Открийте ни и в

СВЯТ

В Швейцария на 88 г. е починал Нобеловият лауреат Ричард Ернст

Изследванията му направиха възможно създаването на ядрено-магнитния резонанс

публикувано

на

Нобеловият лауреат за развитието на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) спектроскопия, Ричард Ернст, почина на 88-годишна възраст. Изследванията му направиха възможно създаването на ЯМР.

Отбелязва се, че Ърнст е починал на 4 юни в родния си град Винтертур, Швейцария. Причината за смъртта не е съобщена.

Ричард Ернст учи химическо инженерство в Швейцарския федерален технологичен институт през 50-те години. През 1962 г. получава докторска степен по физическа химия.

Ученият е работил в частния сектор в САЩ, преди да се завърне в колеж, където става професор.

Ернст е един от осемте швейцарски учени, получили Нобелова награда за химия. Той бе удостоен с наградата „за приноса му в разработването на методология за ядрено-магнитен резонанс с висока разделителна способност”.

Той инвестира по-голямата част от паричните награди в колекцията си от тибетско изкуство. Ернст получи и 17 почетни докторски степени.

„Като по-нататъшно развитие на ЯМР, Ернст постави и основите на ядрено-магнитен резонанс, който позволява да се показват тъкани и органи в човешкото тяло“, каза Швейцарският федерален технологичен институт.

ЯМР спектроскопията се е развила през последните 20 години, превръщайки се в една от най-важните инструментални техники за измерване в химията.

Разработката на Ернст сега се използва в почти всички области на химията, използва се на практика в университети и индустриални лаборатории.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА