Открийте ни и в

България

Галъп: Българите са с категорични условия пред Скопие

Повече от половината българи ще подкрепят Северна Македония само при изпълнение на Договора с България

публикувано

на

Българските граждани показаха отношение и взискателност към Северна Македония. Те подкрепят приемането на страната в Европейския съюз и потвърждават традиционна си висока съпричастност към съседката, с която имаме обща история.

Обаче искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС. Категоричното условие е Скопие да изпълнява бързо договора си с България, гласи кратко изследване на “Галъп интернешънъл болкан”.

Запитването което е проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю “лице в лице” и в периода между 29 октомври и 6 ноември показва, че българинът има отношение в ситуацията.

Зоран Заев към Борисов: Благодаря ти за домакинството, скъпи приятелю!

Участниците са помолени да изберат кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: “Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България” или “Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз”. Първото избират 5,8%, второто 57,9%.

Въпросът стана важен заради разразилия се напоследък спор кое е по-бърз приоритет: Северна Македония да бъде в ЕС или по-скоро изчистването на десетилетните историческите спорове.

В интервю за "Reuters" Захариева се закани да блокират пътя на Северна Македония към ЕС

Важен въпрос е също дали проблемите трябва да се изгладят, преди да се говори за членство в ЕС, или пък именно членството в ЕС би могло да създаде среда, в която да бъдат преодолени и проблемите. Въпреки че по такъв тип теми трудно може да се очаква детайлна масова запознатост, инстинктът на българското общество е ясен.

Немалък дял обаче признават, че не могат да преценят – 36,3%. Това е очаквано заради по-сложния характер на темата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено