Открийте ни и в

Анализи и коментари

Газовата индустрия се възползва от войната в Украйна, за да промени политиката на Байдън

За няколко седмици администрацията на Джо Байдън прие основните искания на газовата индустрия като политика

публикувано

на

Германия скоростно нагнетява газ в хранилищата си

Газовата индустрия се възползва от войната в Украйна, за да промени политиката на Байдън. До Белия дом бързо беше изпратено писмо, в което се настояваше за незабавно увеличаване на производството и износа на газ за Европа преди очакваната енергийна криза.

В писмото от 25 февруари, точно ден след като силите на Владимир Путин започнаха нападението си срещу Украйна, се отбелязва “опасният момент”, преди да се премине към списък с искания: повече сондажи в обществените земи на САЩ; бързо одобрение на предложените терминали за износ на газ; натиск върху Федералната комисия за енергийно регулиране – независима агенция, да даде зелена светлина на предстоящите газопроводи. До зимата на 2022 г. трябва да има “виртуални трансатлантически газопроводи”, които да текат от САЩ към Европа, предвиждат авторите.

Половин година след писмото инвазията на Русия

е спряла и на места се е оттеглила, но американската газова индустрия е постигнала почти всички свои първоначални цели.

Диамантът Кохинор върху короната на кралицата: четири държави претендират за него

За няколко седмици администрацията на Джо Байдън прие основните искания на газовата индустрия като политика.

Именно: проправиха пътя за нови тръбопроводи и съоръжения за износ, създадоха нова работна група за увеличаване на износа на газ за Европа и одобриха финансиране в размер на 300 млн. долара за подпомагане на изграждането на газовата инфраструктура на континента.

Фред Хътчисън, президент на LNG Alliens,

ндустриалната група, която изпрати писмото, само три седмици след началото на военните и лобистките усилия, разказва, че инерцията на компаниите в САЩ, които са искали да осъществят проектите си и просто не са били в състояние да получат дългосрочни договори, се е променила.

Мобилизация в България: Колко души може да вдигнем при нужда?

Реториката на администрацията на Байдън, която се обявяваше за дълбоко ангажирана с борбата с климатичната криза, се е “променила значително” само за една седмица, отбелязва Хътчисън. Създаването на работната група за износ на газ от Байдън беше “пряк отговор на предложението, представено от “Съюзници за втечнен природен газ”, похвали се групата през март.

Но възприемането на втечнения природен газ или LNG – газ, който е охладен до -160Cº, превръщайки се в течност, която може да бъде транспортирана в чужбина, като акт на неподчинение на Путин, разтревожи активистите за защита на климата, които предупреждават, че това ще доведе до десетилетия наред нагряване на планетата и ще приближи света до климатична катастрофа.

Байдън превръща желанията за индустрията в политика,

“а това е осъдително за президента, който обеща да се справи с климатичната криза”, каза Зорка Милин, старши съветник в Global Witness.

Милин заяви, че американската газова индустрия е “облизала устни” в началото на войната в Украйна. “Няма съмнение, че очевидната капитулация на Байдън пред газовата индустрия отвори вратата за тези компании да продължат да печелят на гърба на страдащите в Украйна, на живеещите в близост до новата газова инфраструктура в САЩ и на милионите хора, засегнати от изменението на климата в световен мащаб”, добави тя.

Криптокралят: Не харча повече от $600 000 за часовник. Конфискуваха му McLaren-и и Lamborghini

Съюзниците на втечнения природен газ (LNG Allies) – оперативното наименование на Асоциацията на втечнения природен газ на САЩ, която не разкрива публично своите членове или дарители, отбелязаха редица забележителни победи от началото на войната. Групата искаше ускоряване на шест конкретни заявления за износ на газ и в рамките на три седмици Министерството на енергетиката на САЩ одобри две от тях – проекта Sabine Pass на Cheniere Energy в Луизиана и операцията Corpus Christi в Тексас.

Лицензите, които позволяват на двете съоръжения да изнасят 0,72 млрд. куб. фута природен газ на ден, ще действат като “важен компонент на глобалната енергийна сигурност”, като подпомагат съюзниците на САЩ в Европа, заявиха от министерството и отбелязаха, че до края на тази година американският износ на втечнен природен газ ще нарасне с още 20%. Хътчисън отбеляза новината, като заяви: “Два лиценза са издадени и четири са на път!”

До края на април бяха издадени още два лиценза за износ на втечнен природен газ. “Четири са издадени и два остават!”, възкликнаха в прессъобщение Съюзниците на LNG. Новите газови терминали имат продължителност на живота, която се измерва в десетилетия, което се разминава с договорените цели за климата: Международната агенция по енергетика заяви, че не може да се изгражда нова инфраструктура за изкопаеми горива, ако светът иска да избегне опасно глобално затопляне.

Необезпокоявана, администрацията на Байдън

Необезпокоявана, администрацията на Байдън обеща до края на 2022 г. да достави на Европейския съюз поне 15 млрд. куб. метра газ, което се равнява на половината от количеството газ, изгаряно от Испания всяка година. Министерството на енергетиката не отговори на въпросите как новите газови операции се вписват в целта на Байдън за намаляване на емисиите на САЩ през това десетилетие наполовина.

САЩ започнаха да доставят втечнен природен газ в чужбина едва през 2016 г., но вече се превърнаха в най-големия износител в света, изпреварвайки дългогодишните лидери в износа Катар и Австралия. По-голямата част от газа се добива чрез фракинг в Пермския басейн, богат на нефт и газ район в Тексас и Ню Мексико, след което се транспортира по тръбопроводи и с влакове до брега на Мексиканския залив, където се охлажда и се товари на кораби.

Три съоръжения за износ, които са в процес на изграждане по крайбрежието, ще затвърдят още повече американското господство в сектора, когато бъдат пуснати напълно в експлоатация до 2025 г. Те са разположени сред пейзаж, който вече е наситен с петролни рафинерии и компании за производство на пластмаси, причиняващи силно замърсяване на въздуха и шум, който тормози близките жители, предимно цветнокожи.

Докато чака лекар: Мъж почина пред Спешна помощ в Самоков

Голяма част от новата газова инфраструктура няма да бъде въведена криптокралятв експлоатация в продължение на няколко години, което може да се окаже извън времевата рамка на конфликта между Русия и Украйна, който сви доставките и доведе до скок на цените на газа. Според Кларк Уилямс-Дери, анализатор в Института за енергийна икономика и финансови анализи, планираният или изграждащият се износ на втечнен природен газ е толкова голям, че вероятно ще доведе до покачване на цените на газа за местните американски потребители.

“Това започва да намалява количеството газ, което е на разположение на местните потребители”, казва Уилямс-Дери. “Ще станем свидетели на много тежки последици за цените на природния газ в САЩ, които ще се проявят докъдето ни стигне погледът.”

Кризата в Украйна, обаче, помогна на някоко компании

за втечнен природен газ да запишат високи печалби през тази година. Експортната компания Cheniere е спечелила 3,8 млрд. долара повече от дейността си през първата половина на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, докато Sempra – компания за втечняване на газ, се радва на осемкратно увеличение на продажбите на втечнен природен газ за Европа.

Взеха на мушка сателитите на Мъск. Руснаците с предупреждение

Газът отдавна е изтъкван като полезно “мостово гориво” за справяне с климатичната криза, тъй като отделя по-малко въглероден диоксид от въглищата или петрола и осигурява енергия за процеси като производството на стомана, с които възобновяемите енергийни източници все още не могат да се справят. “В момента изборът не е газ или възобновяеми енергийни източници – той е газ или въглища. Газът може да помогне за преминаването към чиста енергия”, казва Дейвид Дисмукс, енергиен експерт от Държавния университет в Луизиана.

“Новините в момента ще дадат тласък на по-нататъшното развитие на втечнения природен газ, тъй като зимата се очертава да бъде тежка за Европа.”

Българин загина в катастрофа с камиона му в Тексас

Но според анализ на Съвета за защита на природните ресурси (NRDC) от 2020 г. добивът, транспортирането и втечняването, необходими за създаването на втечнен природен газ за износ, създават почти толкова емисии, колкото и изгарянето на самия газ.

Според NRDC тези допълнителни емисии означават, че въздействието на втечнения природен газ върху парниковите газове е “в най-добрия случай само малко по-малко от това на другите изкопаеми горива”. Основният проблем е, че при сондирането за газ се отделя голямо количество метан – мощен парников газ, който е много по-ефективен при задържането на топлина от въглеродния диоксид.

Борците за защита на климата твърдят,

че вместо това САЩ и Европа трябва да инвестират много във възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия, за да помогнат да се предотвратят бъдещи ценови шокове и да се намалят емисиите. “Агресията на Русия в Украйна, нарастващите цени на енергията и опустошителните последици от изменението на климата трябва да бъдат най-големият стимул досега за прекратяване на зависимостта на света от изкопаемите горива”, каза Милин.

“Вместо това една вече богата индустрия се опитва да се възползва от момента и да принуди света да удвои грешките, които ни доведоха до това положение.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено