Открийте ни и в

Общество

“Газпром” спря газа за Италия

Въпреки че Италия започна да се откъсва от руския газ, преустановяването на доставките подчертава енергийната уязвимостта на европейските страни към Русия

публикувано

на

Откриха ново газово находище край бреговете на Израел

„Газпром“ преустанови доставките на природен газ за Италия, тъй като се стигна до регулаторен спор в Австрия.

Прекъсването на доставките изглежда е насочено само към Италия, която получава доставки от “Газпром” от тръбопровод, преминаващ през Австрия. На базираната във Виена „OMV“ бяха разпределени по-големи количества руски газ, заяви Андреас Ринофнер, говорител на „OMV“, която внася руски газ в Австрия.

Въпреки че Италия започна да се откъсва от руския газ, преустановяването на доставките подчертава енергийната уязвимостта на европейските страни към Русия, предаде „Bloomberg”.

Кадиров след загубата на Лиман: Москва вече трябва да си помисли за ядрено оръжие

„Газпром“ публикува изявление, в което се казва, че е спрял доставките за Италия, тъй като австрийският оператор е отказал да потвърди

“транспортните номинации” след регулаторните промени, въведени в Австрия в края на септември.

Австрийското министерство на енергетиката заяви, че „Газпром“ не е подписал договорните промени, които отразяват техническите корекции на правилата. Те обикновено се правят в началото на всяка година. „Газпром е знаел за промените от месеци, заяви австрийският регулатор „E-Control“ в „Twitter“.

Споровете относно договорните клаузи и регулациите съпътстват срива на икономическите връзки между Русия и страните от Европа.

Собственик на половин Лондон: Как живее "най-подходящият ерген на Острова"?

„Газпром“ заяви, че работи по разрешаването на въпроса с италианските купувачи. Австрийското правителство също заяви, че работи по въпроса на техническо ниво.

Преди Италия разчиташе на Русия за около 40% от вноса на газ, но след инвазията през февруари агресивно намали тази зависимост.

Италия вече е набавила достатъчно алтернативни доставки на газ от Северна Африка, за да компенсира евентуален недостиг тази зима, съобщиха запознати лица на „Bloomberg“.

По думите им очакваните доставки от Алжир и Египет ще могат да покрият останалите количества, които Италия все още получава от Русия.

След спирането на “Северен поток” вече има само един голям газопровод, по който природният газ се доставя директно в Европа. И този маршрут, който минава през Украйна, изглежда все по-уязвим. Част от доставките по този газопровод вече бяха прекратени от войната и той може да се окаже следващият, който ще бъде затворен.

“Газпром” също така намали дневните количества природен газ към Молдова през Украйна и обвини Украйна за това намаление.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено