлението.

Изпратената до областните полицейски управи инструкция позволява да се използва принципа на „извършена значима служба“ към държавата, за да се намали изискваният минимален срок на пребиваване във Франция на две години вместо пет.

През 2020 г. общо 61 371 са получили френско гражданство, с 20 процента по-малко от предишната година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Втора смърт в Канада след ваксина с AstraZeneca

Жертвата е на 50 години

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Жена от Алберта на около 50 години почина след ваксинация с AstraZeneca. Д-р Дина Хиншоу заяви, че смъртта е настъпила след образуване на тромби.

По време на пресконференция в сряда сутринта министърът на здравеопазването Тайлър Шандро изказа своите съболезнования.

Не е съобщена допълнителна информация за случая, нито е ясно каква е самоличността на жертвата.

„Въпреки че всяка смърт е трагична, важно е да помним, че рискът от летален изход или тежки последици от ваксината остава далеч по-малък от едно тежко протичане на заболяването“.

Това е вторият смъртен случай в Канада след ваксинация с AstraZeneca. До момента в Алберта са поставени 253 000 дози от препарата.

Властите в страната смятат, че приблизително един на всеки от 100 000 до 250 000 ваксинирани пациенти може да се образуват тромбози.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Канада изпраща 25 000 флакона ремдесивир на Индия

Индия в момента е огнище на коронавируса, с 382 000 нови случаи само за последните 24 часа

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Канада изпраща медицински консумативи до Индия, за да помогне на страната да се справи с увеличаващия се брой заразени от коронавируса. Военни ще доставят 25 000 флакона с антивирусното лекарство Ремдесивир и до 350 вентилатора, съобщи министърът на външните работи Марк Гарно.

Канадските въоръжени сили разположиха самолет CC-150 Polaris от базата на Трентън, за да натоварят флаконите с ремдесивир и 50 вентилатора, които са готови за изпращането.

Ремдесивир се използва за лечение на пациенти, които карат тежко коронавируса. 25 000 дози са достатъчни за 4000 курса на лечение.

„Канада е солидарна с хората в Индия“, каза Гарно. „Всички ние трябва да се обединим в този момент и да работим заедно в глобалната борба срещу този вирус, който опустошава живота по целия свят.“

Правителството заяви, че работи и чрез УНИЦЕФ за финансиране на до 1450 вентилатора.

Индия в момента е огнище на коронавируса, с 382 000 нови случаи само за последните 24 часа и 3 780 смъртни случая. Много експерти обаче смятат, че данните са силно занижени.

Много болници останаха без свободни легла, свършиха и апаратите за обдишване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
“Модерна“ прави нова ваксина – срещу много COVID варианти

Препаратът вече се тества, обявиха от компанията

Затвори