Открийте ни и в

Българи в Америка

В Чикаго се проведе олимпиада за Левски (ВИДЕО)

публикувано

на

За 11-а поредна година в Чикаго се проведе олимпиада за Левски, с която се цели популяризиране на живота и делото на този наш толкова ярък национален герой. И този път организатор беше Българо-Американският център за културно наследство в Чикаго, основан от Кина Бъговска. „Много съм щастлива, че и тази година успяхме да съберем децата за поредната олимпиада, каза пред BG VOICE тя.

„Стартирахме през 2005 г. със сътрудничество с музея на Дякона в Карлово, които донесоха много красиви пана за Левски и ние ги показахме на българската общност. Тогава идеята беше да направим паметник. Имаме вече такъв. Така че и

сега нашата любов

която всеки си я носи, закътана в сърцето, още от България, продължи и тук, зад Океана, и виждате колко много деца с какъв ентусиазъм намират пътя към историята, намират пътя към Левски. Това е начинът, по който ние ще направим така, че българският дух да живее по света, независимо къде сме пръснати“, допълни още Бъговска.

Прескачане на плет

Събитието се проведе и с подкрепата на генералното ни консулство в Чикаго, център „Магура“, олимпийски клуб „Васил Левски”, ансамблите „Хоро“ и „Верея“, Съюза на българските писатели в Америка и по света, както и на Националния музей „Васил Левски” в град Карлово. За озвучаването с хубави български и патриотични песни се погрижи Йордан Илчев, а водеща беше Анелия Лазарова.

Момент от викторината

Участниците в олимпиадата

Приветствени слова казаха госпожа Бъговска, Добри Карабонев от Съюза на българските писатели в Америка и по света и генералният консул в Чикаго Иван Анчев. Беше прочетено и поздравително писмо от Дора Чаушева, директор на музея на Левски в Карлово.

Децата от българските училища се включиха във всички игри и в традиционната викторина с въпроси за делото на Апостола, съставени от Златина Костова, учител по история. Тази година участваха отбори от неделните школа „Джон Атанасов”, „Знание”, „Иван Рилски”, Малко българско училище заедно с филиала им „Алеко Константинов“, и „Нов живот”.

Изпълнение на хора

 

Всички деца отговориха правилно

на своите въпроси и отборите завършиха с равен брой точки. Последният решаващ въпрос също не затрудни никого и победителят беше решен чрез жребий. Шансът бе на страната на възпитаниците от „Джон Атанасов” и те станаха новите притежатели на наградите на организаторите – факла и статуетка във формата на пламък. Символично двете отличия бяха предадени от миналогодишните първенци Малко българско училище, които имаха честта да ги притежават цяла година. Награди за участието си получиха и останалите участници във викторината.

Генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев беше впечатлен от показаните знания. „Най-хубаво е, че децата показаха голям интерес към живота и делото на Левски и дълбоки познания за него, което говори за много добра работа на българските училища, много добро присъствие на българското семейство във възпитанието на български дух и традиции. Това са все неща, които ни радват“, каза той.

Малчуганите демонстрираха високо чувство на гордост от българското историческо наследство, а също и готовност да следват примера на Левски за постоянна смелост, честност и целеустременост. „Аз искам да бъда смела като Левски, защото той никога не се е предавал и когато турците са го гонели, той намира начин да се справя“, каза 13-годишната Тара. „Ако някой ти пречи, това не значи, че не може да продължиш да правиш това, което обичаш“, допълни съученичката й Дара, на 12 години.

Спортната част на олимпиадата включваше както занимателни игри за раздвижване като щафета с прескачане на обръчи, играта „рибарска мрежа”,

гоненица с шапки и опашки

така и такива със състезателен характер като прескок на летва. Имаше и игри за демонстрация на работа в екип като „Огледалце, огледалце”.

Разбира се, децата минаха и през препятствието прескачане на плет, така както се е наложило на Васил Левски малко преди залавянето му. Всички се справиха успешно с този прескок. Победители в прескока на летва пък станаха Кристиян Стоев при най-малките до 6 години, Анисия Ботева в групата от 6 до 8 години, Георги Димитров – от 8 до 10 г., Никола Киров – от 10 до 12 г., Алекса Николова – от 12 до 14 г., и Дара Запрянова и Тара Димитрова при най-големите. Награди получиха и най-малките участници в игрите – Даная, на 2 години, и Благо, на 3 години.

Чествания за Левски ще има и след олимпиадата. На 18 февруари българите в Чикаго могат да поднесат цветя пред Паметника на Апостола, църквата „Иван Рилски“ и пред мемориалната плоча с лика му в другата църква „Света София“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА