Открийте ни и в

Канада

Генералното консулство на България в Торонто успешно организира изложбата „Светлината на буквите“ (СНИМКИ)

Изложбата е от 2013 г., която е обявена от ЮНЕСКО за година на Кирил и Методий и създаването на славянската писменост

публикувано

на

Генералното консулство на Република България в Торонто успешно организира изложбата „Светлината на буквите“ в Историческия музей на гр. Ниагара Фолс #NiagaraFalls в Канада.

13 произведения, посветени на българската азбука, бяха изложени в канадския град Ниагара Фолс по повод 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий.

Инициативата е на Генералното консулство на Република България и се проведе със съдействието на Историческия музей в гр. Ниагара Фолс и общината в града.

Стартът й беше даден през есента на 2020 година, когато Генералното консулство на Република България в Торонто Consulate General of the Republic of Bulgaria – Toronto стартира работата по организацията и провеждането на едно от най-знаменателните събития за всички българи – не само в родината, но и по целия свят – осветяването на водопада Ниагара Фолс в цветовете на българското знаме.

Изложбата „Светлината на буквите” е създадена по инициатива на Държавния културен институт към българското министерство на външните работи, Държавен културен институт към министъра на външните работи по повод годишнината на славянската писменост.

Изложбата е от 2013 година – годината, която е обявена от ЮНЕСКО за година на Кирил и Методий и създаването на славянската писменост.

Колекцията е събрана от член-кореспондента на БАН проф. Аксиния Джурова и доц. Вася Велинова, а творбите са предоставени със съдействието на фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и Научен архив към БАН.

Десетки граждани се възползваха от инициативата и обогатиха своите знания с посещението си в музея. Сред тях беше и кметът на гр. Ниагара Фолс г-н Джим Диодати Jim Diodati.

„Благодаря много за възможността да посетя тази интересна за мен и моето семейство изложба, която обогати моите знания“, заяви г-н Диодати при визитата си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено