Открийте ни и в

Български истории

Генералният ни консул в Канада посети Варна…но канадската (СНИМКИ)

Велислава Панова е заявила намерение да свърже малкото канадско селце и българския черноморски град

публикувано

на

Генералният ни консул в Канада посети Варна...но канадската

Генералният консул на България в Канада Велислава Панова посети местната Варна, която носи същото име като черноморския град в родината й. По думите на местните медии тя е била изключително радостна и емоционална от възможността да посети съименника на българската морска столица.

„Всички са толкова прекрасни, плаках. Мога да изглеждам малко уморена, но може би е,защото съм плакала, не знам”, казала Панова пред местните жители, след като е успяла да обиколи малкото селце.

Генералният ни консул е изявил желание да посети “канадската” Варна, веднага, след като е узнала, че тя същетсвува. Селото се намира в Онтарио, окръг Хюрон и е с население от едва няколкостотин жители. Панова е обяснила, че е готова да направи всичко възможно да свърже двете “Варни”.

Генералният ни консул в Канада посети Варна...но канадската

Местните власти виждат посещението на Панова като възможност.

„Това е шанс вие българите да видите тази част на света. Ние сме отворени към хората да дойдат и да донесат своите сили“, каза кметът на община Блууотър Пол Клоп.

Шипка, Онтарио: Български шипки вече ще растат в едноименния канадски град

Местните медии отелязват, че Канада приема украински бежанци, но Варна в България е на първа линия по отношение на бежанската криза, а градът приема стотици нови жители всяка седмица.

“Варна е най-близкият град до границата, защото, ако си представите – това е Украйна, след това Румъния, след това България. И така, ние сме много близки”, е обяснила Панова на местните.

Генералният ни консул в Канада посети Варна...но канадската

Варна е получила своето наименование от заселника г-н Джосия Секорд на името на нашата черноморска столица. Когато г-н Секорд пристига през далечната 1854-а година, той открива първия магазин и поща в селото. Искал да кръсти мястото на най-хубавия град, който е виждал досега.

Не след дълго в населеното място вече има хотел, ковач, дъскорезница и църква.

Днес Варна е дом на занаятчийска пивоварна и живописни туристически пътеки в защитена зона.

Генералният ни консул в Канада посети Варна...но канадската

Генералният ни консул в Торонто е изразила намерение да посети повече от района на Хюрон това лято, тъй като намира връзки между родината си и новия си дом.

Генералният ни консул в Канада посети Варна...но канадската

А през есента г-жа Панова ще организира изложба “Светлината на буквите”, която ще разказва историята на българската азбука.

А на референдум местните хора ще решават какво да бъде донесено от Варна, България във Варна, Онтарио.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено