Открийте ни и в

СВЯТ

ГАЛЕРИЯ: Силните жени на Турция излязоха на протест: искат си Истанбулската конвенция

Те протестираха срещу насилието над жени, а турското правителство им прати тежко въоръжени полицаи

bgvoice

публикувано

наЧасове, след като Турция обяви, че официално се изтегля от Истанбулската конвенция, улиците на редица градове се изпълнила с протестиращи, стигна се и до сблъсъци. Конвенцията е международно споразумение за борба с насилието над жените. Затова и хиляди представителки на нежния пол излязоха по улиците на Турция.

„Щеше да е много по-добре, ако жените в тази страна се чувстваха в безопасност. С оттеглянето от конвенцията ни казват – не ни интересува какво се случва с вас, ако ви малтретират“, сподели жена от протеста.  Демонстрантите настояват да се предприемат действия срещу насилието над нежния пол.

Срещу протестиращите, предимно жени, се изправиха тежко въоръжени полицаи. На емблематичния площад „Таксим“ в Истанбул се стигна и до сблъсъци. Само за последната година над 300 жени в Турция са били убити от мъже – съпрузи, бащи, приятели. Много жени в страната виждаха лъч надежда в Истанбулската конвенция, която има задължителен характер за страните, които са я подписали.

 Най-четено

Предишна публикация:
Официално: 400 000 починали от коронавирус в Индия

Новите случаи бележат спад, след като през май надхвърляха 400 000 на ден. Властите обаче се готвят за евентуална нова...

Затвори