Открийте ни и в

Коронавирусът

“Галъп”: Изтощението от строгите мерки може да доведе до повече болни от COVID-19

Според “Галъп” хората се придържат към хигиенните препоръки, но все по-рядко спазват социална дистанция

публикувано

на

Все по-често сред хората се наблюдава т.нар. пандемична умора, която се характеризира с изтощение и нетърпение, предизвикани от ограниченията, наложени срещу COVID-19, според проучване на „Уолстрийт джърнъл“.

Тя би могла да попречи на правителствата да овладеят разпространението на коронавируса при втората вълна.

С повторното значително повишение на заразените с COVID-19 властите в много страни отново въвеждат строги противоепидемични мерки.

Въпреки това условията са различни в сравнение с началото на пандемията на коронавируса през март и това може да попречи на ефективността на ограниченията, смятат учени.

Вече седем месеца от началото на глобалната пандемия психологическата умора е често срещана както сред медицинските работници на първа линия, така и сред останалите граждани. Според властите това създава порочен кръг.

Изтощеното общество е по-склонно да не се придържа стриктно към мерките, така да доведе до повече заразени, допълнително затягане на мерките и още повече умора.

Проучвания в САЩ и Европа показват, че хората се справят по-добре с правилата и съветите за спазване на лична хигиена, като носенето на маски и миенето на ръце. Ежеседмично допитване на „Галъп“ в Съединените щати показва, че 91% от запитаните са носили предпазната си маска в последната седмица към 27 септември в сравнение с 80% към 10 май.

Статистиката обаче е различна, когато става въпрос за спазването на правилата за социална изолация. Проучване на „Галъп“ от същия период показва, че броят на американците, които избягват сбирки със семейство и приятели, е спаднал с повече от една трета – от 71 на 45%.

Във Франция резултатите са подобни, като освен това французите, които не са се здрависвали при среща, вече са намалели от 88% през май до 69% през септември.

Членовете на семейства, които доброволно са се самоизолирали, за да предпазят роднините си от високорисковите групи, споделят, че все по-трудно устояват на желанието да се срещнат отново.

Експертите подчертават и притесненията си, че нарастващото нетърпение за срещи с близки и приятели ще се засили в периода на зимните празници. Затова и тези срещи ще са по-опасни, защото шансът от заразяване на закрито е по-висок.

Първоначалната стратегия на световните власти беше да представят битката с вируса чрез реториката на войната. Според анализатори обаче тя няма да бъде толкова ефективна в призоваването на гражданите да се придържат към предписанията на здравните власти.

Затова и страни като Франция изпробват различни подходи към мерките, като намаляването на продължителността на карантината до една седмица, за да ги направят по-приемливи от широката общественост.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено