Открийте ни и в

Български истории

В Унгария ще отбележат деня на българската независимост

Селището е основано от български градинари, които се заселват на дунавския остров Чепел и създават градини

публикувано

на

В Унгария ще отбележат деня на българската независимост

Денят на българската независимост ще бъде отбелязан в Унгария, като традиционно това се случва в Халастелек. Градът се намира близо до Будапеща. Селището е основано от български градинари, които се заселват там, на дунавския остров Чепел и създават градини, които десетилетия наред зареждат будапещенските пазари със зеленчуци. Това съобщи за БТА Светла Кьосева – главен редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот “Хемус“.

Постепенно селището се е разраства, но и досега там живее най-компактната група българи в Унгария – около 60 семейства. В памет на родните градинари е издигнат паметник. С идването си те изместват останалите производители, тъй като произвеждат ранни зеленчуци (разсадът се прави в отоплени парници), създават сложна поливна система в градините си, сами продават зеленчука на пазарите, а продукцията им е евтина и достъпна.

Японци от Старозагорската опера представиха български народни песни в Токио

Поливането се е осъществявало с така наречения дулап, който представлява колело за изваждане на водата от река или кладенец. След като се извади, водата се оставя да се затопли на слънцето в плитки басейни и едва тогава се е пускала по каналите между лехите да напоява растенията. Този дулап, който на унгарски е получил името „българско колело“ – е изобразен на паметника в Халастелек. Моделът на дулапа е действащ, но естествено се задейства с мотор, а не с животинска тяга.

Халастелек е единственото селище в Унгария, чието име е изписано на табелата на града на кирилица.

Тържеството там привлича българи от цяла Унгария, както и местното население. В програмата са включени изпълнения на танцовите състави „Янтра“ и „Росица“, както и дегустация на български ястия и вина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено