Открийте ни и в

Любопитно

ГАЛЕРИЯ: Странни традиции по света за посрещане на Нова година

Филипинците, а и българите, посрещат новата година с монети в джоба

Люба Момчилова

публикувано

наЧували ли сте за любопитната традиция, която испанците имат с 12-те зърна грозде? Този обичай на Испания – да ядат 12 зърна грозде, един след друг, следвайки ритъма на 12-те камбани на Пуерта дел Сол, е традиция която привлича късмет, но и изглежда нещо изключително опасно. Някои упорити пътешественици пък изнасят куфара си на разходка преди полунощ, за да осигурят много пътувания през следващата година и засега… работи!

Традиция за Нова година в Гренландия е вечерята, която се приготвя от деликатес, наречен кивиак, който е от месото на алка, водна птица. Любопитното в тази рецепта е не само видовете птици, с които не сме свикнали, но и това, че се яде сурово, мацерирано в кожата на тюлен, в който се навива, без да пропуска въздух, и отнема 7 месеца, за да е готово за ядене.

 

В Дания новогодишната вечеря се приготвена от треска, както повелява традицията. И макар да изглежда странно, трябва да скочите в Нова година, така че всички скачат от стола си с първия звън на часовника на кметството в Копенхаген. Освен това в навечерието на Нова година също е традиция да показвате колко цените семейството и приятелите си, като хвърляте съдовете по стените на къщите им, така че е нормално през този ден да намерите множество счупени чинии по улиците на Копенхаген.

Естонската традиция приема, че Нова година е подходяща само за най-нетърпеливите. За да осигурите трапеза, пълна с храна за следващата година и пълна с просперитет, трябва да ядете 7, 9 или 12 пъти през деня. Всяко хранене трябва да даде сили за новата годината, така че менюто включва картофени салати, колбаси и др.

Филипинците, а и българите, посрещат новата година с монети в джоба, защото те символизират просперитет и здраве. Традицията повелява плодовете на масата през този ден да са кръгли, никога манго или папая. В новогодишната нощ децата скачат дванадесет пъти, за да станат по-високи и по-силни.

В квартал Хилсборо в Йоханесбург, Южна Африка. е традиция новата година да се посреща без боклуци, за да се привлече успех и късмет. Ето защо жителите на това място изхвърлят мебелите през прозореца преди настъпването на новата година.

В Германия и Австрия има традиция да се играе „Bleigießen“, нещо като гадателна игра. За целта се оловни топчета се разтопяват в черпак, а след това оловото се изсипва в студена вода, за да се втвърди. По силуета на образувалите се фигурки се гадае бъдещето.

В Ирландия посрещането на Нова година е цял ритуал. В този ден никоя врата на къщата не трябва да бъде затворена. По този начин хората, които вече не са с нас, могат свободно да „преминат“ и да отпразнуват празника. Вярва се, че първият човек, който напусна къщата през новата година, трябва да е мъж, тъмен и висок, за да донесе щастие в дома, никога червенокосо момиче, което да привлече лош късмет. Най-любопитната традиция от всички е хвърлянето на парчета хляб по стената, за да се прогони лошият късмет и да се внесе добро настроение в семейството.

В Япония имат традицията да посрещат новата година с камбани. Във всеки будистки храм има точно 108 камбани, с чийто звън се избягват 108-те греха, които хората могат да извършат. На този ден винаги се яде дългата юфка тошикоши-соба.

Подобно на испанците, мексиканците също изяждат по едно зърно грозде при всеки удар на камбаните в полунощ. Всяко зърно грозде отговаря на едно желение за новата година. Много мексиканци носят жълто или червено бельо в новогодишната нощ – за щастие в любовта и успешен бизнес през новата година. Всеки мексиканец слага пред вратата си по един куфар, който трябва да дари стопанина с многобройни екскурзии през новата година. В някои южни региони на Мексико хората изгарят кукли, които символизират отиващата си стара година.Най-четено

Предишна публикация:
Бивш министър на свобода за Нова година срещу 100 000 лева

Красимир Живков беше арестуван покрай аферата с боклука, свързван с бизнесмените братя Бобокови

Затвори